美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

BBG520 發表於 17-7-2 18:20
勁呀,睇到你d字就感覺好痛。

唔知係我忍得痛定生過兩件,真係唔係太痛,起碼同我想像中相差好遠!

男爵府

cssmandy 發表於 17-7-2 19:44
唔知係我忍得痛定生過兩件,真係唔係太痛,起碼同我想像中相差好遠!
...

我剛睇完同c6講佢都話你勇呀,之後佢問我係咪想做,我話怕痛咪攪

大宅

回覆樓主

2/7 抽脂後第十四日

抽脂兩星期,不知不覺,d瘀退左大半,酸痛感同崩緊嘅情況都好得7788,我相信腫都退左大半掛!有時坐硬嘅野例如廁所板都會有d酸痛,太大太快嘅動作有時都有d扯住!

懶,無點按摩,其實拆線後每日着12個鐘緊身衣就得,不過我覺得ok唔辛苦所以除左沖涼之外我全日都着住,仲淘左條落黎替換,大佬開郎褲唔方便呀,黎M點搞?所以淘左條legging甘嘅落黎,幾好着,我比較鐘意哩條,又靚d,不過焗d!人仔200,平過診所嗰條幾倍!
我覺得腿唔係瘦左好多,老公話其實係明顯瘦左好多,只不過無抽我在意嘅馬鞍位所以我自己睇落去都係會肥!又係喎,唔講唔覺,一講就知問題所在,唉,真失策,仲要腿瘦左馬鞍就更加覺眼!唉唉唉,雖然我唔怕,亦唔太痛,不過呢,我無錢再抽!嗚嗚!着返條褲遮一遮馬鞍位應該會好d!着住緊身衣照鏡都唔太覺馬鞍位,腳係瘦嘅!
個胸呢,仲有d瘀,細過啱啱做完手術嗰陣,退腫了,唔硬喇,真係一對好柔軟嘅胸,梗係,始終植入嘅係脂肪,而家有B掛我估,我AA開,而家有哩個size都滿意,始終手術後半年先會定到個size,希望唔好細落去啦!手術後3個月先可以帶有wire或緊嘅bra,而家hea帶住運動bra先!個胸形都幾自然,係唔夠集中,遲d帶矯形bra睇下得唔得,同埋左邊嘅北半球比右邊嘅北半球脹d,我老公話一做完嗰陣佢就係甘樣同我講,嗰陣我覺得仲腫,睇唔清楚,而家睇到喇!我一向都右邊細dd,可能醫生無留意到,無幫我打多d落右邊?
我終於明白護士點解話哩個手術有好多人會做兩次,又有d blogger抽完一次好快又抽多次,原來唔係因為上癮,係想修正返第一次手術未完善嘅地方!但短時間內我都未有再做嘅打算嘅,無錢呀,問都唔敢問老公支唔支持

大宅

回覆樓主

4/7 抽脂後第十六天

尋日無意間發現,我patpat唔知點解兩邊唔balance,一高一低一大一小,個胸大細邊又好似明顯左,已經有d失落!

今朝wechat問診所有關patpat唔balance,姑娘話醫生出國,要6號先返台灣,叫我唔好擔心,現階段仍然水腫未睇得清!個胸本身我唔係甘在意,左胸個size唔大又唔太細個感覺自然都唔錯,右邊都ok,不過兩邊胸拍埋一齊就見到明顯分別,對比上右胸唔夠飽滿,個胸形都有少少唔同甘!
唉,我就下午上網周圍睇,好多人都做兩次,有d人當減肥抽完一度又抽另一度,有d人有C都仲想上E,有d人係想做修正!有至少兩人講過個胸兩個月後會自己大返少少,真係會甘神奇?
諮詢時醫生透過姑娘話唔建議我抽環腿,因為怕我胸去唔到我理想cup數之後無脂肪做第二次,我當時無在意佢講乜,因為我着重抽脂多過隆胸,而家明白,其實唔係大細嘅問題,係修正問題!好似本木倒置左,但又好似合理,因為始終每人脂肪吸收率都唔同,因人而異!
屎忽一高一低係咩玩法?甘係咪逼我做第二次?真係要最少一個月先退晒水腫睇得清楚?丫,係咪要儲錢做多次呀?

而家半夜,心情同出面天氣一樣,落下雨又打下雷,雖然有預計唔到嘅事(pat pat唔balance)唔知點解甘出現左,不過我都係無後悔,只係覺得同醫生溝通得唔好!快d過一個月啦!

