家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

我今日$57入左市. 全球環境我唔識睇, 我只係咁諗:

匯豐3月2日announce. 佢地而家應該做緊audit, 12月份條數應該出左比管理層知道.

而家全香港都睇實大笨象, 連電台都開咪剖象, 所以匯豐管理層好清楚, 佢地講出黎既野, 一定係price-sensitive information. 所以我覺得, 佢地3 月出既result應會同佢地講既野相應, 如果唔係佢地都要出announcement澄清.

雖然listing rule無講明什麼情況下=price sensitive或者要出盈警, 但近日都見到好多二三線股紛紛出盈警. 以大笨象咁大規模企業, 如果佢地盤數個result好唔妥, 我覺得佢地會知道要點做囉, 最起碼, 唔會咁勇企出黎講野.

愚見咋, 不喜勿插 ~

男爵府

剛才晌另一邊post....copy過黎討論下先..

5號仔, 情意結....
唔係話佢唔穩固...只係...呢場金融海嘯,係前所未有...
連d百幾二百年既老字號都要關門大吉...

5號仔, 又需要幾多時間先可以上番位呢.?
除非,真係放晌度收息...但..今年派息係點?
要收息, 買公用股都可以

唔好睇股市,淨係睇邊度可以先彈起...
先決定買邊度既股票比較好..

反而, 大陸銀行股,未來20年就應該可以番好幾倍,因為日後,大陸一定係最強,管理亦會越來越好.咁先會係hsbc既番版..,

請賜教.

大宅

I think no.5 will drop down to $49. It's very extractive.

侯爵府

我都唔明點解一定要買5號仔,我從來冇諗佢.
沙士時5號仔79.5-----07年150幾, '恆指'沙士時8000幾至07年319xx,証明5號仔跑輸大市.
買2800都有5厘息派,仲同係你分散投資.買埋內地增長股.

況且, 5號仔今次真係大鑊,次按毒廇令市場估計 佢會蝕到2010年.全球銀行業已經大大改寫,唔再係睇歷史.睇埋呢一,兩年前景,滙豐係跌得有理.

原帖由 CYT0408 於 09-1-20 17:15 發表
剛才晌另一邊post....copy過黎討論下先..

5號仔, 情意結....
唔係話佢唔穩固...只係...呢場金融海嘯,係前所未有...
連d百幾二百年既老字號都要關門大吉...

5號仔, 又需要幾多時間先可以上番位呢.?
除非,真係放晌度 ...
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Paris 於 09-1-20 22:18 發表
我都唔明點解一定要買5號仔,我從來冇諗佢.
沙士時5號仔79.5-----07年150幾, '恆指'沙士時8000幾至07年319xx,証明5號仔跑輸大市.
買2800都有5厘息派,仲同係你分散投資.買埋內地增長股.

況且, 5號仔今次真係大鑊,次按 ...

我買因為情意結囉 , 亦都因為佢幫我搵第一舊金(一桶就無, 一大舊就有)~

其實自己都好清楚而家匯控既"江湖地位"今非昔比架, 不過見佢咁低, 個價錢唔高就入市支持下佢. 我計過就算真係跌到$40, 而咁黑仔我等錢駛, 我都輸幾千蚊一首, 唔入肉囉.

侯爵府

其實我不會睇死任何一隻股票,5號仔現價係有值博率,沽空咁多日可能有個勁彈.

但有ELN做到30幾40幾,大户收手味?3月2日業績一出有任何差池,可能再插鋪勁.
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

陸羽仁專欄(2009/01/21)--群鱷圍剿大笨象

美國周一馬丁路德金紀念日,美股休市,但滙控(005)上日倫敦市大跌,港股昨日開市已烏雲蓋頂,恒指低開486點,跌穿13,000點,之後跌至 12,816點才回穩。下午日本股市跌幅收窄,帶動恒指一度反彈至13,161點的高位,跌幅大大收窄至跌180點,但下午後段大市再掉頭回落,打回原形,恒指收市報12,959點,下挫380點。

滙控反彈無乜力

期指收報12,888點,跌505點,比現貨低水72點,成交71,067張。國企指數有明顯回吐,險收7,000點樓上,收市報7,006點,下滑240點;大市成交396億元。昨日大市一個山仔咁先彈後跌,走勢唔靚仔。

英國《每日電訊報》前一日話英國政府救市救埋滙控,事後證明無其事,不過阻唔到滙控當日在倫敦市插到55.8港元(501便士),最低插過落51.2港元 (460便士),仲低過大摩睇的52元目標價。滙控昨日緊隨倫敦跌勢,開市價已下插逾8.5%至57元,早段曾一度反彈至59元,但不敵強大沽售壓力,收市再創10年低位,報57.5元,下跌7.7%,全日成交逾52億元,佔大市成交的一成三,係拖動大市下跌的主要動力。滙控昨日在倫敦市早段再跌,英鎊昨日大插,一日唔見咗3%以上,倫敦市的滙控股價換成港紙仲跌多啲。

