自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

十月無兼職工開之後, 呢幾個月月尾都係剛剛好用晒的錢, 左計右計都知無錢過年, 話比老公知唔夠錢用, 佢話佢都無, 真係有的唔開心佢咁答我, 不過都算啦,知佢都係無乜錢剩, 終於同細妹開口借, 佢應承左, 話會入落我戶口, 過左幾日都唔見有錢入落去, 比個短信問佢係咪唔記得啦, 佢話佢都係等緊第二條數出比佢, 好喇, 終於等到佢入數, 但係就得一半, 因為, 佢已經用左銀行每日過數或提款的上限, 咁以為佢第二日會再入啦, 一等又幾日, 再出短信問, 其實已經好唔開心嫁喇, 但都要硬住頭皮問, 點知, 佢話呢幾日忙, 明天就入比我, 但呢個明天已經又過左幾日啦, 再問都無意思啦,

唉...開口問得你借就緊係好手緊啦, 你問我急唔急, 我雖然話唔急 ,但我無諗過你拖我成兩個禮拜, 唔急都變急啦.

我係呢度發誓, 我有能力借錢比人, 一定會用最快既時間將錢交到去對方到, 因為, 開口問人借已經好難堪. 好似我而家咁.

伯爵府

牛年勳章

希望你快些渡過這個難關。

珍珠宮

會唔會你細妹唔好意思推你?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

問人借錢係好難受...所以點都好,唔好洗到咁盡...

你不妨老實同你妹講,你好等錢用啦...兩姐妹應該唔係好難開口....

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係唔係借好多??

男爵府

老實講,人地借比你係人情,唔借係道理,我都借過錢比人但想問拒還重難過問人借,借得錢比人就預了收唔返,,而且現在咁概經濟環境你細妹都可能想留多d錢係身邊又或者拒自己環境都唔係咁好呢!所以你細妹肯借一半比你都已經算係咁啦....

子爵府

其實你妹借到一半俾你,至少呢d都係佢心意,又何必重要喺呢度咁講呢??覺得佢借錢俾你未夠效率???

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

問人還錢仲難呀

禁止訪問

男爵府

你個妹肯借一半已很好了, 比著外人, 可能連電話都唔聽你......

窮人受白眼是常事, 看開D吧...... 希望你早點找到工作, 自力更生, 唔洗再靠人吧。

禁止訪問

男爵府

我剛結完婚就失業
那時約1998年
公司賠了約六萬多元我
伴娘知道左
就問我借五萬元
因為佢買了十萬元滙豐
後日要結數
我唔肯借
結果朋友都無得做了
我自己都好難受

只是借係人情 唔借係道理
我最多話你妹妹
不對的地方就係
應一早同你說清楚
只能借一半
不要讓你每天白等
有捨必有得 有得必有失

大宅

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-1-19 07:13 發表
問人還錢仲難呀

有同感呀!!!叫人還錢,真係差唔多要聲淚俱下,又要好聲氣,又唔惡得,但人地都未必會還

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係ar,問人還錢好難開口,真係前世欠左佢咁

伯爵府

問人還錢仲難呀

me too

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都好有同感, 所以我唔鍾意問人借錢, 除非係自己亞媽咋, 但係佢都好慘, 幾個仔女都問過佢借, 但係個個都無還過五分一, 所以我如果真係唔掂, 我都唔會唔還比亞媽, 所以宜家結左婚都有比番d錢媽咪!

男爵府

BK Milk勳章

問人還錢仲難呀

係呀, 問人還錢仲難...
當年我就快結婚, d親戚問我地借錢, 你地知啦, 結婚要洗好多錢... 又驚唔夠錢找數. 佢講到明會係我地結婚前還, 但現家都5年了, 一元都未還過law... 好彩我地夠錢找數, 唔係我地要即場拆d人情找數呀...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 3e 於 09-1-19 02:13 發表
十月無兼職工開之後, 呢幾個月月尾都係剛剛好用晒的錢, 左計右計都知無錢過年, 話比老公知唔夠錢用, 佢話佢都無, 真係有的唔開心佢咁答我, 不過都算啦,知佢都係無乜錢剩, 終於同細妹開口借, 佢應承左, 話會入落我戶口, 過左幾日都唔見有錢入落去, 比個短信問佢係咪唔記得啦, 佢話佢都係等緊第二條數出比佢, 好喇, 終於等到佢入數, 但係就得一半, 因為, 佢已經用左銀行每日過數或提款的上限, 咁以為佢第二日會再入啦, 一等又幾日, 再出短信問, 其實已經好唔開心嫁喇, 但都要硬住頭皮問, 點知, 佢話呢幾日忙, 明天就入比我, 但呢個明天已經又過左幾日啦, 再問都無意思啦,

唉...開口問得你借就緊係好手緊啦, 你問我急唔急, 我雖然話唔急 ,但我無諗過你拖我成兩個禮拜, 唔急都變急啦.

我係呢度發誓, 我有能力借錢比人, 一定會用最快既時間將錢交到去對方到, 因為, 開口問人借已經好難堪. 好似我而家咁.

上限係咪2萬?咁都唔少囉喎...阿妹肯借咁多都唔錯...得一半錢咪慳d洗囉..新年唔一定乜都要新姐...
你要過年,你阿妹都要過年姐

講真,借得錢比人..真係預左佢冇得玩..好似我老公咁..久唔久都有借錢比d兄弟架..每次幾萬...一去冇回頭..佢地唔係好錢架..不過一個冇打算追,一個冇打算還..就咁又不了了之
我都有借錢比屋企人...借幾萬蚊..還左幾年都未還完...追唔追好?親人黎喎...

大宅

其實冇錢過年意思係乜呢, 如果三餐都可以維持, 我會完全好似平時咁..

男爵府

行動證明細妹係唔想借, 過都入左一半數, 算係咁啦...
剩低個一半, 樓主似乎變左債主追數似D, 人地遲遲唔入數就識做啦....

人人都要為自己負責, 通街都係銀行, 打開門口咪入去借囉, 自己無入息證明可以叫老公借, 何必要攪住人....

首頁

尾頁

跳至