跳至

首頁

尾頁

大宅

報到~~

大宅

原帖由 芸迪 於 09-1-19 10:28 發表
星期六見家長, 果然如我所料俾班主任投訴, 包括上課不專心, 玩文具, 有時發夢, 多野講, 食飯太少, 不食餸/菜

班主任話, 過完年會調位, 不過Jaykan仍然會坐佢前面張枱, 因為佢實在太唔專心, 一 ...

男仔比較鍾意玩,見佢地尋日玩到癲就知乜事啦!

大宅

原帖由 得意媽 於 09-1-19 13:57 發表
san > hh d 皮膚又白又滑, 我做女仔都5抵得

KG老師都讚過佢d皮膚,莫非tow佢時,飲得多豆漿有關係?

大宅

原帖由 芸迪 於 09-1-19 14:00 發表

Jaykan好鐘意同hh玩, 一排隊就搵hh~ 佢話同hh係好朋友喎~ 另一個好朋友係matthew哥哥~

一到即刻搵jaykan, hh都鐘意痴matthew玩 :>

大宅

原帖由 HeiMarie 於 09-1-19 21:35 發表
ch 試卷全部派回, 好淺, 比戎tip 的淺好多, 但ch 當然仍有不應錯的錯, 有點意外的是常識科, 其中一part 是選出良好/不良坐姿的圖畫...........佢6題錯5題 証明佢真係坐5正 結果常識最低份 ...

ch好叻! marie,咁妳滿意嗎?

大宅

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 08:43 發表

Oh! Sort of ok la! I do make myself not fall in the trap of "marks".

For the performance he had, he can improve especially for the point of checking answers by himself and the full understanding ...

係呀! 佢地所學到和知的, 未必可以係份卷顯示出來! 做份卷時, 大意D都扣好多分囉!

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 11:15 發表

嘩,妳真係諗得好長遠 5好咁擔心啦,我諗升中時都5會太睇小一既操行分既,慢慢調教law,記住,欲速則不達ar~

唔長遠, 小一的生活--話咁快過咗一半! 要改變好趁現在, 佢仲細, 仲肯聽你枝笛的時候, 最緊要同佢保持良好的關係

大宅

原帖由 得意媽 於 09-1-20 14:11 發表
溫完書我真係5知點講好..............

有時...學校梗係想個個100分 兼操行A+, 但又係5係個個得呢, Jaykan 學到野又5影響別人, 相信5會影響操行分, 會5會其他方面呢? 如果只因為呢個point 我覺得5好太上心罷.

如果 ...

其實5 多5少, 小朋友坐唔定, 給老師的印象都不太好, 細佬係學校的分組活動, 係玩第一, 畫畫, 寫字, 茶點都係其次, 有一次, 有份茶點有人未食, 老師問邊個小朋友未食, 細佬話自己食左, 但他的食物盒一點餅碎都冇! 所以日日哦:記得係學校做完寫字, 手工, 食埋茶點先玩囉!

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 16:02 發表
頭先新華call我話5成團呀 唯有check package :;pppp:

快手d~

大宅

原帖由 芸迪 於 09-1-20 16:21 發表

哈哈, 細佬真係幾似Jaykan~ 班主任投訴佢食飯食得少~ 每次都係差不多1:05pm, 要參加其他活動, 佢就話飽喇, 班主任一定要佢食到一半先放人, 所以, 佢差不多夠鐘, 為左達到最低要求, 會拿拿林食半盒白飯就鬆人~ 結 ...

係呀! 他做到最低要求, 就當完成! 但他的能力可以做得好d, 我都想改變細佬! 尋晚, 他將張貼剪好一個個, 話今日帶番學校比同學仔, 話氹佢地開心!
我: 咁我呢? 你氹唔氹我?
他的眼轉左一轉, 想係個袋攞張貼紙比我
我: 我唔係想要貼紙, 我想你食飯食快d, 比d心機寫字, 同睇多d書..
望一望, 沒有回應一句, 繼續剪貼紙.........

大宅

學校有閱讀報告要做, 佢讀完一次, 我簽個名, 每次都要求佢讀2次, 依家開始~
細: 可唔可以讀1次?
我: 讀4次
細: 好多字嘛! 我冇時間玩!
我: 有幾多字吖! 你要讀, 好快就讀完啦!

大宅

原帖由 tokyleung 於 09-1-20 16:49 發表
lunch, CC都叫 ok, 她都要趕住食晒飯去玩架, 自己煮, 佢通常食晒 (因為佢好悶架, 食來食去都係叫整粉麵類), 有時會間住訂下飯, 佢就唔多好, 最多只係做到老師最低要求.

...

咁好, 你地鐘意訂邊日都得? HH要訂就要全個月訂!

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 16:55 發表

我地又係全月訂:;pppp:

有時, 妳整愛心飯比YC, 咁學校個飯盒點?

大宅

原帖由 芸迪 於 09-1-20 16:56 發表

你又真係抵打 細佬明明想氹你 (送貼紙), 下次開開心心收左個貼紙, 咁就兩家happy~

C啦! 我比較直, 其實想話比佢知, 佢食飯食快d, 已經係令我好開心, 我都唔係要佢d貼紙, 唔知佢明唔明呢? 成日, 覺得佢咋saw扮懵!!

大宅

原帖由 tokyleung 於 09-1-20 16:56 發表
同我一樣呀, CC成日同我講數, 我都唔會理佢, 再講就寫多幾次, 之後她都會do起咀照做.

係唔可屈服, 唔係, 佢就會食住上!! 經常試我底線!!!

大宅

原帖由 M&A Mom 於 09-1-20 17:12 發表

係明定唔明就只有佢知
其實下次你收咗佢份心意先,跟住先打蛇隨棍上話mami 都想玩送貼紙,食飯叻就送一個,寫字靚就兩個,不如同哥哥比賽多貼紙! ...

係bor, 下次試吓, 其實我都要變!!

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 17:17 發表

浪費左lor~

原本我以為call左學校/飯商就得,不過原來飯商只會因為sick leave先可以退$$$+5送飯,所以呢d case,佢地都會照送飯去學校,只不過學校5會送上課室咁je~好奇怪既安排~ ...

hh學校一都係一樣, 要係sick leave + 有早上一早通知學校, 才有$退.

大宅

收工! bye!

大宅

細佬天日開生日會, 星期五教師日放假, hh星期五早上遊戲日, 跟住放假, 4/2先返學, 我諗緊星期五放唔放大假

大宅

原帖由 xxl 於 09-1-21 10:41 發表

我囡囡又係除3天一半地一半, 反轉晒 而家個菲姐姐5醒, 反而我o甘樣可以同囡囡講: "自求多福", 5好成日倚賴人地

我2個都係咁, 間屋已經亂, 比佢地攪一攪, 亂上+亂, 我會問:d野有冇人認領, 冇的話, 我會掉落垃圾桶.

首頁

尾頁

跳至