少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔今年三歲、對外(包括所有陌生人,我親戚及朋友)超級極度慢熱兼怕醜,佢可以一見到外人即尖叫喪喊呢埋或者一直攬實我再垂下頭直至那個人離開好遠好遠!

呢種事情令我好頭痛,怕佢有病~~帶佢見職業治療師ヌ話佢唔係自閉,只係極度慢熱,建議我帶多啲佢出去見人,參加多啲活勳!

好啦!咁我同佢報音樂班呀,游水班呀.........如我所料佢見人好似見鬼咁,極度驚恐!!但d老師ヌ唔比我陪上堂,我個仔覺得冇安全感就自然会喪喊啦!佢地亦冇咁多時間或心机去瞭解或逗我個仔(我都明白佢哋要响短時間兼顧好多學生,而且我覺得阻住人地,包括其他小朋友學習机会亦唔好意思),我諗佢哋仲会嫌佢煩添~~~

如此,我個仔只會一直怕人..........我可以點做?
有冇有呢啲經驗媽咪?我真係怕佢咁落去会有病!

p.s 其實佢唔係唔同人玩,佢對熟悉嘅人好活躍(家人,堂兄弟;而老師,同學就開始好活躍,偶然仲有啲怕醜)!!佢係一個雖要用好多好多時間去warm up 嘅人,可能講緊一星期,甚至一,二個月

pls help me!!

男爵府

好媽媽勳章

帶佢去公園玩多d啦. 佢見到你都安心d又可以同其他小朋友一齊玩. 不過你唔好下下保護佢, 等佢自己同d小朋友玩.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

m....可唔可以叫d朋友or小朋友去係家同佢熟左d先呢
因喺屋企係佢熟悉既環境

大宅

環保接龍勳章

或者你在街上遇見你識既街仿或朋友, 好主動咁在你呀囝面前同人講野傾談下, 小朋友多見大人咁做, 亦會慢慢學到唔太怕羞同怕人, 亦會主動些同人打招呼, 當然, 要需要多些時間比小朋友

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你可以帶佢去多D有小朋友的地方,公園 / 麥當勞 / 玩具反XX,因小朋友之間會容易熟絡,你可以在佢面前同多D其他小朋友一齊玩 OR 講下野感染佢,俾D時間佢啦,因性格係天生架,我fd 個囡(13歲讀中一),一樣好細謄。

複式洋房

sillybabyq,

我囡囡e+2.8yrs,情況同你一樣, 超級慢熱, 我都好擔心第時比佢返興趣班時會喊, 其實佢返左學之後已經好好多啦, 唯有比d時間佢地啦... 都唔駛太擔心既...

都建議你盡量帶佢去多d街, 見多d人, 如果係街上/食飯時遇到有小朋友的家庭我會主動打招呼, 同叫佢叫人, 盡量制造機會比佢同其他人接觸, 慢慢就會好d啦..

原帖由 sillybabyq 於 09-1-17 11:29 發表
我個仔今年三歲、對外(包括所有陌生人,我親戚及朋友)超級極度慢熱兼怕醜,佢可以一見到外人即尖叫喪喊呢埋或者一直攬實我再垂下頭直至那個人離開好遠好遠!

呢種事情令我好頭痛,怕佢有病~~帶佢見職業治療師ヌ話佢唔係 ...

大宅

你選擇時不要選一下子迫佢一個人面對全部陌生人的 (例如不准家長陪的班), 物極必反, 咁只會令佢更怕怕去嘗試吧.
如果不是病態, 陪他一步步來吧.一步有了成績, 才多行一步吧.

另外, 你對佢的表現係表現得包容理解 (比多些鼓勵和空間佢, 不去責備或醜佢) 還是抗拒反感 (一味催促佢, 話佢, 醜佢) 呢? 幫佢多接觸外界的同時如能抱包容理解的態度, 佢會更易建立安全感.

珍珠宮

樓主, 雖然我仔無你仔仔咁嚴重, 但我仔都係好慢熱, 甚至日日返學見既老師同學, 佢每朝早都唔出聲頭 dub dub. 但老師話, 佢過一陣就無事, 話唔使擔心.

然後我睇左本書睇左d website, 研究如何幫助怕羞的小朋友. 在此分享一下.

小朋友有一定自已既"安全區", 可以係屋企, 媽咪, 學校, 亦可以係物件, 例如佢喜歡的玩具.
所以如果突然去到一個陌生環境, 佢會第一時間搵佢既"安全" -- 媽咪

你可以幫助呢類怕羞小朋友既, 就係將佢既安全區慢慢擴張.
例如, 繳請一兩位佢喜歡既同學仔返屋企玩, 之前一定要作好心理準備, 講小朋友來到會同人玩乜野, 或者請小朋友食乜野等等 ..

