母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有 d 人話坐月期間要飲補酒 i.e. home made 的 米酒 (+藥材) , 紅酒, 雞酒, 養命酒/ 食補品 i.e. 冬蟲夏草 , 高麗心等; 但會否影響 b b 食人奶時對我 d 奶的味道的喜好 ? 因為有 d mami 話喂人奶要食得清淡 d !!

複式洋房

雞酒果d都ok的, 但最好餵完bb先食, 咁有2-3鐘先再餵bb. 但有藥材的補品就最好遲少少先, 因為bb的肝&腎都未係好健全, 過濾唔到藥材/中藥的成份... 可能唔係咁好, 而且就算食, 都係餵咗bb先食

複式洋房

cherryt8 ,

多謝你!

中醫話我虛 , 坐月無人照顧我 , 我 mami age 好大 , 99 又話自己咩到唔識 , 所以好多野都要靠自己準備 , 下個月就生 la , 所以我買定冬蟲夏草 , 高麗心等 咁如果惡路清晒 , 而我又系喂人奶 , 都最好唔好食 li d 野住 !? 咁薑 "曹" nil ?! .... 請左工人下星期到 la ... ,
我好緊張呀 ! d 人 講的保酒 , 我咩到無 點算呀 ? 我同事叫我買養命酒 ...你覺得呢?

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 01:39 發表
雞酒果d都ok的, 但最好餵完bb先食, 咁有2-3鐘先再餵bb. 但有藥材的補品就最好遲少少先, 因為bb的肝&腎都未係好健全, 過濾唔到藥材/中藥的成份... 可能唔係咁好, 而且就算食, 都係餵咗bb先食 ...

複式洋房

我自己因為餵人奶, 亞媽就話唔可以大補, 要溫補, 咁我頭一個月都係日日飲雞湯, 食雞飯, 花膠呀咁... 唔好飲水, 要飲炒米水, 當水飲... 過咗十二朝就食羌醋, d惡露清得快d, 而且我覺得豬腳有助上奶.. 雞酒都有飲, 不過餵完亞b先

滿咗月同惡露完咗就開始補多少少, 有當歸党參燉湯等等, 但都係餵完亞b先, 或者pump定d奶出嚟先再食。因為如果上奶上得好, 滿月後應該pump到奶, 所以pump定就唔洗擔心

頭一個月餵人奶要餵得好密, feed on demand, 半個鐘唔定, 一個鐘唔定, 唔一定係2個鐘一次, 所以你自己食野都要小心d, 同埋頭一個月最好係埋身餵, 唔好pump住, 因為未完全上奶, 乳房又未適應, pump得唔多搞到自己以為唔夠奶, 信心就唔夠。最緊要你自己唔好冷親, 唔係手尾長。

我而家2個月, 都係全人奶, 唔理bb食幾多, 喊食就餵, 第一個月真係好辛苦, 好似24小時stand by咁, 但係滿咗月就好好多架啦, 所以你要有信心, 堅持到底﹗我地呢度個個都支持你, 大家一齊努力

複式洋房

以下係陪月auntie俾我的, 希望幫到你啦

開刀生產注意 -
1. 最好過20朝後才開始進補, 慢慢增加行血壯血食物如紅棗, 薑, 黨參, 薑醋等
2. 薑炒飯最好過20朝才開始進食
3. 大補期內牛肉全以豬肉替代
4. 12朝前可以清燉雞湯來補身, 可以陳皮代替薑, 另不應飲用生魚湯, 免生肉芽

餵人奶媽咪注意 -
1. 不想飲食魚類增奶量, 可以以木瓜, 花生, 通草配章魚, 蓮藕煲湯
2. 可以食雞酒, 最好安排餵完bb後才進食, 需留意bb反應, 如臉紅, 出粒粒, 大便困難等, 需相隔3-4小時後才再餵哺
3. 食得太咸容易回奶, 亦難消水腫

產後頭5日 - 休養期 (平補, 排惡露)
餸菜以清淡自然平補為主, 暫不可進補
如 - 桂圓粥, 五更飯, 烏雞燉湯, 木瓜花生湯, 黑豆飯, 炒米茶等等

產後6-10日 - 休養期 (平補, 去瘀血, 防風寒)
腸胃慢慢適應, 仍以清淡為主, 只能清補, 未能大補
如 - 花膠淮山杞子桂圓湯, 陳皮紅棗蒸雞飯, 沙參黑豆南棗茶等

