論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝九點半我攞舊三文魚係廚房解凍,叫工人解凍完兼調味放番入雪櫃用來煮lunch比小朋友食!我十二點湊女返屋企,見到舊魚梅哂!佢竟然係抵死到醃完就甘放係枱面!我話三十幾度,咩肉都壞啦!有雪櫃都唔用!係特登定懶定係蠢?!真係火都嚟!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢地真係無咩衛生常識架,尤其剛到港報到果啲,如已做過幾年都咁,就擺明玩野。

wcpcelia    發表於 17-6-24 10:01

伯爵府

hawflakes 發表於 17-6-22 22:04
今朝九點半我攞舊三文魚係廚房解凍,叫工人解凍完兼調味放番入雪櫃用來煮lunch比小朋友食!我十二點湊女返屋 ...

佢地係咁唔衛生架!
我屋企2個印姐可以汚糟到早上煮完的餸,
唔冚蓋放近窗边在3x度的氣温下,
由早上放到晚上都唔放入雪櫃,
最攞命係可以在冇冚蓋的餸唔夠1米的距離內,
倒吸塵机d塵
真係睇見眼火爆,仲有印姐撩完鼻c唔洗手跟住掂食物,
所以我唔會食佢地煮既野,
d餸只得佢地食,
我已多次叫佢地冚好蓋放入雪櫃,
第2日又一切照舊,
講得多唔口臭佢地都覺得你煩,
所以我都冇再出聲,
我當哩d係佢地民族習慣,
唔係講笑,
你見過印尼d食店將幾碟食物放在桌上,
你食边碟就收果碟$,
唔食的佢地會收番留俾下一個食
同食緊234手餸冇分別,
唔好以為乜野唔當人係人要食n手既野。

公爵府

我件菲公主又係唔太衞生,講多次都無用,呢頭洗完手,一出來就R腳板底,繼續切野

所以我從來唔叫佢切生果或榨果汁。

大宅

今朝九點半我攞舊三文魚係廚房解凍,叫工人解凍完兼調味放番入雪櫃用來煮lunch比小朋友食!我十二點湊女返屋 ...

其實佢地自己都係咁對自己。
我個印姐,下午5點幾,由雪櫃攞d飯餸出黎,等到7點幾,唔會整熱就照食。我問佢,佢話唔中意食熱野。

侯爵府

OKC 發表於 17-6-23 07:35
我件菲公主又係唔太衞生,講多次都無用,呢頭洗完手,一出來就R腳板底,繼續切野

所以我從來唔 ...

x2

我一直都係自己切水果

公爵府

回覆樓主

唉,經常發生啦!見一次話一次,冇人見到就當冇事!文化情度低,做了三十年人也是這樣,點改吖?靠自己睇實自己小朋友架啦,佢地點會怕炒,你補$4千三,佢轉頭又有人請

大宅

Gmama 發表於 17-6-23 11:32
唉,經常發生啦!見一次話一次,冇人見到就當冇事!文化情度低,做了三十年人也是這樣,點改吖?靠自己睇實 ...

就係要下下(emoji)住唒!成日擔心佢煮D垃圾出嚟,宜家買俾小朋友D食材唔平㗎!到時食壞身體仲要去睇醫生!真係雙重損失!不如自己做番算!

公爵府

hawflakes 發表於 17-6-23 11:36
就係要下下(emoji)住唒!成日擔心佢煮D垃圾出嚟,宜家買俾小朋友D食材唔平㗎!到時食壞身體仲要去睇醫生! ...

d野食錢唔駛佢比,d小朋友又不是她的,佢一於不用心不用腦做,佢點會擔心吖!

大宅

如果姐姐唔小心唔記得咗就算啦,因我自己都經常唔記得擺返雪櫃。 如果好多次都甘樣,就要再次同姐姐講啦。

首頁

尾頁

跳至