婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人與人既關係係雙向既, 你話你99在你結婚同有病時唔幫你, 咁你一直以黎對佢付出過d咩呢?
唔知你係無講定係點啦, 我睇到既只係你著眼於take多過give
就算99年紀唔係老, 但佢始終都係長輩, 都會有需要幫忙/關心既時候
如果你在佢要幫忙/關心時做足好新抱本份(平日寒喧問暖, 陪食飯陪睇醫生等等), 但你要人幫時佢完全當你透明, 咁你嬲佢絕對正常
但如果你從來都無付出過d咩, 而佢冷淡對你, 其實好fair囉, 你無任何損失0者, 唔使講到原唔原諒99咁嚴重嘛?
再者, 你99有求你原諒佢咩?
利申: 我唔係偏幫99既人, 我自己都同男家關係好差, 我只係就著你個case以事論事0者, 唔岩聽既唔好意思

男爵府

回覆樓主

如果你99當初連醫院都無去過探你,我覺得你行為好正常,樓上幫哂你99嗰位先唔正常。
新抱嫁左入門都算一家人,佢唔當一家人都叫有親戚關係掛,你有cancer喎,佢都無咩行動上嘅少少支持,係好過份。一場親戚如果大病入左醫院/剛出院,就算實際金錢上幫唔到咩,至少講下鼓勵說話同少少行動(例如煲個湯),既然佢做到如陌生人一樣,你唔再當佢係親人唔過份。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sweetiesbear 發表於 17-6-17 00:17
多謝你,終於有正常人,你講晒我原本要講o既野,我生cancer前對奶奶好好,錢比足、又陪她飲茶,但到了canc ...
但係你自己話:
「結婚果時已經唔幫手,我已經原諒不到呢個人. 我果時同c6講明,如果要在咁樣條件之下孝順你媽我地就離婚啦,我係人、唔係狗,自始後我地杯葛全部飯局」
你結婚時已經同99咁大仇口, 杯葛全部飯局, 但又對99好好, 又俾錢又飲茶?

點解前言不對後語? 係我睇錯定你打錯? 真心問, 唔係challenge你

珍珠宮

回覆樓主:

算吧啦~道理上,尼啲的確係新抱自己嘅責任~但人情上,一家人無得計較咁多,有能力,幫到手咪幫囉~人地唔感恩,咪無下次囉~施恩不望報呀~對朋友分分鐘仲出力啲啦!
99們都要記住,十年看婆,十年看媳呀~
一段關係好壞,需要經營架~
我成日都話,99係連朋友都不如嘅人!
樓主,你都要識得,如果想人對你好(尤其長輩,特別係6299),自己首先先付出,如對方唔領情,你要反面,都問心無愧!

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

XYN 發表於 17-6-17 00:25
就算結左婚,大家始終係兩家人。
食飯多隻腳,慶節多個人咁。
古時就奶奶恃住呢個身份欺負新抱,估唔到而家 ...

但樓主係cancer喎,cancer醫唔好就死架喇喎,就算假設樓主病前係唔太禮貌唔識做嗰d新抱,都係阿仔個老婆,自己個仔揀嘅伴侶有大病,99零反應都完全無問題?

禁止訪問

男爵府

其實唔好話乜嘢先
樓主知唔知拎人地嘅婚紗責任好大架
一陣途中有咩閃失攪到個新抱著唔到件婚紗出嫁喎
嘩個罪名慘過破壞人婚姻呀大佬
比我都唔會幫個新抱拎
同埋唔好寄望個99會為新抱做尐乜嘢囉
你又唔係佢個女
你生cancer又好,生乜都好
對佢嚟講都係gossip一則
有人係好忌入醫院,即使係探病又好乜都好