夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

peggiesag 發表於 17-6-23 13:56
多謝你地回覆,我唔係第三者,我地一齊果時佢地已分開了。
我老公係好錫啲小朋友,但我唔想逢星期日就要自 ...

未婚前拍拖都係咁?星期日或節日唔陪你?你地結婚,子女無出席?

其實正常,應該要婚前已認識佢子女及有一起相處。

別墅

chengkayan 發表於 17-6-23 16:54
睇來你C6幾鐘意小朋友,快計劃生返個,到時就算C6唔陪自己都有果B陪自己
...

生bb嘅嘢,我覺得兩公婆需要有共識,如果唔係都幾唔開心。
相信Bk有大部份人知道,有小朋友之後的生活模式。

瑪瑙宮

其實, 媽子帶佢男朋友見我地係冒險, 我地接受到就話姐, 接受唔到咪死? 我無應承過一定會接受到佢條新佬架喎. 或者你老公想兩邊分得清清楚楚, 你地的孩子, 同前妻的孩子都唔會見都唔定.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我朋友個哥哥同你個case 好似,佢兩個小朋友跟前妻,冇記錯當時離婚,一個小朋友讀幼稚園,一個未夠一歲。個男人衰有女人,仲要比個老婆和外母喺街一齊見到。個男人認哂錯,但老婆都好決絶要離婚。但有共識對小朋友講平時爸爸返大陸做嘢,星期六,日先會見。

我知佢哥有個穩定同居女友,但亦從未見過小朋友(係哥唔比佢地見,因小朋友唔知父母已離婚),如果男家有家庭聚會,如爺爺麻麻生日,因小朋友會出席,個女友要避席。

別墅

peggiesag 發表於 17-6-23 18:55
即係我老公既問題

我嘅回覆係你話 同老爺奶奶 相處唔錯, 我係以身為人父母嘅睇法來講!

侯爵府

畀面勳章

peggiesag 發表於 17-6-23 18:49
我無見過佢啲同事,friend就有,家人親戚果啲都見過晒,平時佢都好少出去只係星期日,佢因爲好錫啲小朋友 ...

其實你唔係想見佢D小朋友,只係唔開心佢比佢前妻控制左D見小朋友時間?
雖然佢之後先識你,但你C6同前妻分開會唔會因爲你C6果時出面有女人?所以佢地協議以後見小朋友都不可以帶佢另一半出來。

伯爵府

peggiesag 發表於 17-6-23 11:59
每個星期日佢同啲細路出去,我就要自己食飯,大時大節,如果個女人肯比佢帶啲細路出去,就無我份,好唔開心 ...

同你c6傾下,點解唔可以俾人知再婚

大宅

Qbie 發表於 17-6-23 21:31
生bb嘅嘢,我覺得兩公婆需要有共識,如果唔係都幾唔開心。
相信Bk有大部份人知道,有小朋友之後的生活模式 ...

而家個情況,生咗似乎仲麻煩,如果生個B以為可以爭返個C6,點知最後個C6仍然keep住星期日留俾同前妻生嘅細路時,到時要自己一個人湊真係要攬住個B喊啦。

瑪瑙宮

ms.rainbow 發表於 17-6-23 23:03
而家個情況,生咗似乎仲麻煩,如果生個B以為可以爭返個C6,點知最後個C6仍然keep住星期日留俾同前妻生嘅細 ...

同意, 樓主而家都咁怨恨, 生左會覺得自己同 BB 重淒涼, 而家已經話有佢地無我, 到時就有佢地無我地, 最煩係个男人.

男爵府

回覆樓主:

識既時候同拍拖時都係逢星期日唔浦頭?結婚有無擺酒?有無正式介紹過俾親戚知你係老婆?

別墅

peggiesag 發表於 17-6-23 17:31
從來無叫過我出席,一直都係例牌星期日佢就出去。

有一次我為左件事喊左好耐,星期日例牌我自閉,6299老 ...

我又有啲唔明喎!
你識你老公嘅時候 佢已經離咗婚 但係每逢星期日都比咗小朋友, 咁拍拖嘅時候又少咗一日囉, 你又會知道佢會見到前妻喎,當其時你嘅感受又係點呢?