複式洋房

cssmandy 發表於 17-7-4 03:49
4/7 抽脂後第十六天

尋日無意間發現,我patpat唔知點解兩邊唔balance,一高一低一大一小,個胸大細邊又好 ...
冇事既, 始終未定形又未消晒水腫, 唔好太擔心

大宅

回覆樓主:

你好勇敢等完全康復再算啦,真係要再做、而家驚泥都冇用。比啲時間自己

男爵府

回覆樓主:

我遲你幾日喺日本做,25/6做的, 又係自體抽脂隆乳,不過無係你咁好心機紀錄
我都想淘塑身衣,可唔可以比條link我? thanks

大宅

curryricetasty 發表於 17-7-4 16:00
冇事既, 始終未定形又未消晒水腫, 唔好太擔心

多謝你

大宅

superya 發表於 17-7-4 19:18
你好勇敢等完全康報再算啦,真係要再做、而家驚泥都冇用。比啲時間自己
...

多謝你,我打算暫時唔好成日理個patpat,唔好照,滿月後先再算!

大宅

回覆樓主

7/7 抽脂後第十九日

醫生終於返左國,覆左我,話而家疤痕收縮嘅高峰期,要等術後2-3個月軟化返先睇到patpat,但當時無抽patpat位,仲預告黎緊會摸到有d地方會硬硬的!我即刻諗起我其實真係太懶,無乜按摩,會唔會出事架?其實哩兩日我都有見到兩邊patpat已經無甘唔balance,希望越來越好啦!
個胸大細邊就仍然發生緊,我係好右手嘅人,乜都用右手,又成日揹重袋揹右邊,個仔又長期訓我右邊,所以右邊吸收多d應該係正常掛?!
黎左幾日M,M巾+緊身衣搞到有d尿布疹甘,醃親,直頭想搵呀仔以前d patpat膏黎搽!今日着返開朗嗰條緊身衣,發現好鬆,legging甘,仲發揮到緊身衣功效咩?樓下街市呀姐應該好難改到窄,唉!
已經膽粗粗同老公講左想做多次,佢反應就係:"如果接到abc或xyz哩個job咪去囉!"
我再問:"如果接唔到呢?"
佢答我:"甘咪遲d先去囉!"
e..甘係咪有機呀?我老公係咪即係批准呀?嘻嘻!

別墅

回覆樓主:

樓主好勇!我都想學樓主去台灣整, 香港太貴了

大宅

回覆樓主

14/7 抽脂後第26天

哩幾日對腳痛喎,好似扯住甘,有一下小朋友係甘意撞到我,衝力唔大嘅,但係就痛到我大叫,好似俾針吉左一下甘,然後爆左少少微絲血管,好鬼誇張,好似撞爆左我條line of weakness要火山爆發甘!相信係入面傷口癒合緊所以扯住,哩個時候應該努力按摩拉筋,但係老母親我呢就懶過鬼,係我老公有時突襲我對腳幫我按摩下,我好憎俾人掂嗰d人,又好唔受得力,唔享受俾人massage,所以就靠晒我老公,佢對肉肉手永遠都幫我按得好爽皮,不過按抽完脂嘅腳就係好鬼痛架!好喇,其實我想講,懶人靠懶人,按摩進度係慢過蝸牛嘅!多謝老公幫我按腳,每次按完等二日d瘀痕都會突然退左撻嘅!
睇返以前未做嘅相,原來都已經有少少高低patpat,只係對腳瘦左所以會突顯左我個高低pat,但大小pat以前都無嘅,希望有機會做第二次抽脂的話可以修正返!
尋日見到對腳嘅所有瘀痕都終於退晒喇!
原本大約10日就可以一日只穿12小時緊身衣,但我自虐狂,打算最少着一個月23小時啦!為左慶祝對腳退晒瘀,我啱啱就除低緊身衣換條短褲去湊小朋友返學同食早餐,打算下午去上家長班都唔着緊身衣,當作一個小解放啦!
大腿而家情況好搞笑,將小腿分開上中下三份的話,中及下係瘦左嘅,上就係仍然痴埋嘅,即係企直合腳的話,會見到中下位留左條隙嘅,但上就...仲係痴埋囉!今日除左緊身衣行路,上係仲會動L嘅!
至於個胸,左胸仍然大過右胸嘅,就算着左衫都睇得出,雙手抖住胸就最feel到,差半個cup吧?右胸仲有瘀痕!仍然係希望個胸唔好再細落去啦!好想快d去買bra!
近日勁食,之前減肥成功嘅我食野學到好節制,但近日唔減得,減左會無胸,又要養住個胸,唔知係咪真係養到,不過試下先,最多遲d減返肥!

第一張企歪左少少所以有d大細腳假象,主要係大腿根痴埋一齊同我座馬(emoji)山好奇凸。另一張就睇到3份嘅最上嗰份有幾唔合群地有d肥肉吱左出黎!