產後11-12日 - 進補期 (溫補, 補血潤腸胃)
可以用白糖, 冰糖代替紅糖, 開始溫補, 以幫助消化及排便機能, 不宜太燥
如 - 蓮藕章魚紅豆湯, 金針雲耳蒸雞, 薑醋飯等

產後16-20日 - 進補期 (溫補, 壯腰補腎)
進補期以溫補, 主力補腦固腰腎
如 - 木耳豬潤紅棗湯, 花生炆豬手, 豬腳薑, 杞子紅棗煲雞蛋

產後21-30日 - 大補期 (養血, 大補元氣)
大補期可慢慢開始大補強身, 行補氣血
如 - 冬菇紅棗魚片粥, 黨參紅棗桂圓燉雞, 薑汁木瓜水, 杞子椰肉燉雞, 紅棗合桃茶

產後31-40日 - 滋補期 (養血補氣)
滋補期潤燥養血
如 - 瑤柱花膠粥, 淮山杞子椰肉燉花膠, 沙參紅棗杞子茶, 蜜棗桂圓燉木瓜

複式洋房

cherryt8 ,

好感動好多謝你!
咁食唔食得燕窩呀?

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 17:29 發表

開刀生產注意 -
1. 最好過20朝後才開始進補, 慢慢增加行血壯血食物如紅棗, 薑, 黨參, 薑醋等
4. 12朝前可以清 ...

複式洋房

cherryt8 ,

我都唔知開刀定順產 , 我在廣華生 , 公立醫院唔到我話事 ... 不過我老公 D friend 話順產好 D ! 因為之前由 4 個月開始有睇中醫 , 佢虛我故都有食安胎藥 , 柬蟲夏草 , 燕窩 , 每曰飲孕婦 milk , 希望到時夠力氣生 la !

原帖由 cherryt8 於 09-1-17 17:29 發表

開刀生產注意 -
4. 12朝前可以清 ...

複式洋房

我都係瑪麗生, 順產的, 我自己都覺得順產係最好的, 對bb對自己都係, 呢個係天生的本能.... 但係就痛囉... 陣痛時痛到我想c... 好彩我都算生得快, 幾個鐘搞掂... 個人意見... 要止痛針的話盡快決定, 因為打咗都等成個鐘先有反應, 我果時未有反應都已經生得... 太遲...

我自己就無特別食咩補血氣先生, 反而生之前一個月勁食西瓜同清始毒的, 因為人地話咁樣易生d, 唔知係咪咁我又真係生得快d.. 你有睇開中醫, 你可以問吓有咩你可以食.. 咁或者好d... 但係千祈唔好生果時飲參湯or食什麼補血氣的野, 唔係搞到你生果時流血不止就大鑊啦..

子爵府

原帖由 newbbb05 於 09-1-17 21:57 發表
cherryt8 ,

好感動好多謝你!
咁食唔食得燕窩呀?

開刀最好唔好食,個傷口會唔靚,蛋白都係,花膠就唔好太多,會生肉牙

大宅

Newbbb05, 我剛上星期才順產﹐如你怕痛可要求打無痛針﹐我就是這樣。開到3度倒就用無痛﹐然後還瞓下覺和打下機﹐到10度時就 push. 不過我是在 singapore 生。 香港醫生因為要慳時間和嫌麻煩才要人開刀。 放心啦! 你到時就有力 push 架啦! 開刀長遠來說對女人唔係太好。

原帖由 newbbb05 於 09-1-17 22:05 發表
cherryt8 ,

我都唔知開刀定順產 , 我在廣華生 , 公立醫院唔到我話事 ... 不過我老公 D friend 話順產好 D ! 因為之前由 4 個月開始有睇中醫 , 佢虛我故都有食安胎藥 , 柬蟲夏草 , 燕窩 , 每曰飲孕婦 milk , 希望到 ...

大宅

開刀係咪唔食得豬潤(如果唔餵人奶)? 點解既? 補得滯?THX

複式洋房

回覆:請比 d 意見 , 喂人奶在坐月期間可以飲補酒食補品嗎

唔關開唔開刀事㗎,都係話豬潤會收奶,餵人奶就唔好食住喇,仲有乳鴿同韮菜

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我照補呀, 冇跟足傳統咁做. 阿媽煲到乜咪食乜, 不過佢唔係日日煲, 間中會停一日冇煲. 今次兩胎係跟28坊, 最後果幾劑有鹿尾巴, 高麗參.

頭幾日淨食炒瘦肉薑飯, 之後無耐就食番普通飯菜. 炒米茶我只係一時時飲. 薑醋係12朝後食.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