夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好辛苦,好想呻下

Bb出世後, 我冇要求c6要全力幫我。因為,我媽幫我湊bb, 生活已經舒服好多。只係放假自己湊。c6只係陪bb玩,唔洗陪bb訓,因為bb唔痴爸爸訓。
問題係,c6返工攰,我理解,一句返工攰,就唔會從媽媽家接番個女。
但我呢,一放工,放假,就要接女,咁我唔攰咩?
仲要發我皮气。。。

出街,小朋友扭計好正常。c6就因bb扭,攪到自己買唔到野,迫住走,就發我皮气。
好!我忍。
但c6成日因小事發皮气,令我有時都覺得好辛苦。

你地啲c6會唔會咁架?

男爵府

回覆:自從小朋友出世,覺得爭執愈多愈無聊

你個C6好吾成熟,學乜人做爸爸一啲愛心都冇,唉!不過現金啲C6好多都係咁,真是婚前婚後两個樣,千奇未再生啦!

大宅

.

男爵府

annacckong 發表於 17-6-18 00:12
大把男人都係咁, 俾阿媽服侍慣, 結左婚就想老婆服侍.

exactly
所以我c6鐘意佢屋企人多過我

同埋問題係,你比你媽湊,如果比你99湊,佢可能會幫手接下嘅

珍珠宮

回覆樓主

會架,因為初生bb好多野要適應,加上又困身

侯爵府

happyan1028 發表於 17-6-17 20:16
好辛苦,好想呻下

Bb出世後, 我冇要求c6要全力幫我。因為,我媽幫我湊bb, 生活已經舒服好多。只係放假自 ...

唔會,佢脾氣比我好,比我有耐性,最重要既---係佢要生bb,所以bb煩,喊,嘈,佢無得怨,一切結果生bb前已經同佢分析過,佢知道而接受我至肯生。

複式洋房

tommy715 發表於 17-6-17 23:59
你個C6好吾成熟,學乜人做爸爸一啲愛心都冇,唉!不過現金啲C6好多都係咁,真是婚前婚後两個樣,千奇未再生 ...

現金啲男人。。。
唉…
所以,我冇靠哂佢,雖然佢間唔中都會幫下手,但。。。一湊得耐就出事。。。湊半日,攰一日。。。唉
成日又想出街,可能本身我唔太中意出街,何況湊住個細,點出。。。
成日籍口話同bb出街,其實係佢想出。
以前我真係攰到連街都唔想去。
而家小朋友大左,2yr喇,都開始出街,但其實都攰,c6又唔明,講極都唔明。
出街c6想睇佢既野,小朋友同我跟本唔岩睇。可能我攰,我已經冇以前拍拖個種心態陪佢。
我提議話去公園,去岩小朋友既地方,c6唔係唔ok既。。。但1hr左右就一定開始話bb攰喇,要返去休息。。。唉。我一個人帶bb落街仲好,唔係顧c6感受。。。
點解啲男人咁架。。。唉

複式洋房

ninachu 發表於 17-6-18 00:48
唔會,佢脾氣比我好,比我有耐性,最重要既---係佢要生bb,所以bb煩,喊,嘈,佢無得怨,一切結果生bb前已 ...

C6皮气唔算好。
結婚前,已知,但都係普通皮气。。
但結婚後就衰左
小朋友出左世,更衰。
小小事就發皮气,
唔岩佢心意就黑面。

所以,好羨慕你,遇上皮气好既c6係福气

複式洋房

sumpo 發表於 17-6-18 00:22
exactly

我c6都係,like佢屋企個邊,多過我。
我覺得正常

無錯,如果比99湊佢可能會上心啲,幫手。
因為每次去佢屋企食飯,佢都會扮哂野,自己一手一腳湊b

複式洋房

annacckong 發表於 17-6-18 00:12
大把男人都係咁, 俾阿媽服侍慣, 結左婚就想老婆服侍.

我都覺。
好在唔洗經常對住99。
如果唔係,c6咁既皮性,99又唔覺佢有問題,我真係會癲

瑪瑙宮

happyan1028 發表於 17-6-18 02:26
但1hr左右就一定開始話bb攰喇, ...

去公園一个鈡都够喇.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-6-18 02:47
去公園一个鈡都够喇.

出門口開始計。。。(emoji)
有時去到公園都冇左20分鐘
小朋友想再玩都唔得。。。

大宅

happyan1028 發表於 17-6-18 02:53

我諗左好耐,諗下點樣講你會開心點。

你老公EQ低就緊架啦,小小事就發脾氣,咁小朋友。跟手,我就諗。。。。

你頭先話#出街,小朋友扭就好正常。。。#,我就諗緊你要將老公既期望擺低點,事實上佢既表現就係好小朋友,你對佢既期望都應該由成熟男人轉為EQ低小朋友,期望都要貼近現實既。

以後,你見到老公發脾氣,你可以諗#出街(或做家務,或湊仔。。。等),EQ低老公發脾氣就好正常。。。#

你平時點樣平和對待個會扭計既小朋友,就用番同樣既平和態度和耐性對番個發脾氣既老公,咁諗咁做唔單止你情緒會好點,因為對老公既期望更貼近現實,仲對夫妻關係走向正面循環,唔似而家佢發脾氣你忍既負面循環,遲早爆,反而有機會進入佢發脾氣、你體諒耐心引導、佢感激改善脾氣既正面循環。

