跳至

首頁

尾頁

大宅

返埋今日工就放產假勒, 心情好緊張, 好似好多野未預備好咁, 希望用2W時間可以執好BB既野同埋調理下身體啦!

大宅

我放左一星期啦
悶到我死呀....(雖然都有野做緊<-我要返學+做功課+準備考試)

大宅

你仲有返學呀?
你幾時預產期呀? 我諗住係屋企訓下, 煲下野食, 因為之前工作攪到我冇淡好食, 而家2W就食返多營養既野!

原帖由 hidecatcat 於 09-1-16 15:26 發表
我放左一星期啦
悶到我死呀....(雖然都有野做緊

大宅

因為係on job train
為左跟番個進度
都要照返學同埋照做功課囉
考試就3/2呀...真係坐坐下月去考試...唔知點算

我的預產期是24/1(之前醫生講過係27/1)
都係一個大概啦...唔知邊日

話時話
而家我38周6(姑且相信係24/1先)
體重已經無再增加..甚至減少
個bb又郁少左dd(都有郁既)
同埋成日都好"支力"0甘囉
我阿媽話而家就快生得...先至0甘樣

至於營養既野....都係照平時0甘食
盡量唔食0甘多高危食品囉(我早兩日試過無緣無故一日痾5次....完全唔知點解!!!!!)

盡量食熱食..但生果照食凍的

同埋隔一排就食下d龜苓膏之類(雖然唔知有無效)
我亦都照飲涼茶(夏枯草only)

大宅

嘩...咁都好辛苦喎, 你都要小心身體呀, 考試又要溫習!
你早我一個W呀, 呢2個W我都係食返腐竹旦, 白蓮SO, 同埋花膠等, 因為之前冇咩點食, 攪到皮膚都好乾, 呢2W諗住食返多少少!
你係咪都係一星期返醫院檢查一次呀?

原帖由 hidecatcat 於 09-1-16 16:26 發表
因為係on job train
為左跟番個進度
都要照返學同埋照做功課囉
考試就3/2呀...真係坐坐下月去考試...唔知點算

我的預產期是24/1(之前醫生講過係27/1)
都係一個大概啦...唔知邊日

話時話
而家我38周6(姑且相信係24/ ...

大宅

畀面勳章

兩位, 唔好咁老定呀~~
我BB喺38周3已經捐咗出黎啦~~

有咩好預備好喇~~ 留意自己身體, 有咩異樣就即刻好入院喇~~

大宅

原帖由 WHY2005 於 09-1-16 16:42 發表
嘩...咁都好辛苦喎, 你都要小心身體呀, 考試又要溫習!
你早我一個W呀, 呢2個W我都係食返腐竹旦, 白蓮SO, 同埋花膠等, 因為之前冇咩點食, 攪到皮膚都好乾, 呢2W諗住食返多少少!
你係咪都係一星期返醫院檢查一次呀?

...

係呀
次次入親去做檢查都要等2粒幾鐘
真係等到我煩呀

我搽凡士林出的lotion(後期懷孕)同埋body shop的body butter(早期懷孕)令自己無0甘乾咋
但都係出哂紋啦....因為個肚好大...而家47"!!!!!!

to tobychung
我都想佢乖乖地早d捐出黎
0甘我個schedule可以預得更好-_-"

大宅

話時話
我由琴日開始多左d白帶(我成日覺得果d係子宮膠水)

我見佢有脫落既跡像...我估佢都就快出世了

大宅

係呀, 唉...其實我都幾擔心呢樣野, 所以都執定入院既用品, 同埋而家冇咩事都唔出街, 不過我要湊女返學, 呢樣就冇辦法! 你BB出世幾磅呀?仔仔定女女呢, 恭喜晒先!

原帖由 TobyChung 於 09-1-16 21:38 發表
兩位, 唔好咁老定呀~~
我BB喺38周3已經捐咗出黎啦~~

有咩好預備好喇~~ 留意自己身體, 有咩異樣就即刻好入院喇~~

大宅

你去邊樹覆診呀?
我每次去醫院等既時間都唔定, 有時1個鐘, 有時就15分鐘都有得睇!

