親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假去星馬玩,請指教以下行程如何? 謝謝幫忙。

Day 1

Arrived at Singapore around 3:00 pm, check in at hotel

→ 小印度 Little India
→ Sightseeing in Singapore, 獅頭魚尾像 (The Merlion)
→ Garden by the Bay, Lau Pa Sat 老巴剎 (食店) , Clarke Quay

Staying at Singapore

Day 2

→ Universal Studios
→ 仙鶴芭蕾 Crane Dance

Staying at Singapore

Day 3

→ Leaving from Singapore and Check in at Legoland Hotel Malaysia
→ 憤怒鳥Angry Bird主題樂園
→ Hello Kitty Town
→ Aeon Mall Bukit Indah

Staying at Legoland Resort

Day 4
→ Legoland and Water Park at Legoland
→ KSL City Mall Dinner and buy gifts

Staying at Legoland Resort

Day 5

→ Leaving from Malaysia and go back to Singapore
→ ArtScience Museum or Science Museum or 牛車水
→ 2:00 pm, must on the way to Airport

大宅

我覺得 day 1:最後是否有時間再玩3個地方-》Garden by the Bay, Lau Pa Sat 老巴剎 (食店) , Clarke Quay。
你玩完merlion,應該已經差不多6:00,7點開始天黑,去Lau Pa Sat 食完嘢,更夜,Garden by the Bay,如果入場看溫室等,玩1個鐘以上就差不多。Clarke Quay應該日頭去,成9點至去,好似蘭桂坊了。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

聖淘沙 Sentosa可睇埋Merlion Tower 魚尾獅,MRT站一出就係影相位,環球影城出面有馬來西亞美食街及附近商場都好多嘢食

以下景點全部可步行去到:
「榴連地標」Esplanade濱海藝術中心
過雙螺旋橋到對面濱海灣金沙一帶 :
參觀
- Louis Vuitton Island Masion
- DNA雙螺旋橋
- ArtScience Museum (蓮花)

濱海灣花園戶外園區 Children Garden(小朋友記得帶泳衣或多一套衫去換)
濱海灣花園植物冷室
空中走道OCBC Skyway
擎天樹燈光秀 Supertrees Grove

晚上回濱海灣金沙睇Wonder Full 奇幻瀰漫燈光與水舞秀及夜遊DNA雙螺旋橋

USS 攻略係先玩變形金剛,呢個係最長龍,總之早20分鐘等樂園開門,之後你會發現好多人都衝入去玩依個遊戲先,如果你唔玩呢個遊戲先,可能之後你要排一個鐘頭以有得玩

Esplanade 有站入地下步行街直到City Hall站,如有興趣可以參觀埋附近的Chijmes, St Andrews Church,再行去Haji ln 及Masjid Sultan

男爵府

Last day你打算幾點出發去新加坡?坐咩車?
我見你2:00就要去機場,時間其實好少,因為你坐車去新加坡時間都唔少,你包車載你去玩就好d,唔係你行李點算

大宅

回覆 Vta1379800 的帖子

謝謝提點,我將第一天行程調動一下。

大宅

SuperChanB 發表於 17-6-6 18:11

多謝你話我知USS的攻略呀! 我們會飛奔過去變形金剛了。

請問 Day 2 聖淘沙那天,我應該晚上點編行程較好呢,我想留在聖淘沙。我本來行程睇仙鶴芭蕾 Crane Dance,你覺得仲有沒有較好選擇呢? 謝謝先!

大宅

mytigger 發表於 17-6-6 20:23
Last day你打算幾點出發去新加坡?坐咩車?
我見你2:00就要去機場,時間其實好少,因為你坐車去新加坡時間 ...
我打算包車返星加坡,可能10點左右出發,然後去 Science Museum。 2點離開 Science Museum 到機場,不過這程應該不包車,唔知可行嗎?

大宅

仲有幾個問題想問大家。請問 Science Museum 同 Artscience Museum,邊個較合小學生呢? 謝謝。

大宅

If no particular reason, can skip little india. I prefer to going to Arab street+ Haji lane.

On the day 4, maybe it is better to go back to SG after dinner so that less rush on last day schedule.

大宅

cwng3 發表於 17-6-7 09:53
If no particular reason, can skip little india. I prefer to going to Arab street+ Haji lane.

On t ...
我已訂了兩晚 Legoland Resort, 所以改不了。會考慮吓你提議的行程,多謝晒。

大宅

回覆 itbaby 的帖子

入境可攪好耐,四月去時,落機到出機場一粒鐘.

別墅

itbaby 發表於 17-6-6 16:20
暑假去星馬玩,請指教以下行程如何? 謝謝幫忙。

Day 1

Day 1 行程太趕。
濱海灣值得花半天去。 傍晚仲有一個燈光表演, 好正, 記得留低睇。 有一條半空通道連接燈光大樹, 都建議你試下,只係花多幾蚊坡纸。

首頁

尾頁

跳至