家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

***呢個係我自己小測試, 純粹想發帖紀錄一下, 之後REVIEW 用***新興市場始終都係高風險, 切勿盲目跟風亂入市

話說比特幣(BTC)不斷升到破頂, 留意到另一款電子貨幣以太幣(ETH)短短2年都有驚人的爆炸力。(第時都有可能係驚人的爆跌力)
加上見新聞有不同企業加入EEA 聯盟, 本來打算6月頭買, 但因為要google 下資料, 拖到今日先買, 短短幾日價位已經升左成USD50, 於是求其買1個試下做測試了解下點操作.

2017年6月9日, 買入價USD256.

大吉小吉總之就係阿吉

大宅

interesting idea. can treat it like buying mark six.

would you share how you bought it ?

thanks

大宅

回覆 cwng3 的帖子

銀行過數, 因為我唔係經交易平台做買賣, 直接搵持貨人買入, 唔駛比中間手續費同差價.

而且買黎長擺, 唔係day trade.

大吉小吉總之就係阿吉

大宅

lbb813520 發表於 17-6-9 11:19
回覆 cwng3 的帖子

銀行過數, 因為我唔係經交易平台做買賣, 直接搵持貨人買入, 唔駛比中間手續費同差價.
i see. how can we find the seller ? Also, how can we check if we really buy the currency ? virtual account?
Yea, it is not for day trade for sure. Going to buy it, put it into a box and check the balance annually.

大宅

首先我係myetherwallet 開ETH錢包, 跟住指示要好小心保管個key 同記低錢包address
https://www.myetherwallet.com/
然後係group/ 討論區同人地直接買coin (此舉亦有風險, 如果信唔過對方就約面交, 即場交易), 比個address 對方, 然後大約1-2分鍾就即時收到個coin.

遲D如果買得多可能會買個外置錢包將網上錢包轉入去, 以防萬一比人hack 網上錢包
大吉小吉總之就係阿吉

大宅

價位我睇呢個網站: https://www.maicoin.com/zh-TW?currency=usd
有好多貨幣揀, 可以參考到兌HKD 係幾多
佢首頁頂部個價位係買入+賣出價/2 = 平均價
LOGIN 就見到佢買入 同 賣出價差幾遠
大吉小吉總之就係阿吉

大宅

lbb813520 發表於 17-6-9 11:42
價位我睇呢個網站: https://www.maicoin.com/zh-TW?currency=usd
有好多貨幣揀, 可以參考到兌HKD 係幾多
佢 ...

Ok. Got more idea after asking some friend. Will try to explorer.

Btw, think maybe good idea to put some bet on other cryptocurrency like ripple, dash etc.

Thx for the sharing.

大宅

Ripple 同 dash 都有聽過,但未研究。
始終新手,專注玩1隻貨幣先。

大吉小吉總之就係阿吉

首頁

尾頁

跳至