夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

水晶宮

bbingod 發表於 17-6-18 01:01
其實職場上遇到有事業又能幹的男上司或高層,係咪都可以做下朋友呢?

我唔係個男既直屬下屬,之前因爲合作 ...

保持而家咁咪夠囉, 仲想做邊種“朋友” 呀?

有時間關心佢不如再放多d 時間俾自己家人啦

男爵府

上司下屬太Fd 都唔係幾好
保持距離係最好

禁止訪問

引用:其實職場上遇到有事業又能幹的男上司或高層

瑪瑙宮

bbingod 發表於 17-6-18 01:01
我都好希望能同佢做工作上好伙伴, ...

而家咪做緊囉, 唔係咩.

瑪瑙宮

Tayorbb 發表於 17-6-18 01:26
低層就不會做朋友?

如果他是女人, 樓主重出唔出呢个 post 呢?

ccm214    發表於 17-6-22 00:57

大宅

tammy2008 發表於 17-6-18 01:23
保持而家咁咪夠囉, 仲想做邊種“朋友” 呀?

有時間關心佢不如再放多d 時間俾自己家人啦

保持宜家咁...岩嘅!

只係有同事覺得佢對我特別好,但我覺得咁係多心左,平時呀高層大部分時間都在內地工幹,我諗佢可能覺得同我投契先約我食下lunch同呻下者。

大宅

Nancy20090615 發表於 17-6-18 01:32
如果他是女人, 樓主重出唔出呢个 post 呢?

咁我打過有女上司或高層嘅工又真係無乜so我呀...

水晶宮

bbingod 發表於 17-6-18 01:39
保持宜家咁...岩嘅!

只係有同事覺得佢對我特別好,但我覺得咁係多心左,平時呀高層大部分時間都 ...

唔好諗咁多啦, 或者佢就係怕人誤會先同個結咗婚既人傾多句(諗住唔會俾人誤會)

大宅

tammy2008 發表於 17-6-18 01:47
唔好諗咁多啦, 或者佢就係怕人誤會先同個結咗婚既人傾多句(諗住唔會俾人誤會)
...

其實做project 個陣高層有講過話要答謝我幫手所以請我食飯,之後食lunch 時佢都會多數請客。我同事(係內地嘅,都結左婚)就同我講話佢都有幫高層做野,但只係開會過鐘先一齊食飯,跟住覺得高層對我特別好,我諗黎諗去都係覺得大家做野夾者,朋友交際only...

水晶宮

bbingod 發表於 17-6-18 01:56
其實做project 個陣高層有講過話要答謝我幫手所以請我食飯,之後食lunch 時佢都會多數請客。我同事(係內地 ...

你個同事竟然為餐飯就攪風攪雨, 咪痴埋佢度咁多啦, 呢啲人方死世界和平會割咗佢忽肉咁。。

瑪瑙宮

bbingod 發表於 17-6-18 01:39
保持宜家咁...岩嘅!

只係有同事覺得佢對我特別好,但我覺得咁係多心左,平時呀高層大部分時間都 ...

人言可畏, 名哲保身喇, 身邊有是非精, 自己就要小心. 男女接觸得多就容易出事. 你係 WM, 理屋企的時間已經唔够, 重諗呀高層做乜, 佢老婆關心佢就够喇.

子爵府

畀面勳章

諗咁多做乜?除非你想用自己的家庭做賭注,
否則,都係做番自己份內事。。依家呢個局勢已經係對你最有利,何必因為啲8婆講幾句,而去破壞?

子爵府

bbingod 發表於 17-6-18 01:56
其實做project 個陣高層有講過話要答謝我幫手所以請我食飯,之後食lunch 時佢都會多數請客。我同事(係內地 ...

你那女同事講出此番多心,閒言之話語,背後動機還有待研究呢。
有人眼紅你的機緣,有人眼緊你的被欣賞契機。或種種各懷的「胎」都會同樣出此類閒語。
在我工作領地中,男性多於女性,周時有高層同下層男性同事特意請我單獨食午飯。傾家事,人際關係,公事,公司politic. 特別對我好,
我從不用對家中丈夫隱瞞。
有次隔離部門高層男性在公司走廊公開環境笑咪咪問我,;「你喜歡我嗎?」
我也含蓄笑回:「Yes.」
跟著,佢就同佢上司講要向我屬的部門的高層上司要我人。結果第日我就即轉了部門。
成部門的同事都知道這高層上司寵我。佢會在公層會議中大讚我的功績。
佢成日讚我衣著有品味,還問埋我的裙在哪個時裝店買的。
同工大會上,各人輪住回報status, 我一開口講野,見佢即刻笑盈盈。連我頂頭經理都要敬我三分,從不管理我工作的時間同project分配。有次,隔離組有個經理職位空缺,我問這高層經理我有興趣想試下做經理。佢笑回我,「you don't know how to play politic. 」我再也沒有當經理管人力資源的念頭了。只專注致力於管理技術的崗位。
佢走左有兩年了。前兩人先又有一個新來的男性高層特意兜路來我寫字樓搵我請我一人食午飯。要多謝我在一個project 中貢獻了不少。又留意埋我著條裙,穿戴的耳環。走走下路,佢都拎我條裙腳上手摸說好質料。連我家母在六個月前跌親手腳都記得,給予問候情況。我手因職業成病,醫生吩咐要多休息,佢又給予我關懷,了解。誠意叫我第時公司派我去佢城市公幹時一定要搵佢,佢好帶我在當地遊玩。
幾咁閒的事呢。

子爵府

回覆樓主:

如果我係呢位男上司嘅老婆....我會相當唔高興囉~
或者你會話係呢位男上司主動約我食飯而自己出於只係食餐普通飯...但係有家室嘅人就要避忌下,當然包括埋呢位男上司在內....

子爵府

x00_00x 發表於 17-6-18 03:54
如果我係呢位男上司嘅老婆....我會相當唔高興囉~
或者你會話係呢位男上司主動約我食飯而自己出於只係食餐 ...
我能明白你的顧慮。
如果我係呢位男上司嘅老婆....我會相當高興囉。因為我老公搵到個同陣線的商業戰友、同志。
我係老婆必定支持丈夫不需要避忌。有我畀正牌佢出來行「江湖」道義。我還會當面在那些說要避忌的同事前表態我丈夫和樓主都不需要避忌。這是我當高層成功人士背後的女人的祕訣。

伯爵府

2024年龍年勳章

ndw 發表於 17-6-18 04:09
我能明白你的顧慮。
如果我係呢位男上司嘅老婆....我會相當好高興囉。因為我老公搵到個同陣線的商業戰友、 ...

你丈夫就是那個高層?

男爵府

其實你出得呢個post, 我覺得你係想同佢再進一步 lor

別墅

lamwwjd 發表於 17-6-18 08:42
其實你出得呢個post, 我覺得你係想同佢再進一步 lor
如果覺得食飯係正常事,真係唔會諗出post囉,樓主要認清楚自己個心

瑪瑙宮

fantasyworld 發表於 17-6-18 09:37
如果覺得食飯係正常事,真係唔會諗出post囉,樓主要認清楚自己個心

係架, 樓主已諗多於同事關係的再進一步, 跟本無乜意義, 不過, 睡了的人不會醒.

首頁

尾頁

跳至