自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家佢同我地溝通好左少少,我地講野佢明六七成啦。成日出街玩,一見比佢細既小朋友就好唔友善,我要寸步不離咁防止佢出手打人。但有時,都係唔夠佢快,打中左,即刻向人家道歉,然後拉個仔去角落冷靜和訓話。但情況都好似無乜大改善。

我仲有乜野可以做?定惟有被動等佢溝通能力和情緒控制能力高一點先搞得掂?但佢就黎N1,我都怕個仔會傷害到其它小朋友。。。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

訓話嘅內容由你唔可以點點點,你做錯咩咩咩

改變成你應該點點點,你要做咩咩咩

大宅

myaisha0435 發表於 17-6-23 16:02
訓話嘅內容由你唔可以點點點,你做錯咩咩咩

改變成你應該點點點,你要做咩咩咩

有道理!我試下先。。。

男爵府

回覆樓主

我仔同你仔情況差唔多
我有同佢講過手手用黎「呵」人,要細細力
但有小朋友出現而唔知係咩原因令佢唔鍾意佢就會出手

大宅

衛英姿 發表於 17-6-23 16:17
我仔同你仔情況差唔多
我有同佢講過手手用黎「呵」人,要細細力
但有小朋友出現而唔知係咩原因令 ...

仲要其它小朋友乜都無做,只要細過佢,就開始黎料,不過有時對小妹妹就好溫柔!仲要靚既先得!真識揀!

珍珠宮

我女個時由歲幾打人打到兩歲幾,

我地教過,打過, 都係咁,
最後要等佢大D, 完全理解, 先收手.

我個時我女係街到滅損個男仔塊面,
咁岩果個大陸婆, 追左一條街鬧我,
我直頭90度谷公道歉

個時,我女開始識驚,因為佢知錯,我黎受,
至始,就無再打人.個時係兩歲幾

打人前真係好大壓力,我隻眼甘精火眼望實,
因為佢係可以無先兆下打隔離果個..

大宅

BIGPAT 發表於 17-6-23 16:25
我女個時由歲幾打人打到兩歲幾,

係無先兆果度恐怖,我明!而家我知佢打人口味,只要一有細過佢既過緊黎,我都處作戰狀態。因為打到人真係有機會傷到人,個仔又無家教,我都解唔通。。。

伯爵府

明白到100%, 佢而家3歲, 反左學先好左好多, in 學校時我直頭人生低潮咁, 過來人, 冇work 既方法比你,因為我搵唔到覺得邊個方法得,. 只可以一路教, 佢一路成長, 反左學, 老師一句, 好過你100句, 加油, 慢慢搵岩你小朋友既方法

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔都有段時間俾同座嘅哥哥大(唔知點解次次一見就打佢),佢爸爸好有耐心教佢唔好,又係有冷靜區,大約半年左右就無再打人可以一齊玩啦,樓主係辛苦d,但日日講佢真係會慢慢明ga,你又唔係放任佢打人嘅家長,我相信外人係會明嘅,俾d時間佢

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

打人,我會即時終止活動,冷靜/隔離 一陣,再問返佢點解要出手

比多次機會,再打人就回家,等小朋友知道,做錯野/唔聽指令(例如:打人)要承受合理後果(終止活動,冷靜/隔離)

大宅

回覆樓主:

我有朋友個仔兩歲到又係毫無先兆會打人,我個仔都中過招。呢頭一齊玩緊,轉個頭由後面將我個仔對摺一半。我果時都覺得做乜唔教?而家明我朋友既無奈。但果個小朋友而家四歲,比我個仔打都無還手,真心乖左。我朋友都話佢一讀書就乖左好多,點止無打人無還手,仲成日講sorry tim。我笑佢話係咪老師教訓得佢好勁?唔sorry就罰留堂無得走,知驚!

大宅

TRUBIMA 發表於 17-6-23 16:32
明白到100%, 佢而家3歲, 反左學先好左好多, in 學校時我直頭人生低潮咁, 過來人, 冇work 既方法比你,因為我 ...