英國銀行股跌到阿媽都唔認得,主要受蘇格蘭皇家銀行(RBS)所累,RBS公佈08年預計會錄得280億英鎊(410億美元)的巨額虧損,創出英國企業史上最大虧損紀錄,其中包括在07年收購荷蘭銀行部份資產導致的巨額商譽減值(約200億英鎊)。有時公司行錯一步,就會全軍覆沒,RBS股價上日插到 11.6便士,即係1.29港元,只係以前的零頭,市場見英國政府大手入股,RBS原有股東權益大幅攤薄,亦未知政府會唔會再注資再增持再攤薄,所以股價失控向下。

英國銀行股唔掂,渣打(2888)亦無運行,大跌7.7%,報84.4元,較全年最高位下瀉近六成七,佢早一步供股集資叫做執番身彩。

見到美國的花旗和英國的RBS咁跌法,就知道這些銀行業百年老店,其實十分脆弱,因為銀行是一個高槓桿的行業,1元資本做8元、10元生意,所以才可以賺咁多錢,但銀行借錢俾人收取的抵押品(如樓宇),如果價值大幅下跌,銀行好易變負資產。

中環茶友話,好多人以為大銀行唔會執,其實只要政府一入股,股份權益大幅攤薄,股價就會大插水,對股東而言同執笠都唔差好遠,如果昨日滙控宣佈俾英國政府入股,恐怕唔係見52元,而係即日見40元都有之。?家講只係講滙控要供股集資,唔係講要英國政府救佢。

抵押品唔減值俾人唱

茶友話?家關注的焦點是滙控的美國業務,大摩等外資行預測滙控要再為美國貸款按市值大幅減值,但滙控自己認為那些貸款是持有到期日的項目,不用按市值去估值。過去銀行一直係咁做,好似香港97、98年樓價跌了七成,但只要貸款人依期供款,銀行不會理你的抵押品係深度負資產,亦唔會為這些抵押品撥備,這是慣常做法,不過如果將這些大幅減值的美國樓宇抵押品放在大光燈底下照吓,你又不難照出問題。美國樓市好快見底還好,若不斷向下,滙控極之濕滯。

茶友話,?家群鱷借住大行的報告圍攻滙控,呢隻大笨象俾人咬住,已處於弱勢,因為愈跌市場信心愈弱,愈難集資,滙控整天說沒有需要集資,只怕佢覺得有需要時,已經太遲。照正路鱷魚吞獵物,唔係一啖食晒,會咬幾咬、拋幾拋,然後才吞落肚,即係話跌到咁上下又會放吓口俾你唞吓氣,跌到咁上吓應該會彈番上60幾元喘幾口大氣,但唔好以為無事,班鱷魚轉眼又來,愈咬愈深,到滙控3月初公佈業績時,「大龍鳳」又出場。俾鱷魚咬住時唔好唔信鏡,最好壯士斷臂,咁就可以保住條命,佢哋話滙控唔掂時,滙控唔駁咀馬上集資,可能仲好啲,?家就愈陷愈深。美國幾隻金融股都係一路俾人沽空一路俾人唱,唱唱吓就唱死咗,真係諗起都打冷震。

我俾大家的忠告是大笨象反彈時,都要忍住手唔好買,我覺得滙控和大市都未跌完,即使你好深信牛市明天到來(我未信),真係要買,不如買恒指基金盈富基金 (2800),咁都等如買咗五分一隻滙控,若滙控一帆風順,盈富唔會太差,萬一滙控跌落水底,盈富都死唔去。在百年一遇的金融海嘯,唔好望即刻發達,要適當控制風險也。
行到水窮處 坐看雲起時

複式洋房

原帖由 Paris 於 09-1-21 23:19 發表
陸羽仁專欄(2009/01/21)--群鱷圍剿大笨象

美國周一馬丁路德金紀念日,美股休市,但滙控(005)上日倫敦市大跌,港股昨日開市已烏雲蓋頂,恒指低開486點,跌穿13,000點,之後跌至 12,816點才回穩。下午日本股市跌幅收窄,帶動恒指一 ...

thx

別墅

原帖由 阿早! 於 09-1-21 11:19 發表

我買因為情意結 , 亦都因為佢幫我搵第一舊金(一桶就無, 一大舊就有)~

其實自己都好清楚而家匯控既"江湖地位"今非昔比架, 不過見佢咁低, 個價錢唔高就入市支持下佢. 我計過就算真係跌到$40, 而咁黑仔 ...

只係我個人意見. 好多野都有情意結, 我都係..... 就係除咗買股, 必定採取one night stand strategy, 一唔對路就要閃得快!!

首頁

尾頁

跳至