跳至

首頁

尾頁

別墅

最近幫仔申請緊英國護照,老公英國出世,佢父母都一早入左藉。
但佢地堅持要老公父母係我老公出世年分或之前既入藉證明或者passport,但我老爺奶奶真係唔知道點嘔俾佢。d文件都已經30年前。

請問其他媽媽申請既時候有無遇到相同問題?之前都要grandparents 既入藉證明?咁交唔到係咪即使我老公係英國出世,我地個仔都拎唔到英國passport?

大宅

回覆樓主:

我諗佢哋要查考到底你老公嘅國籍係第一代定第二代...?
據我所知,國籍只可以傳一代……

因為最近我搵advisor搞settlement visa,個鬼佬話畀我聽佢喺香港住咗好多年,佢個仔喺香港出世都要做settlement visa,先至搞到個仔返英國...
你有上天堂的把握嗎?

別墅

janmy1230 發表於 17-6-22 23:10
我諗佢哋要查考到底你老公嘅國籍係第一代定第二代...?
據我所知,國籍只可以傳一代……

問題就係我老公係英國出世呀嘛。 咁佢唔係第一代?

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

入藉証明可以補領

別墅

但我唔明究竟我老公係英國出世都唔算第一代?

大宅

詳情你要睇下呢個:
https://www.gov.uk/government/up ... une_2014-update.pdf

道理上你老公在英出世算第一代,不過就有個條件係你老公在英出世時,父或母係UK citizen 之類。詳情你看以上文件,列出了所以情況。

又唔知你個詳情,同埋交了什麼文件。不過估應係PASSPORT,但PASSPORT只係證明到係citizen, 沒有顯示係第一定第二代的,所以你說個官要問你拿你老公出世時父母的舊PASSPORT就係要查證出世時你老公父母係咪CITIZEN。

要知道係如何證明,係申請人的責任,以前的文件都未必電腦化咗,所以個官亦未必查到,而會要求你找回或補領相關文件去證明。

建議你回覆個情況給個官聽,問佢可以點補領或找回什麼證明文件去確認個申請吧。

首頁

尾頁

跳至