論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我間agent話同姐姐續約,我要俾agency fee +領事費,而姐姐要俾$431,但姐姐話佢d friend同佢講姐姐續約唔使俾錢,除非轉僱主
我第一次請姐姐,亦係第一次同姐姐續約,唔係好清楚

伯爵府

菲定印?

水晶宮

靚媽1208 發表於 17-6-13 21:58
我間agent話同姐姐續約,我要俾agency fee +領事費,而姐姐要俾$431,但姐姐話佢d friend同佢講姐姐續約唔使 ...

$431 估計是 $4310的 10%= agent fee.
個agent 指明續約要收工人呢$431,係可以嘅。 你可以幫工人比 or 尤得工人自己比 or 唔用呢個 agent or 自己撹。

其實好多菲傭都係自己攪續約。

男爵府

ccysj01 發表於 17-6-13 22:04
菲定印?

男爵府

birdbird 發表於 17-6-13 22:08

$431 估計是 $4310的 10%= agent fee.

姐姐初初都明要俾10%, 但之後佢話轉僱主先要,同一僱主唔使俾,其實係咪間間都有收,只係無講到咁明要姐姐俾?
其他係僱主代俾左唔知?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我間agent話同姐姐續約,我要俾agency fee +領事費,而姐姐要俾$431,但姐姐話佢d friend同佢講姐姐續約唔使 ...
其實可以叫菲自己搞.........
放下自在

伯爵府

菲就應該可自已搞續約,可節省agent fee.之前有個post share過.工人係自己俾續passport錢,其他都是僱主俾.其實D工人都問下人就可自己搞.同一僱主免再交入息及地址證明.上immigration網

水晶宮

靚媽1208 發表於 17-6-13 22:12
姐姐初初都明要俾10%, 但之後佢話轉僱主先要,同一僱主唔使俾,其實係咪間間都有收,只係無講到咁明要姐姐 ...

我浄係知有 d agent 淨收僱主 錢攪續約, 而agent 要收工人錢係冇話唔得, 亦唔犯法。願者上吊。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我家菲姐都話幫我去領事館同入境處續約喎,好似唔係好複雜,先去1次領事館交表,十日後再攞返個表,之後去一趟入境處就攪掂。

侯爵府

我去找$1200 agent, (包驗身), 姐姐也free .

找個姐姐免費的agent 吧!大部份也是的.

完約姐姐面子何其大! 要她們出錢? 她們自覺好巴閉的。 

男爵府

是!有些要姐姐比10%,
有些只須僱主比。

通常續約姐姐,如果agent要姐姐比,我們都會幫佢比埋!

男爵府

yuyueng 發表於 17-6-13 23:22
我家菲姐都話幫我去領事館同入境處續約喎,好似唔係好複雜,先去1次領事館交表,十日後再攞返個表,之後去 ...

原來我姐姐話佢識整,但想問下入境處d表(一式4份) 係咪任何一間都可以攞?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

靚媽1208 發表於 17-6-14 22:48
原來我姐姐話佢識整,但想問下入境處d表(一式4份) 係咪任何一間都可以攞?
...

去入境處拎成份文件同說明!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 17-6-14 23:17
去入境處拎成份文件同說明!

sorry, 可能我講得唔清楚,d表係咪唔一定去灣仔果間攞?港九新界既分區都有得攞?

象牙宮

靚媽1208 發表於 17-6-14 23:23
sorry, 可能我講得唔清楚,d表係咪唔一定去灣仔果間攞?港九新界既分區都有得攞?
...

我記得係!
放下自在

首頁

尾頁

跳至