懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

九龍醫院精神科係咪痴線架?!

我今日生完個仔第三日,原本心情同身體都好好,因為終於知道個仔無事,中午可以落返嚟病房之後真係好開心!就喺呢個時候,突然嗰個所謂九龍醫院精神科嘅護士嚟左搵我..(交代少少,我之前有產後產前抑鬱&焦慮症,呢啲係心理病而唔係精神病!所以之前有去開覆診,但醫生一直覺得我其實無咁嚴重,亦都無開過藥畀我)
佢一嚟到,就介紹自己係九龍醫院精神科嘅護士,我已經心知不妙..佢一開始就大大聲喺病房講哂我啲背景出嚟,當時病房裡係有另外兩個媽媽的!我嗰下有點尷尬,佢咁樣大大聲講我啲私人嘢出嚟,我覺得我好似除哂衫畀人睇咁!佢仲要大大聲話:'咁你而家有無覺得思覺失調呀?有幻覺呀之類咁?'
佢係咪痴線架??我無精神失常過,何來有思覺失調、有幻覺???我當時真係超尷尬!!
呢個時候佢電話響,佢就喺個病房入面大大聲講左起碼5分鐘電話!嚴重騷擾隔離床每一個媽媽休息!我聽到隔離有媽媽jip左幾下添!當時係中午3點幾,係產後媽媽瞓緊晏覺嘅時候,佢究竟識唔識咩叫職業道德和操守?!
佢講完個電話,我已經黑哂面!佢繼續講:'咁你係餵人奶?其實我建議你餵奶粉,普通人餵人奶都有機會會搞到情緒低落,你有呢方面問題就更加會令你情緒有困擾,所以你都係餵返奶粉啦!'

大宅

我開始好唔耐煩:'其實你地想點?之前覆診時你地都已經求求其其,覆左咁多次診都無關心過我,而家呢個時候先嚟講呢啲你想點?'
佢又話:'你覆診見嗰個係醫生喎!唔係我!我唔知之前係發生咩事架喎!只係呢度嘅產科醫生見你有底,所以先轉介我地嚟睇下你有無咩問題,會唔會照顧唔到個BB咁樣囉!一係咁啦!因為私隱問題,我地無你家人電話,你而家畀你家人電話我,我同佢地傾下先啦!'
我真係開始發脾氣:'咩底呀?我有案底呀而家??你打畀我屋企人做咩呀?嚟緊我都去覆診架啦!點解硬係要而家呢一刻呢一度做呢啲嘢呀?你都識講私隱啦!你喺呢度講哂我啲嘢出嚟,咁你有無顧及我私隱呀?'
佢跟住就走返出去,又大大聲同啲姑娘講我壞話,話我痴線!!之後佢走左無耐後我要量血壓,我血壓突然高左好多!其實講真如果佢無嚟到,我真係好平靜,身體復原得唔錯添!但佢咁樣嚟一嚟,反而令我血壓高左,而且仲見暈,傷口又痛返..

佢地嚟到其實係想幫我定想害我?我可以去邊度投訴佢地?

複式洋房

回覆樓主

係病房大大聲講你既情況,真係比較離譜!你剛剛生完無耐,跟住講埋曬呢d野,都唔知邊個有問題拉

大宅

清jojo 發表於 17-6-7 23:28
係病房大大聲講你既情況,真係比較離譜!你剛剛生完無耐,跟住講埋曬呢d野,都唔知邊個有問題拉
...

其實佢一定要了解我狀況,佢可以約我去一啲約見房單獨傾,佢一嚟就喺我病房入面咁大聲講我啲嘢,根本就有損佢職業操守,無保障我私隱,我可唔可以告佢?!

別墅

回覆樓主:

可以向該醫院病人聯絡組投訴的。
個醫生咁嘅態度,一定要投訴!

大宅

aprilpolly 發表於 17-6-8 04:33
可以向該醫院病人聯絡組投訴的。
個醫生咁嘅態度,一定要投訴!

多謝你畀資料我!

複式洋房

加油。 吾好比佢搞亂自己心情。 注意休息。

別墅

一定要向醫院病人聯絡組投訴佢。
雖然住大房好似無私隱咁,但唔代表佢可以咁做。
d巡房醫生又係咁,大大聲講病人的病歷, 成間房的人都聽到, 根本就係因為無人出聲,佢地就肆無忌憚。

大宅

回覆樓主:

1.唔應該大大聲有其他人在場講,話哂叫病歷,有私隱問題。
2.佢問d問題字眼唔係用得洽當。講真,産前抑鬱好普遍,冇必要如臨大敵咁對妳,問下有咩情況妳有冇情緒上波動或低落,再俾妳講下自己情況,已經好足夠,因為之前醫生都唔係話妳嚴重。
3.講電話同其他同事講妳是非,非常唔專業,不過得罪講句,香港好多醫護人員又有幾好禮貌修養,同妳講專業操守,佢肯定係求其打份工嗰種。

以上全構成投訴必要,不過最緊要出左院先,點知d人點對妳。同埋保持心情平靜,bb最重要。呢d唔專業兼無禮貌嘅閒人,嬲都太俾面佢了。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

呢個護士好過份!好無禮貌亦好唔尊重你既私穩!仲有佢到底有無專業知識?完全無了解過你產後情緒就叫你「餵奶粉啦!」
餵母乳更有效減少產後抑鬱,佢唔識又要亂up,仲要佢職責係要了解媽媽產後情緒,佢日日不停散播錯誤訊息,我都支持你向醫院/甚至醫管局反映!

研究顯示,母乳餵養有利於刺激女性激素的分泌,並且,寶寶的吸吮和與媽媽的皮膚接觸,這種親子交流和幸福感,有利於幫助媽媽完成母親這個角色的轉變,有效地減少產後抑鬱的發生。

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得佢好唔尊業!
委屈媽媽你啦~快啲諗下BB,令自己放鬆番~餵人奶絕對需要足夠休息架~

子爵府

畀面勳章

我上胎有情緒唔好既紀錄,聯合都有安排姑娘黎同我傾幾句,佢係請我出去加護室去一對一傾架。你講果個姑娘好賤咀呀,一定要投訴!

子爵府

macmac2017 發表於 17-6-8 11:45
一定要向醫院病人聯絡組投訴佢。
雖然住大房好似無私隱咁,但唔代表佢可以咁做。
d巡房醫生又係咁,大大聲講 ...
佢地都幾搞笑,床尾D排版懶隱秘,家人都唔可以睇,但又大大聲講晒病人病歷出黎

首頁

尾頁

跳至