懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇脊椎側彎既媽媽開刀生BB?
醫生講呢個case有可能要做全麻.
有冇媽媽可以分享下?

大宅

回覆樓主

我細細個都有呢個症
去到要做個架黎定住 不過之後冇覆診 就一直冇理
但我兩個都順產 我就冇咩影響

大宅

caca0980 發表於 17-6-22 21:30
有冇媽媽可以分享下?

你幾時生啊?
qm安排左我9月見麻醉科醫生,我都想知係咪一定要開刀

大宅

有冇媽媽可以分享下?

我除架之後問過大口環既醫生會唔會影響生BB,
醫生話正常順產係無影響的,
但如果有需要要開刀生,就要用全身麻醉。
因為我彎曲既位置在腰中間,半麻既話,麻醉藥要打腰,驚彎出既骨/組織會阻擋麻醉藥落到適當位置。
全身麻醉就會用聞氣麻醉。

我預產期8月,打算順產。
不過都會同QE講埋宜個情況

大宅

dclm 發表於 17-6-22 22:08
你幾時生啊?
qm安排左我9月見麻醉科醫生,我都想知係咪一定要開刀

我11月呀。我本身想開刀,但政府同私家都唔肯定我case 要半麻定全麻,要入院果刻比麻醉師判斷。
要全麻我覺得對身體冇咁好

大宅

caca0980 發表於 17-6-23 09:15
我11月呀。我本身想開刀,但政府同私家都唔肯定我case 要半麻定全麻,要入院果刻比麻醉師判斷。
要全麻我覺 ...

我都11月啊,我想順產打無痛,唔知得唔得

複式洋房

有冇媽媽可以分享下?

我edd 8月中 細個做左側彎手術既 懷孕中期醫院安排左見麻醉師 但結論係具體方法要到時睇情況決定 因為唔知d藥力夠唔夠 只係預如果開刀有機會聞氣全身麻醉 我都係試順產先

複式洋房

我係嚴重側彎既媽媽,之前都擔心過順產定開刀既問題。生前威爾斯幫我約見麻醉師,結論係順產 OKAY 話我唔一定會開刀。結果最後呀仔 2014年順產出生。反而我生后發覺脊椎有再側彎再睇返骨科,
上年側彎 71 度,今年已經側彎 78 度。醫生都好驚訝,話一般生完后唔會側彎得咁厲害。

現在一定要做手術,會影響心肺功能。但要排期照磁力共振 MRI 但要等 9 個月左右,
有報告后約再等一個月后先可以做手術。我怕等待既呢一年會再惡化,
唯有明天去仁安照。差唔多要一萬蚊。攞左報告后俾返政府,再安排手術日期。
有冇媽媽做過手術可以分享下同埋幾多度,我好擔心。呢幾日都因為呢件事
睡得不好。希望有同病相憐既媽媽可以話我知,感謝!

複式洋房

補充返當時見麻醉師時講過半身麻醉開刀生因要在腰骨嘅骨與骨之間落麻醉藥。如果緊急情況未能順產,就會全身麻醉。希望資料幫到樓主,
當年生時我在網上都搵唔到相關答案,所以搞到都幾抑鬱。

大宅

回覆樓主

其實自己點知係咪脊柱側彎?

禁止訪問

大宅

rurubibi 發表於 17-6-27 12:04
聽醫生講會好D

醫生話順産開刀都可以,反而係我自己擔心開刀要全麻對自己同bb 都唔好

首頁

尾頁

跳至