原帖由 hidecatcat 於 09-1-17 00:49 發表

係呀
次次入親去做檢查都要等2粒幾鐘
真係等到我煩呀

我搽凡士林出的lotion(後期懷孕)同埋body shop的body butter(早期懷孕)令自己無0甘乾咋
但都係出哂紋啦....因為個肚好大...而家47"!!!!!!

to tobychung
我都 ...

大宅

我早兩個星期已經覺得多左好多, 唔知點解, 又冇問姑娘, 原來係脫落既跡像呀? 我晚晚就最多, 但日頭就冇乜喎!

原帖由 hidecatcat 於 09-1-17 00:51 發表
話時話
我由琴日開始多左d白帶(我成日覺得果d係子宮膠水)

我見佢有脫落既跡像...我估佢都就快出世了

大宅

原帖由 WHY2005 於 09-1-19 09:38 發表
你去邊樹覆診呀?
我每次去醫院等既時間都唔定, 有時1個鐘, 有時就15分鐘都有得睇!

我係贊育睇呀
好鬼多人架...次次都排2個鐘至2個半鐘

大宅

原帖由 WHY2005 於 09-1-19 09:39 發表
我早兩個星期已經覺得多左好多, 唔知點解, 又冇問姑娘, 原來係脫落既跡像呀? 我晚晚就最多, 但日頭就冇乜喎!

我用我自己既理解黎講者
無醫學根據的

我又唔係好多...(比起以前m黎之前)
但在孕期期間真係好乾....直到最近先至有dd囉

我見其他媽媽都有白帶問題
有d重話濕哂成條護墊
我就無0甘誇啦
只係得一兩滴...所以我都唔知要等幾耐至生得

大宅

我預產期22/1, 已放了成個禮拜個, 好彩老公有時唔洗返工, 有時間陪下我, 如果唔係我一定悶死.....
今日去QE覆診, 醫生肯同我22/1催生, 希望AH B 快D出黎啦!!!!!

大宅

你就好啦
我預產期係24/1
但佢話就算幫我book 催生都要31/1之後
都唔知乜道理

大宅

咁誇張呀, 我第一胎都未試過咁既,今胎就較為辛苦, 今日出街, 人地以為我3月至生, 都唔信我下星期就預產期呀!

原帖由 hidecatcat 於 09-1-19 13:53 發表

我用我自己既理解黎講者
無醫學根據的

我又唔係好多...(比起以前m黎之前)
但在孕期期間真係好乾....直到最近先至有dd囉

我見其他媽媽都有白帶問題
有d重話濕哂成條護墊
我就無0甘誇啦
只係得一兩 ...

大宅

咁好既, 醫生俾你預產期果日催生呀, 好少人可以咁喎, 我岩岩放左2日假, 但就冇時停, 因為要湊個大女, 所以一o的都唔悶, 想休息都唔得!

原帖由 totoro8218 於 09-1-20 00:05 發表
我預產期22/1, 已放了成個禮拜個, 好彩老公有時唔洗返工, 有時間陪下我, 如果唔係我一定悶死.....
今日去QE覆診, 醫生肯同我22/1催生, 希望AH B 快D出黎啦!!!!! ...

大宅

湊女呢家野無得辭職/產假的

呵呵呵

我響放假期間雖然好多野做
但都叫做做得到同埋ok的......
最近行多左路
希望可以如期出世啦

大宅

我放左2日假就生勒, 早左成個w有多, 而家多左時間陪個細女, 你又點呀, 生左未呀?

原帖由 hidecatcat 於 09-1-20 23:31 發表
湊女呢家野無得辭職/產假的

呵呵呵

我響放假期間雖然好多野做
但都叫做做得到同埋ok的......
最近行多左路
希望可以如期出世啦 ...

大宅

我重未生......呀........

首頁

尾頁

跳至