別墅

wing1388 發表於 17-6-23 17:44
咁好易搞,由樓主姨姨同小朋友再慶祝多次就得啦,大家開心!

都要睇下小朋友媽媽比唔比小朋友見位姨姨, 因為樓主話未見過,而佢老公亦都冇邀請佢見小朋友。 俗語話: 後仔乸唔易做, 亦唔係話做就有得做。

複式洋房

Qbie 發表於 17-6-23 23:17
我又有啲唔明喎!
你識你老公嘅時候 佢已經離咗婚 但係每逢星期日都比咗小朋友, 咁拍拖嘅時候又少咗一日 ...

其實淨係見到前妻同啲仔女我覺得ok,但如果個個女人仲同老公一家出去我接受唔到,好似佢地先係一家人咁。
我地結婚無擺酒,只係家人食飯,我同佢啲親戚成理間唔中都見 (佢地家族好close),之前仲一齊去旅行,只係逢星期日佢要比左小朋友。
之前我都會唔開心,但日子耐左愈來愈唔開心,覺得都咁耐點解呢個模式都無改變/進行,加上我地兩個都積極咁想生B,但試左成年都唔得,我愈來愈唔開心。
我之前有問我老公佢其實係咪真係想生,佢已經有兩個,佢話係,因為佢無得睇住果兩個小朋友成長,佢好想同我有個小朋友可以真正經歷做爸爸同小朋友相處。
我係咪應該要大方啲接受/自己收收埋埋唔開心,成世就咁樣分開佢地啲小朋友同我地一家,定係應該同佢講要比我認識佢地?

伯爵府

peggiesag 發表於 17-6-23 23:33
其實淨係見到前妻同啲仔女我覺得ok,但如果個個女人仲同老公一家出去我接受唔到,好似佢地先係一家人咁。
...

個女人有冇再婚?

別墅

歌莉亞 發表於 17-6-23 17:52
比我接受唔到。
一係一齊去, 一係唔準去, 做乜要咁鬼樹
你問佢我係咪唔見得人。

你接受唔到就太好了,要好好珍惜現在擁有的, 好多嘢都係定律。
因為樓主個情況係實實在在。

複式洋房

yaubb2014 發表於 17-6-23 23:46
個女人有冇再婚?

無呀,拖都唔知有無拍

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要問清楚將來如有小朋友, 會係點相處? 佢地一家, 你地又一家咁? 星期日個爸爸就去另一邊? 你係咪接受到先? 有無第二個方案? 未傾清楚唔好生住!

別墅

ms.rainbow 發表於 17-6-23 23:03
而家個情況,生咗似乎仲麻煩,如果生個B以為可以爭返個C6,點知最後個C6仍然keep住星期日留俾同前妻生嘅細 ...

同意呀!所以做得人阿媽真係要企喺好多方面去思考。 想 同 現實 真係兩樣嘢嚟㗎!
仲有 接受和承受 都係兩回事!

別墅

peggiesag 發表於 17-6-23 23:52
無呀,拖都唔知有無拍

你估單親路易行!

侯爵府

畀面勳章

peggiesag 發表於 17-6-23 23:33
...

似乎你C6想同你生只係為左彌補佢之前冇得睇住自己小朋友成長既遺憾。咁你自己要想清楚喎,可能你生左,依然同阿b係冇份出席任何佢同前妻一起的活動,如果你同小朋友係唔太見得光你ok嗎? 問清楚自己,你想生純粹係想用個b令你C6減少同前妻小朋友見面嗎?同你C6傾清楚吧,如果唔係唔好生住,我覺得不可阻止佢見前妻的小朋友,不過你C6可以處理得好D,亦唔好針對佢前妻覺得佢專登要你C6就時間見小朋友。既然你地拍拖時已經知道佢有前妻同小朋友,咁就要包容多D,果D始終係佢親生仔女,同你C6坦白說出自己感受啦,大家找個共識。

首頁
12345...7

尾頁

跳至