仲有,你都承認你老公係有付出,只不過唔可以長時間湊仔。你明白佢係咁,就應該佢湊仔或其它付出時,讚下佢,越讚得多佢越起勁,慢慢就會向你心目中理想既老公方向行,呢D讚美其實就係調教老公既利器,唔好慳,一有位入就讚,我包保你老公會越做越好。

我預左有人話咁咪好似湊多個仔咁?係架!第一,鬼叫你自己揀個EQ低老公。第二,其實人與人既相處和親子關係有異曲同工之處,只不過普遍會對小朋友寬容點,對大人苛刻點。咁既然你老公真係EQ低,咁小朋友,不妨對佢寛容點。否則,你往往用理想老公既標準去評核佢,做法係緣木求魚。

另外,記住小朋友要開心成長最緊要係乜?就係夫妻關係好,小朋友自然開心,有安全感,反而實際上父母付出左幾多變得次要。最緊要,你地兩公婆傾下點做,大家都過得愉快,有乜不滿開心見誠平和咁傾,唔好忍,忍得耐實爆。但同時,又唔好計較邊個付出多點,要夫妻關係好唔係鬥付出,唔一定要對方跟你果套,你唔一定啱晒,佢又唔一定錯晒,要傾要互相體諒但唔係要說服對方。

夫妻關係講到尾有兩樣野最重要:反省自己的不足、感激對方的付出。而唔係掉轉:滿足自己的付出、埋怨對方的不足。

共勉之。

snowysnowy616    發表於 17-6-23 17:15

子爵府

畀面勳章

回覆 dativebond 的帖子

你講得好有道理。。謝謝

大宅

sumpo 發表於 17-6-18 00:22
exactly

同意,我細囝歲半,有個大囡兩歲幾,兩個都係99湊開嘅,試過呀囡一次之後呀囝我就放手放得特別勁,加埋呀囝特別痴62&99所以我無特別搶嚟湊,平時我同c6放假日子又唔一樣,所以去街我都只可惜帶一個,我都係帶個囡,跟住62就成日話我唔錫個囝!平時c6放假見個囝係咁搵6299就會出手湊,但當年呀囡我會出手以家唔會,佢見呀囝咁就會幫佢媽手湊反個囝!

瑪瑙宮

happyan1028 發表於 17-6-18 02:53

至於商場買野, 小朋友扭計你抱佢行開, 叫佢買完 call 你會合. 佢有同你地出街已經好配合, 有幾多个好似譚芷昀小朋友爸爸咁丫. 我諗你唔好將對佢的要求再提高, 你自己會開心 d , 同埋要有番拍拖時間.

複式洋房

dativebond 發表於 17-6-18 03:16

你講嘅野的確系好有道理,我睇完我都覺自己應該要反省下⋯但系⋯
又真系好現實嘅,唉⋯鬼叫自己揀左個EQ低嘅男人咩!
但系有時湊B湊到累嘅時候,其實真系會有情緒出黎,會覺得無人幫到手,就算系餵奶,男人都可以搞唔掂。
琴晚我就系因為我男人掛住打機,叫佢餵呀B飲1oz奶姐⋯佢未餵完,就走去氹左呀B訓,然後又再打機,再過一個鐘,呀B未食飽又起身喊過,我果時已經好累,我比面色佢睇,佢就話:唉⋯我餵呀B飲奶喇⋯然後我好大聲咁叫佢走開,唔使佢餵!
之後佢就發曬脾氣咁講,我已經成x日都無打機嫁啦,而家打一陣都唔x得!
唉⋯我自己心諗,湊小朋友我都無要求有自己嘅私人空間,點解你可以要求比啲時間你打機?!
雖然我覺得咁樣好計較,但我都算!
問題其實我唔系唔比佢打機,我唔系唔比私人時間佢,其實佢可唔可以餵飽佢飲奶之後先打機呢?

侯爵府

honam10 發表於 17-6-18 15:40
你講嘅野的確系好有道理,我睇完我都覺自己應該要反省下⋯但系⋯
又真系好現實嘅,唉⋯鬼叫自己揀左個EQ低 ...

唔好係bb面前嘈,bb識聽,大家都係新手父母,俾D耐性

大宅

honam10 發表於 17-6-18 15:40
又真系好現實嘅,唉⋯鬼叫自己揀左個EQ低 ...

算啦,頭幾個月大家都辛苦,一team人黎,唔好互相黑面。

你黑佢面時,佢又黑面,湊仔湊到好似將個波推來推去為乜?

反正都要做,點解唔開心一點去做?記得佢有做就讚,唔好理佢做得好唔好,亦唔好覺得老奉。

人心肉做,當你都無感激對方付出,又無常常開口講比對方知,對方都只會和你一樣,慢慢雙方都覺得所有野都老奉,一達唔到要求就黑面,負面循環。

一發覺夫妻走向負面循環就要思考,點樣入番正面循環,時刻要留意雙方互動正唔正面,有問題早解決,無謂死忍。

poyy    發表於 17-6-19 10:25

複式洋房

dativebond 發表於 17-6-18 03:16

講得好好,其實我自己可能都有做得唔好既地方。
雖然你講既黑,實際要做到並唔容易,但我會努力。
聽完你地咁講,其實個人都會放鬆左啲。
多謝你地

首頁

尾頁

跳至