大宅

回覆樓主

近日同過d做過自體脂肪隆乳嘅jm傾計,更加覺得揀醫生好重要,亦都好困難,究竟點先係好醫生?出名就好?多人搵佢做就好?
我之前諗過搵某出名醫師,但見到佢話無論幾瘦都適合做自體脂肪隆乳,有common sense嘅都知啦,要抽幾多個部位先夠脂訪做呢?唔係應該係抽走多餘脂訪去整架咩?我上網搵答案,然後搵到嘅係唔應該嘅,好多專家及醫生亦都唔認同!各執一詞時,我就用自己理性分析,直接DQ左佢!
又有諗過搵喺各個forum主要hk jm都搵嘅某醫師,之前睇醫師嘅blog同jm喺forum嘅回覆,話佢收得平,又打好多落胸,所以大家好鐘意搵佢,我一聽到佢打400ml落一邊胸,我呆左,抽幾多就可以打幾多落去?最後淨低成為真正胸部嘅唔多,由A打到E最後都係得返B!我有d懷疑個做法,又上網搵答案!原來專家建議每邊打100-200ml架咋,甘先可以令打入去嘅脂肪生存到,同打太多入去會增加左鈣化風險!我就放棄搵佢!直至前排同一個jm傾開,佢嗰陣情況好慘,做完入面發炎,又好多鈣化令到個胸好多粒粒,我聽完佢講個價錢同埋打入去ml數就8掛問下係咪哩個醫生,原來真係佢!佢話佢識人做完無大過仲搞到成胸粒粒,好慘,唔知邊個醫生做!
其實而家我都未睇到我個醫師好唔好,我send相去網路諮詢時對方已經話我抽兩part,我話想環抽,佢就話一次升唔到上C所以可能要分兩次,如果我環抽就會唔夠脂肪做第二次,去到再俾醫生評估下!當時我無乜為意,心諗,我腰都大把脂肪啦!到做完發現我最介意嘅馬(emoji)肉仲係馬(emoji)山甘,我就有d後悔做乜自己無好好同醫生講我最介意馬(emoji)位!以原則黎講,應該以抽脂為先,填補胸為後!甘醫生係咪應該幫我抽環腿然後唔好理我胸去唔去到C呢?但醫生立場係寧願分兩次做到腿又瘦,胸有C!甘究竟應以原則行先,定係美感/顧客要求行先呢?當然,醫生分兩次抽就收兩次錢,哩樣一定係真!

大宅

cssmandy 發表於 17-7-14 11:03
近日同過d做過自體脂肪隆乳嘅jm傾計,更加覺得揀醫生好重要,亦都好困難,究竟點先係好醫生?出名就好?多 ...

做第2次時,醫生會唔會收平啲?我見到有啲醫生會係咁

大宅

ms.rainbow 發表於 17-7-14 22:31
做第2次時,醫生會唔會收平啲?我見到有啲醫生會係咁

我問左喇,佢話會有拆扣!

男爵府

回覆樓主

好勇!我老公一定唔會比我咁做!

伯爵府

回覆樓主

祝福你,好勇敢
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

回覆樓主

25/7 抽脂後1m7d

甘就抽完個幾月喇,原本諗住滿月分享下,不過病左又忙,拖到今日!
醫生話緊身衣着一個月,我覺得唔夠,打算着最少兩個月!滿月前開始無24小時着住,出街或間中訓覺就抖下唔着,發現如果一段時間唔着會痛,係酸痛!內裏疤痕組織扯住吧?着左緊身褲就係揼落去先會痛!好懶無按摩,暫時無凹凸不平,好好彩!
個胸好似穩定左無點再細落去,攞返d舊bra出黎唔啱帶,但兩邊胸都仍然大細邊!
早個星期又熱又濕,成日着住緊身衣,太焗,焗到妹妹都有少少異味,要勤換護墊,大家真係最好唔好夏天抽脂,留返冬天穩陣,又唔怕緊身衣焗,康復期完左可以直接享受夏天嘅短衫短褲!

侯爵府

最好可肚腩油去PAT PAT, 唔知幾錢

複式洋房

cssmandy 發表於 17-6-26 00:54
25/6 抽脂後第七日

尋日無乜特別所以無寫
你講得好好笑,個個似追你連續劇咁,btw 成個咁有風險嘅手術,到拆線呢一刻又會諗得咁求其嘅?返到HK先慢慢搵醫生拆 ? 仲諗自己拆 tim ? 台灣醫生無同你refer 香港醫生拆咩 ?

首頁

尾頁

跳至