自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

原帖由 cherryma 於 09-1-15 21:29 發表
引用:原帖由 winwin323 於 09-1-15 20:07 發表

唔係啊!! 我係買德國寶~

火石師父, 交功課~
光波腰果
http://onfinite.com/libraries/1442113/alb ...

材料:
1. 印度特大腰果150g
2. 玉米油
3. 海鹽
4. 梳打粉

製法:-
1. 不銹鋼開口煲,加水0.5公升。水滾後,下海鹽1茶匙。
2. 鹽溶,熄火、下梳打粉1/2茶匙。
3.下腰果。用筷子攪兩攪。1-2分鐘後,倒進尼龍隔內,把水隔掉,只留下腰果。
4. 腰果放廚房紙巾上索乾水,俟涼。
5. 生鐵鍋子,加熱。
6. 熱後,下油0.5公升(500 ml)
7. 馬上下腰果(油仍未熱) 。
8. 小火。
9. 油開始熱,有小水泡從腰果出來。輕輕用長木筷子攪拌。
10. 3-5分鐘後,見腰果變輕身,而色轉金黃,即可把腰果取出。
11. 腰果放二至三張厨房紙巾上,下墊報紙,吸油。
12. 涼後,放入密封瓶子保存。

cherryma))))))))
妳睇下上面藍色字,
我去yahoo知識度search到, 跟住做gar,
d腰果真係好鬆脆, 好好味~

男爵府

原帖由 火石 於 09-1-15 20:54 發表
winwin 同門師妹
腰果 ,光波功幾多度? 幾耐呀?

火石大師姐,
我亂來gar,
開始時100度, 光波左8分鐘, 好淋, 唔得~
之後用250度, 5分鐘, 5分鐘, 咁試下,
最後見到個樣ok, 就停手啦, 驚燶晒,
熱的時侯, 好似小小淋咁,
放涼左之後, 就變得好鬆脆

男爵府

光波雞亦

近鏡, 睇下d雞皮, 幾誘人

再睇下d油, 幾嚇人

男爵府

原帖由 小路 於 09-1-15 22:23 發表
唔好理張相啦,好耐架啦!我仲有D相以前影開架啦!

http://www.facebook.com/album.php?aid=22811&l=9c20a&id=632902696

我都係睇小路張靚相多過佢d作品

男爵府

原帖由 lsyc 於 09-1-15 23:11 發表
我都係星期六日至得閑整多D, 有d食物又要預先醃, 有D又要買定, 平時放工返到黎街巿都冇野賣, 咁整乜鬼!
好似今日, c6放假咪叫阿囝點個c6去買豬肉兼醃埋, 等今晚整义燒, 點知個c6只係幫我買肉但冇醃, 返到黎才知咁點 ...

可以今晚醃定, 聽日放工返來整囉,
咁樣d肉 咪仲入味~

男爵府

原帖由 lsyc 於 09-1-15 23:16 發表
睇落好正呀!
講起雞翼, 我一直都煮開有汁的雞翼, 前排整波光雞翼, c6話吾好食, 因為烤出黎吾及煮出黎咁淋喎, 真係比佢吹x, 好在有阿囝撐我啫!

我老公就相反,
佢一向都怕肥, 唔like雞皮,
今晚d雞亦, 佢食左6隻連皮食,
妳話d皮幾有吸引力,
d皮真係好脆, 好味~
我仔仲衰, 食晒d皮, 比d肉我食

火石,
我跟隨機本食譜做,
首先250度 8mins,
搽蜜糖後, 再250度 5mins~

男爵府

原帖由 cherryma 於 09-1-16 00:09 發表

Thanks! 真係唔該晒

唔好客氣

各位同門~ 唔好話賣花讚花香, d腰果真係好好味
值得一試~

男爵府

wing_so,
妳配左key未呀 ??

cherryma,
d黑椒雞臀好似好好味

係喎~唔洗下下自己醃, 去吉島買現成都得喎~

男爵府

原帖由 Jojomama 於 09-1-15 23:32 發表

報到!!!

追post追到氣咳呀!!!!!

今日整左藍莓鬆餅,成晚都load唔到相上黎,唔知搞咩,遲啲再post番

嘩!!!啲雞翼光得好靚女喎,引死人呀.

記住post呀, 等妳~
請問藍莓鬆餅係咪跟德國寶本食譜整gar?

係呀~d雞翼真係好誘人, 我食左6隻, C得啦

男爵府

原帖由 catnapper 於 09-1-16 10:21 發表
咁大家以後除o左post相, 仲要post埋醃料, 度數同時間&小tips我先可以抄低佢存檔.

對我來講有d難度, 我煮野唔叻, 成日都係試下試下咁........

