自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

細房得7x7 尺,床3x6.3 加高少少底下做衣櫃, 側邊整書櫃,房做趟門,應該仲容得下一張細書枱,但好迫,唔知加唔加書枱好!你地覺得青少年係咪應該有張書卓喺自己房好d? 我地平日少開電視,老公唔係經常喺屋企,仔升小四,佢依家話無所謂。

公爵府

書'桌'
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 17-6-15 17:41
細房得7x7 尺,床3x6.3 加高少少底下做衣櫃, 側邊整書櫃,房做趟門,應該仲容得下一張細書枱,但好迫,唔知 ...

如果你放張書桌入房又有電腦, 將來少爺上到中學好大機會門常關

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係有需要的。

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:43

珍珠宮

birdbird 發表於 17-6-15 17:46
如果你放張書桌入房又有電腦, 將來少爺上到中學好大機會門常關
冇諗過放電腦呀

公爵府

我屋企 wifi 入唔到房,兩個仔間房有書桌,但都要出返廳用電腦,冇得門常關

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:44

複式洋房

我朋友,仔中三,都有門常關問題,所以我聽完佢意見最後決定將飯廳改成阿仔的温習間,飯枱換成書枱,放埋書櫃,電腦,文具,一應俱全! (我仔準備升小五),飯枱則換成蝴蝶枱,開飯先開。

另外朋友亦提到,書枱不能太細,尤其上到中學,書,筆記好多,所以我買嘅書枱都有130cm長,等將來唔駛又要換

Jnam    發表於 17-6-16 09:24

男爵府

回覆樓主:

我整左窗台書枱,雖然唔好用,但起碼將來有個閱讀/功課空間俾佢選擇,叫做有個私人空間。如果樓主的書桌不是要訂製,我覺得可預留書桌空間,等小朋友大啲先買都可以。
而家我兩個分別小學和幼稚園,都是用餐枱做功課。

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:45

珍珠宮

有當然好D, 小朋友有自己學習小天地

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:45

珍珠宮

好媽媽勳章

細房得7x7 尺,床3x6.3 加高少少底下做衣櫃, 側邊整書櫃,房做趟門,應該仲容得下一張細書枱,但好迫,唔知 ...
如果間房夠位放埋書枱, 就整埋啦! 我以前間房仲細啲啲(都係7'x7', 但斬減一隻角, 鑽石型), 都是放一張3呎單人床, 一個3呎衣櫃和1張3呎書枱. 書枱我揀上面有埋書櫃的.

就算你想小朋友在廳做功課, 有張書枱同櫃筒, 咁佢就有自己的地方放文具, 書等等.

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:46

珍珠宮

yobdoog 發表於 17-6-15 17:57
我朋友,仔中三,都有門常關問題,所以我聽完佢意見最後決定將飯廳改成阿仔的温習間,飯枱換成書枱,放埋 ...
係就係,但佢地大大吓會唔會想自己喺房溫書做功課?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

阿女一年班 有書枱 不過幾大都吾夠用 愈放愈多野

魚兒小寶貝    發表於 17-6-15 19:49

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

要,我以前蚊型房,媽咪有訂做張超細書枱比我,可以拉出塊板加長書枱,自然而然就會成日用。

珍珠宮

SmileCC 發表於 17-6-15 18:02
我整左窗台書枱,雖然唔好用,但起碼將來有個閱讀/功課空間俾佢選擇,叫做有個私人空間。如果樓主的書桌不 ...
預留空間,都啱嘅。

複式洋房

魚兒小寶貝 發表於 17-6-15 18:16
係就係,但佢地大大吓會唔會想自己喺房溫書做功課?

嘻,所以咪自小比佢習慣出嚟做,大個想改變先算,但入咗去就好難請返佢出嚟架啦!我朋友話,佢哋一習慣關門,每次想知個仔做乜都要揾百般藉口,飲唔飲湯呀?食唔食蛋糕呀? 可唔可以借xxx比我呀? 肯開門還好,有時一句得埋嚟話你煩就好慘....

大宅

開心吸收勳章

有需要...就好似化妝枱一樣咁重要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

細細個2姊弟都share 一間房,做功課要係餐枱。 到宜家大咗,要幫佢哋分返房,佢哋都想要書枱。 宜家住落,佢哋好開心,可以有自己的書桌,温書的地方。

子爵府

育兒性格勳章

有冇考慮高架床,下面衣櫃+書枱,超實用
我女張床,中一做而家中五,女仔雙門衣櫃以經好夠用,由於加長了床6'3" 所以書枱可做到40",上下有書架就不用特登有書櫃,門可做正常不用趟

子爵府

育兒性格勳章

加圖

水晶宮

回覆樓主

我女一向有,自己有個固定地方唔使搬來搬去好D
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至