希望係咁。我怕到番學日日都有人打比我投訴。。。果時先變人生低潮。。。

大宅

怪獸青BB 發表於 17-6-23 16:32
我個仔都有段時間俾同座嘅哥哥大(唔知點解次次一見就打佢),佢爸爸好有耐心教佢唔好,又係有冷靜區,大約 ...

可能人地眼中我無打佢已經係放任家長,我真心唔想打佢,打完都未必有長遠效果。。。

大宅

pigpig_b 發表於 17-6-23 16:32
打人,我會即時終止活動,冷靜/隔離 一陣,再問返佢點解要出手

比多次機會,再打人就回家,等小朋友知道, ...

我會努力,問佢點解佢未識答,暫時語言能力有限,不過其它方法我用緊,但暫時效果不大,但我會堅持,希望佢快點學識社交既底線係唔打人。

珍珠宮

dativebond 發表於 17-6-23 16:42
可能人地眼中我無打佢已經係放任家長,我真心唔想打佢,打完都未必有長遠效果。。。
...

我都唔讚成打返佢,以暴易暴解決唔到問題,由於我個仔細粒,所以好多時都係被打對象(細過佢嘅都會打佢),所以只要家長制止,道歉,同教導返小朋友,我就收貨啦,小朋友痛一下好快就無事,一陣又手拖手去玩添(其實我跟住佢怕佢俾人打都一樣辛苦)

大宅

怪獸青BB 發表於 17-6-23 16:46
我都唔讚成打返佢,以暴易暴解決唔到問題,由於我個仔細粒,所以好多時都係被打對象(細過佢嘅都會打佢) ...

可能我個仔打過你個仔tim!sorry呀!

大宅

試下玩短時間啲,喺佢出手前散band
然後evaluate , 大讚佢無出手打人,有進步
然後錫呀抱呀咁,耐左佢知一打人就會無人鍾意,無打人就有讚,就會做好
我2個以前都會咁,係佢表達唔到想點,好嬲嬲所以就打人,有時都會原因不明,盡量做,2歲點都會明啲,但要時間

伯爵府

dativebond 發表於 17-6-23 16:40
希望係咁。我怕到番學日日都有人打比我投訴。。。果時先變人生低潮。。。
...

有架, 初初開學, 日日, 格日打黎, 足足2星期
今日打黎meet人, 聽日打黎吐口水, 後日打人,,,,唉
最慘係, 平時佢係推下人, 我未見過佢出手打人, 吐口水,meet人...呢d野, 互相學習同發揮, hahahah
我都幾down,,,初初聽人安慰我時, 個心仲係未安落, 但當你經歷左就會知, 佢而家係學校係超乖..又禮讓啦, 冇再郁手郁腳, 放好玩具....當然係屋企唔係咁, 但已經冇再推人打人呢d

丫...唔係, 有一個方法係唔錯, 佢一郁手或行為唔好, 同佢講, 你太大力, 粗魯喇, mami / 小朋友唔同你玩喇, 之後停止, 等佢再了你/小朋友玩時, 開心跨張地開心表示好( 等佢清楚感受到有得玩既開心, 同冇得玩既唔開心), 如佢再犯, 不停重覆, 加插幾句解釋...都係一個易明都work 既方法

大宅

TRUBIMA 發表於 17-6-23 16:50
有架, 初初開學, 日日, 格日打黎, 足足2星期
今日打黎meet人, 聽日打黎吐口水, 後日打人,,,,唉
最慘係, 平 ...

咁聽都好少少。。。起碼惡夢有盡頭。。。

大宅

Katy3118 發表於 17-6-23 16:47
試下玩短時間啲,喺佢出手前散band
然後evaluate , 大讚佢無出手打人,有進步
然後錫呀抱呀咁,耐左佢知一 ...

呢個方法work喎!我真係無讚佢喎,佢無打人果次!

首頁

尾頁

跳至