烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想學整蘿蔔糕,各位朋友有沒有好用的食譜呢?

大宅

我自己的做法

5斤白蘿蔔刨絲(連皮連葉計!)
1斤粘米粉
1湯匙澄麵(如你用6斤蘿蔔絲...就要增量)
臘味蝦米切碎(total約落半斤-臘肉半條,2-3條臘腸,乾蝦米2兩左右泡軟)
冬菇 十粒左右(我果d係中型冬菇...發起渣左水都有2-3兩), 切細
1-2茶匙胡椒粉(呢個視乎你鐘唔鐘意陣味)
2-3茶匙鹽(視乎食唔食得咸)

做法
先爆香左臘味及冬菇
蘿蔔渣過水..(水要留起備用)
用d爆過既油..用黎炒蘿蔔...煮至出水...(d水要留起)
加已拌過的粘米粉+澄麵+鹽+胡椒粉...
邊炒邊加番d蘿蔔水及臘味(岩岩煮起都好重身......要用力d)
試味一下(唔夠咸重有得補飛加鹽)

之後就可以入塗了油的盤

最後蒸熟就ok

其實蒸的時間很視乎你個兜係幾深同埋幾大
(如果唔熟悉....蒸過久都無問題)

中途可以用筷子試一試....
插落去...拎番上黎無粉漿痴住為之熟透:)

洋房

原帖由 hidecatcat 於 09-1-16 16:01 發表
我自己的做法

1斤粘米粉
臘味蝦米切碎(total約落半斤-臘肉半條,2-3條臘腸,乾蝦米2兩左右泡軟)
冬菇 十粒左右(我果d係中型冬菇...發起渣左水都有 ...

謝謝你啊!我下個星期試試先!

子爵府

原帖由 hidecatcat 於 09-1-16 16:01 發表
我自己的做法

1斤粘米粉
冬菇 十粒左右(我果d係中型冬菇...發起渣左水都有 ...

唔好意思.請問澄麵係乜??
大約幾多錢?超市買唔買到.唔該晒

珍珠宮

畀面勳章

請問呢個份量蒸到幾多底糕(8寸盆計)

我自己的做法

1斤粘米粉

大宅

dincat
2底多d (其實你可以買果d即棄兜....裝得幾多就幾多...蒸完唔會發大的)

abu_cheung
澄麵在雜貨店/南貨店買
可以買少量的(當然收得你貴...例如一斤粉賣10蚊(註...我唔會一斤0甘買), 佢賣兩湯匙就收你1蚊...計番比例就梗係唔抵啦!)

如果你落少d蘿蔔...可以不落澄麵(其實澄麵係令個糕食落硬少少...0甘切又易切....煎又易煎.....)

珍珠宮

畀面勳章

thank you
買左啦, 8吋錫紙兜5蚊三個, 剛好可以放入高速煲

原帖由 hidecatcat 於 09-1-17 14:48 發表
dincat
2底多d (其實你可以買果d即棄兜....裝得幾多就幾多...蒸完唔會發大的)

abu_cheung
澄麵在雜貨店/南貨店買
可以買少量的(當然收得你貴...例如一斤粉賣10蚊(註...我唔會一斤0甘買), 佢賣兩湯匙就收你1蚊...計 ...

複式洋房

我整緊, 但係蘿蔔煮完冇咩水, 我落左唔夠一半粉就杰到攪唔到咯.
依家底糕好似得蘿蔔條, 冇糕嘅部份.

我自己的做法

1斤粘米粉

大宅

煮完係好杰架.....
直情好似"紅磨泥'0甘
睇到蘿蔔絲有質感0甘架

伯爵府

我想問, 如果我無咁大隻鑊, 咁煮完晒d蘿蔔落埋粉槳之後, 可以分批蒸嘛....擺得耐蘿蔔槳裡面d沾米粉會唔會沉底呢?

別墅

我都係整完之後, 蒸完一底至一底, 佢唔會好似蛋糕咁沉底.
如果我太多, 通常一邊用鑊蒸, 一邊用高速煲, 咁就快好多啦!

原帖由 julieann 於 09-1-18 01:08 發表
我想問, 如果我無咁大隻鑊, 咁煮完晒d蘿蔔落埋粉槳之後, 可以分批蒸嘛....擺得耐蘿蔔槳裡面d沾米粉會唔會沉底呢?

大宅

可以分批蒸
唔會沉底
因為...正如頭先所講
係非常之杰
而且煮到半熟
你見到既係....一大舊粉+粗纖維既樣
個糕面可以話係唔平唔滑架!!!!!

伯爵府

ykjovita, hidecatcat,
唔該晒你地呀, 咁我就放心分批蒸佢喇~ thanks~

複式洋房

我個作品試食完畢... 似蘿蔔糊多d. 不過味道ok呀! 過幾日再整過先...

之前睇雜誌話可以隔住保鮮紙按平表面, 都work啊.

原帖由 hidecatcat 於 09-1-18 14:17 發表
可以分批蒸
唔會沉底
因為...正如頭先所講
係非常之杰
而且煮到半熟
你見到既係....一大舊粉+粗纖維既樣
個糕面可以話係唔平唔滑架!!!!!

大宅

如果係蘿蔔糊...即係唔夠粉啦
你可以揀落澄麵/多D粘米粉

另外
而家可以雪起佢先
等佢硬身少少至煎啦

珍珠宮

畀面勳章

剛剛煮好蒸緊
唔知係咪d蘿蔔唔夠汁, 真係杰到似紅毛泥, 我分2次加粉, 第二次已鏟唔郁, 又痴鑊, 我求其撈下已放入糕盆蒸
希望成功啦

原帖由 hidecatcat 於 09-1-17 23:01 發表
煮完係好杰架.....
直情好似"紅磨泥'0甘
睇到蘿蔔絲有質感0甘架

首頁

尾頁

跳至