例如去一d 聚會, 最好係最先到果個, 因為如果怕羞小朋友, 一去到現場見到成班人係會驚的. 反而, 你早到, (也要預先比心理準備). 然後你地已經 warm up 左一陣, 再陸續見其他人. 佢會容易接受d

樓主, 最重要係要比一 d 成功既 experience 比佢.

例如, 我去超市, 我會叫仔仔比錢, 同姨姨 thank you/bye bye. 其實係屋企佢有收銀機既玩具, 在家玩玩 practise 下. 依家佢肯比錢人, 肯揮手同 cashier 拜拜. 我都覺得佢進步左 (肯接觸陌生人), 會好開心咁讚佢, 講比佢知姨姨好開心, 因為你有拜拜佢.

仲有, 就係盡量最好唔好比佢逃避. 例如我叫阿仔比錢, 阿仔唔肯, 我會捉住佢隻手比 cashier. 不過一定要溫和情況下進行, 佢累積越多成功經驗就越好

帶佢多見人都係一個好方法, 但開始的時間你要 make sure 佢既經歷係愉快的, 唔可以再有 negative 的 experience. 如果唔係佢會將所有唔好既 experience 聯想起來, 就會越來越怕羞.

我依家既目標係佢返學要同老師 hello,
大家一同努力

其他媽咪如果有成功例子, please share

禁止訪問

民房

我嗰女(K1/3 years), 情況亦類似 ,幾乎每次見人時, 總低頭或依附于我或爸爸身边, 從不主動向人打招呼 , 不論是幼兒園老師們, 甚至經常見面的親人(嫲嫲 , 爺爺 , 姑姐 , 伯伯等) , 有時侯, 軟硬兼施下 , 才勉強開 "金口" 回應一句 >>>起初 ,還以為嗰女害羞 , 細膽
但數分鐘 "熱身" 後 , 卻像一般小朋友活潑 , 並無異樣.....
這樣的話 , 真教人擔心 , 日後如長大後 , 仍無法改善, 別人還以為我們沒家教 , 或嗰女高傲
甚至 , 影响日後小一入學面試成績 ........

很高興能分享大家的經驗 , 會多作嘗試 , 鼓勵 !!
希望嗰女能早日改善

大家努力吧...加油

原帖由 Pertra 於 09-1-21 21:05 發表
2位媽咪,

我個仔12.5 個月,他自小2-5 個月都是好少笑容,別人逗佢玩都無反應,但肯俾人抱,只有在家爸媽同佢玩先笑得大聲。到了6-7 個月,見人即喊,無反應非常驚個個樣。之後參加完 playgroup後,同埋 Joint 多了 BB gathering, ...

大宅

我個女都係咁,去見小學時真係好煩,好彩佢成績搭夠都有學校收,我都成日有同佢去playground,圖書館遊戲室, 上興趣班.....都冇用,重知一見生保人就係咁.
但相反佢學校有D同學仔唔係咁,於是同佢地媽咪傾過下,佢地原來成日同小朋友參加好多團體活動,其中一個最有成效係返教會,因為教會真係有好多活動比小朋友,加上有好多人,所以佢地會好主動同唔怕生保.
因為我細好係教徒,所以我成日叫我細妹帶佢星期六日返教會,星期六就專係for小朋友,星期日就大人小朋友都有,佢返左教會後情況真係好左好多,主動左,冇咁怕羞.
其實除左返教會我都試過好多次例如去邊到時預早同佢講定,跟住同佢講見到人要叫要有禮貌,如果唔係我會走一齊返屋企邊到都唔去,好似有一次佢成日唔叫樓下個叔叔管理員,我同佢講佢唔叫我會返屋企,咁落到去佢冇叫咁我地一齊返上屋企,試過幾次後佢就唔敢,宜家會主動叫人,當然佢一叫我會讚佢有禮貌好叻.有時去食野佢自己想食D咩我會要佢自己叫,唔叫就冇得食,咁佢唯有自己叫.

民房

Tks 啦
我去年亦幫個女報了一些興趣班 (趣味英文 / 爵士舞)
亦都係冇用 ...
亦曾嘗試您的方法 .. 強迫佢唔叫 , 唔俾佢 , 但成效不大
佢好硬頸 , 情願唔要 , 現在只能 軟硬兼施下, 希望佢能早日改善

原帖由 BBR 於 09-2-9 11:49 發表
我個女都係咁,去見小學時真係好煩,好彩佢成績搭夠都有學校收,我都成日有同佢去playground,圖書館遊戲室, 上興趣班.....都冇用,重知一見生保人就係咁.
但相反佢學校有D同學仔唔係咁,於是同佢地媽咪傾過下,佢地原來成 ...

大宅

我會罸佢,因為最起碼叫人同講多謝係一定要做,係最基本禮貌,我罸左好多次情況開始有改善,有時我會要佢企埋一邊自己想清楚錯左D咩再同我講,講左之後我會問佢咁以後應該點做,小朋友好多時要重複做好多次至見到個成效,好似上次聖誕節佢返學校玩,佢入到學校唔肯叫老師,我立即同佢返屋企,之後佢知我真係咁佢就次次都有叫老師,不過你女女重細,我個女都係近幾個月至開始好左好多,不過之前幾個月去interview學校時真係比佢激死架,唔出聲都唔緊要,最幣佢成日唔記得say morning, bye bye,學校好注重這些的.