其實我都係跟妳地先攪到~

男爵府

今日足足16版, 好難追

男爵府

蕃茄薯仔粟米大眼雞湯

250度 5mins 光波大眼雞
實在好方便, 放魚入光波爐後, 就唔洗理佢,
又唔會好似煎魚咁彈油, good~

製成品(蒸氣太勁, 張相好濛)

鹽燒多春魚

灑鹽落魚度, 250度, 8mins, 反轉再灑鹽 250度, 8mins

製成品,
好香, 夠乾身, 魚頭尾脆扑扑,
我同我老公都好鍾意食多春魚, 所以覺得好好味,
可惜整左8條, 一人4 條唔夠喉~

男爵府

原帖由 christiewong 於 09-1-17 01:08 發表
宜家整緊麵包... 仲未瞓得住...

要等埋個包出爐gar?
唔理唔得?

男爵府

原帖由 cherryma 於 09-1-16 23:06 發表
今日終於整左光波腰果啦, 未放涼已經食左一半啦..哈..哈..不過放涼左真係脆好多架
...

好野~有腰果食啦
係呀, 印度腰果真係大粒好多,
我都行左幾間舖先搵到佢~

我尋日d腰果已經差不多被消滅晒!

男爵府

原帖由 clementbaby 於 09-1-17 02:27 發表
唔記得左講,我今日去買五花腩既時候,同阿仔講開話要整燒肉,聽日要去買豬插果陣,買豬個位ee同我講話去買支燒烤叉就得架la!咁我當然去買一支試下先(都係果2蚊雞),唔得先去買個豬插返屋企la 試過又ok喎!可能會比用豬插 ...

係呀~我見妳地post個豬插, 我就諗到屋企有d長木釘,
打算用來插豬皮, 唔洗買~

男爵府

原帖由 kayingivy 於 09-1-17 03:26 發表

我想問下你條大眼雞用5mins有無反過?同埋煲出黎湯係咪奶白色架?味道如何?

條大眼雞5mins無反過,
先落dd油去個pan度,
放魚入光波爐後, 我都無理佢,
行左出廳同阿仔玩,
實在好方便, 唔洗睇光

d湯係奶白色gar, 仲非常非常甜,
阿女飲左2碗, 阿仔都飲左1 大碗

原帖由 mcdullyiu 於 09-1-17 08:13 發表

個湯都係光波的?

個湯唔係光波, 係用明光煲

男爵府

原帖由 vlovemony 於 09-1-17 09:50 發表
請問你地點分到係唔係印度腰果呀 ? 我唔識買怕比人老點 ! 你們買的印度腰果大約幾錢斤/磅丫 ? 我都想用個爐整下過年小食 e.g 腰果, 花生 等比家人食 ! 又係佢地面前做吓魔鬼 !

...

我記好似$56/斤, 唔太肯定....
因為個價錢牌寫住印度腰果, 所以我就買囉, 信佢gar 咋!

剛量度過, 印度腰果長度~3cm, 大圓頭位直徑~1.5cm,
真係好巨型, 好有咬口

男爵府

原帖由 kayingivy 於 09-1-17 14:01 發表

咁就正啦,煲魚湯方便好多,尤其我而家係奶媽
我仲想問,可唔可以講下個程序呀?因為我唔係好識煲魚湯呀

我仲想問,你條大眼雞D皮有冇列開呀? ...

奶媽<<好偉大, 努力
我都好鍾意煲魚湯, 但最怕煎魚彈油,
光波爐就煎魚無呢個問題啦~

大眼雞已被"mok"皮, 所以唔會有呢個問題!

見笑啦, 相比起d高手, 我都係ya ya woo

洗乾淨d大眼雞, 抹乾水,
用個煎pan落少少油, 就放d魚落去,
用250度, 光波5分鐘~

薯仔, 蕃茄<切件, 粟米1條開4件,
薯仔, 粟米, 光波後的魚, 放晒入煲, 煲半小時~

最後放蕃茄, 煲多5分鐘~

放鹽, 攪掂~

男爵府

原帖由 catjeffcat 於 09-1-17 12:59 發表
火石,

c6 已經同意左買光波爐啦....

恭喜~恭喜~終於入教啦~
買啦~買啦~ 真係好好用

原先我已經執開個櫃放光波爐,
用左2 日都未入過櫃,
光波爐使用量都好高, 可能唔洗收埋啦~

男爵府

原帖由 catnapper 於 09-1-18 00:05 發表
各位姊妹,

光波資料庫已完成, 請大家去睇睇啦!

http://hk.myblog.yahoo.com/clarat0213/article?new=1&mid=561

好開心呀~ 有我呀

catnapper,
妳真係好好心機, 抄番晒d資料上blog, 易搵好多,
真係多謝妳

首頁
12345...7

尾頁

跳至