跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 得意媽 於 09-1-20 14:11 發表
溫完書我真係5知點講好..............

有時...學校梗係想個個100分 兼操行A+, 但又係5係個個得呢, Jaykan 學到野又5影響別人, 相信5會影響操行分, 會5會其他方面呢? 如果只因為呢個point 我覺得5好太上心罷.

如果 ...

其實5 多5少, 小朋友坐唔定, 給老師的印象都不太好, 細佬係學校的分組活動, 係玩第一, 畫畫, 寫字, 茶點都係其次, 有一次, 有份茶點有人未食, 老師問邊個小朋友未食, 細佬話自己食左, 但他的食物盒一點餅碎都冇! 所以日日哦:記得係學校做完寫字, 手工, 食埋茶點先玩囉!

伯爵府

頭先新華call我話5成團呀 唯有check package :;pppp:

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 16:02 發表
頭先新華call我話5成團呀 唯有check package :;pppp:

快手d~

子爵府

原帖由 小BMom 於 09-1-20 16:02 發表

希望你快d搵岩機位+酒店~

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 09-1-20 15:55 發表

我諗禁細個唔識指桑罵槐從而自我反醒(我老公好鍾意用呢招,所以我勁憎佢禁教女)
你不如話叫佢記住呢d 解決方法,睇吓第時可唔可以幫吓同學仔,跟住又自己獻計(如數吓/估吓老師教梗個頁有幾多數目/英文字,你話禁得唔得呢?)記 ...

thanks~ 等我又試下先~

子爵府

原帖由 san 於 09-1-20 15:57 發表

其實5 多5少, 小朋友坐唔定, 給老師的印象都不太好, 細佬係學校的分組活動, 係玩第一, 畫畫, 寫字, 茶點都係其次, 有一次, 有份茶點有人未食, 老師問邊個小朋友未食, 細佬話自己食左, 但他的食物盒一點餅碎都冇! :i ...

哈哈, 細佬真係幾似Jaykan~ 班主任投訴佢食飯食得少~ 每次都係差不多1:05pm, 要參加其他活動, 佢就話飽喇, 班主任一定要佢食到一半先放人, 所以, 佢差不多夠鐘, 為左達到最低要求, 會拿拿林食半盒白飯就鬆人~ 結果, 又俾班主任投訴佢唔食餸 再係咁, 叫我準備盒白飯就得

男爵府

芸迪: 咁你米可以整愛心白飯盒law.

原帖由 芸迪 於 09-1-20 16:21 發表

哈哈, 細佬真係幾似Jaykan~ 班主任投訴佢食飯食得少~ 每次都係差不多1:05pm, 要參加其他活動, 佢就話飽喇, 班主任一定要佢食到一半先放人, 所以, 佢差不多夠鐘, 為左達到最低要求, 會拿拿林食半盒白飯就鬆人~ 結 ...
:-D

子爵府

原帖由 tokyleung 於 09-1-20 16:31 發表
芸迪: 咁你米可以整愛心白飯盒law.

:;pppp: :;pppp:

班主任話有同學食哂盒飯都唔夠飽, 我話不如一開飯就分一半俾同學, 咁就一家便宜兩家著~

子爵府

哈哈, 細佬真係幾似Jaykan~ 班主任投訴佢食飯食得少~ 每次都係差不多1:05pm, 要參加其他活動, 佢就話飽喇, 班主任一定要佢食到一半先放人, 所以, 佢差不多夠鐘, 為左達到最低要求, 會拿拿林食半盒白飯就鬆人~ 結 ...

CH always wants to be the 1st one finish eating, so he will put tooooo much in the mouth and do not bite enough before swallow!mouth:

Ai, every child is different!:;pppp:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

食完有得去玩,有幾多個會好好享受個午餐 學校d 時間禁趕又要食得禁急,其實對小朋友個胃係好唔健康!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

係呀! 他做到最低要求, 就當完成! 但他的能力可以做得好d, 我都想改變細佬! 尋晚, 他將張貼剪好一個個, 話今日帶番學校比同學仔, 話氹佢地開心!
我: 咁我呢? 你氹唔氹我?
他的眼轉左一轉, 想係個袋攞張貼紙比我
我: 我唔係想要貼紙, 我想你食飯食快d, 比d心機寫字, 同睇多d書..
望一望, 沒有回應一句, 繼續剪貼紙.........

大宅

學校有閱讀報告要做, 佢讀完一次, 我簽個名, 每次都要求佢讀2次, 依家開始~
細: 可唔可以讀1次?
我: 讀4次
細: 好多字嘛! 我冇時間玩!
我: 有幾多字吖! 你要讀, 好快就讀完啦!

男爵府

lunch, CC都叫 ok, 她都要趕住食晒飯去玩架, 自己煮, 佢通常食晒 (因為佢好悶架, 食來食去都係叫整粉麵類), 有時會間住訂下飯, 佢就唔多好, 最多只係做到老師最低要求.

原帖由 san 於 09-1-20 16:37 發表

係呀! 他做到最低要求, 就當完成! 但他的能力可以做得好d, 我都想改變細佬! 尋晚, 他將張貼剪好一個個, 話今日帶番學校比同學仔, 話氹佢地開心!
我: ...

大宅

原帖由 tokyleung 於 09-1-20 16:49 發表
lunch, CC都叫 ok, 她都要趕住食晒飯去玩架, 自己煮, 佢通常食晒 (因為佢好悶架, 食來食去都係叫整粉麵類), 有時會間住訂下飯, 佢就唔多好, 最多只係做到老師最低要求.

...

咁好, 你地鐘意訂邊日都得? HH要訂就要全個月訂!

伯爵府

原帖由 芸迪 於 09-1-20 16:35 發表

:;pppp: :;pppp:

班主任話有同學食哂盒飯都唔夠飽, 我話不如一開飯就分一半俾同學, 咁就一家便宜兩家著~

我都有咁同老c講 好彩老c體諒yc個特殊情況,所以5都會特別迫佢食~

伯爵府

原帖由 san 於 09-1-20 16:54 發表

我地又係全月訂:;pppp:

子爵府

原帖由 san 於 09-1-20 16:37 發表

我: ...

你又真係抵打 細佬明明想氹你 (送貼紙), 下次開開心心收左個貼紙, 咁就兩家happy~

男爵府

同我一樣呀, CC成日同我講數, 我都唔會理佢, 再講就寫多幾次, 之後她都會do起咀照做.

原帖由 san 於 09-1-20 16:47 發表
學校有閱讀報告要做, 佢讀完一次, 我簽個名, 每次都要求佢讀2次, 依家開始~
細: 可唔可以讀1次?
我: 讀4次
細: 好多字嘛! 我冇時間玩!
我: 有幾多字吖! 你要讀, 好快就讀完啦! ...

大宅

原帖由 小BMom 於 09-1-20 16:55 發表

我地又係全月訂:;pppp:

有時, 妳整愛心飯比YC, 咁學校個飯盒點?

男爵府

最低限度係要訂個月總飯餐數一半, 所以我可以輕鬆D, CC又唔會食到咁悶.

原帖由 san 於 09-1-20 16:54 發表

首頁

尾頁

跳至