原帖由 meimei1020 於 09-2-9 13:00 發表
Tks 啦
亦都係冇用 ...
亦曾嘗試您的方法 .. 強迫佢唔叫 , 唔俾佢 , 但成效不大
佢好硬頸 , 情願唔要 , 現在只能 軟硬兼施下, 希望佢能早日改善

...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 meimei1020 於 09-2-9 13:00 發表
Tks 啦
亦都係冇用 ...

...

唔......
你不如自己製造一 d 係一大班人嘅活動,例如團拜呀,x'mas party呀,bday party 呀咁,既可你陪佢,又可一大班人一齊,等佢習慣多 d 人一齊玩,睇下得唔得......

民房

原帖由 BBR 於 09-2-9 14:12 發表 您女女幾歲啦 ?? 6 or 7 ... 起碼佢會明 , 肯做
寄望個女不要太硬頸 , 至少先肯有點回應 ,
繼續努力吧

我會罸佢,因為最起碼叫人同講多謝係一定要做,係最基本禮貌,我罸左好多次情況開始有改善,有時我會要佢企埋一邊自己想清楚錯左D咩再同我講,講左之後我會問佢咁以後應該點做,小朋友好多時要重複做好多次至見到個成效,好 ...

大宅

我個女5歲4個月,我覺得最主要係要有禮貌先,所以有時佢唔應人我都會唔應佢,跟住同佢講知唔知點解我唔應佢?我會話佢知因為佢成日都唔應人所以我都唔想應佢,如果佢下次唔想咁就人地問係野你要應人,如果唔係我會唔彩你.不過你個女重細未明白個道理,所以可能你要試好多次,比佢試下比人冷落的味道,我同我老公試過半日唔彩佢,但街照出,不過一路唔同佢講野.

原帖由 meimei1020 於 09-2-9 17:57 發表

珍珠宮

Tks 啦
亦都係冇用 ...

...

-試下去街之前做定心理準備, 每日一個 target. 今日要同樓下保安叔叔 hello.

-平時玩公仔模擬下見到人應該 say hello

- 睇下關於呢方面既圖書

- 去多d唔同既地方, 習慣下"非安全區"

- 試下帶女女鐘意既野出街, 見到熟人會有個話題: 女女,話比 e e 聽呢個係咩 ?

當然佢做得好, 就要讚. 有個好既 experience 佢就會有信心.

唔好將"怕醜"掛係咀邊, 如果唔係, , 佢會用來做逃避既 excuse.

k1即係幾多歲? 其實3-4歲既小朋友係會經過 stranger anxiety 既階段, 我仔剛過4歲, 我覺得佢進步左小小, 我暫時唔心急. 我怕嚇驚佢對將來好大影響.

民房

Thanks 大家的建 議...
會作多方面嘗試 , 有任何成果 , 即與大家分享

原帖由 sasa@uk 於 09-2-9 19:42 發表

-試下去街之前做定心理準備, 每日一個 target. 今日要同樓下保安叔叔 hello.

-平時玩公仔模擬下見到人應該 say hello

- 睇下關於呢方面既圖書

- 去多d唔同既地方, 習慣下"非安全區"

- 試下帶女女鐘意既野出 ...

水晶宮

呢D要慢慢黎唔可以心急架~!迫得佢地太緊,夾硬要佢面對太多人,有時可能會有反效果,嗰時我帶我仔去見兒童精神科,睇過佢地D小冊子,如果一個人過往响社交方面挫敗經驗多,會容易患上社交恐懼症架.所以初初試下搵自己屋企人/熟人一齊同小朋友玩,等佢習慣咗至開始俾佢接觸其他人,逐步黎,佢越多成功既社交經驗,日後佢都更有信心去接觸其他人.呢D都係長遠既.

民房

Hello, 我仔仔同你女女一樣, 今年3歲, 又係好慢熱, 就算見到幼稚園老師也是一樣不打招呼, 但過了一回兒熱身後, 又會好活潑, 我都成日同亞仔講, 要叫老師, 要有禮貎, 不過講還講, 都係冇佢乎, 希望佢大過左會有所改變啦~

大家一齊加油啦~

原帖由 meimei1020 於 09-2-9 11:20 發表
我嗰女(K1/3 years), 情況亦類似 ,幾乎每次見人時, 總低頭或依附于我或爸爸身边, 從不主動向人打招呼 , 不論是幼兒園老師們, 甚至經常見面的親人(嫲嫲 , 爺爺 , 姑姐 , 伯伯等) , 有時侯, 軟硬兼施下 , 才勉強開 "金 ...

首頁

尾頁

跳至