自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我十二月去左studio123影,雖然我個仔當日唔笑但d相都唔係好差.
咁我見d相咁得意咪想影多輯囉,今次係book 左mybabyfaxx.
結果,好好好失望.

講下兩者比較:
價錢: studio123 平d,仲要多成40幾張相,多一個造型.

影相時間:studio123冇咩限制,我個仔當日叫做順利,但都2個鐘. mybabyfaxx,影左八個字到,好似趕下一個咁.因為佢地預左一個鐘一個family.我個仔其中一個造型得十八張相,123平均一個造型都起碼30張,少都唔緊要,仲要十八張裡有十張喊,喊緊都影,好喊都係一個留念,但唔使留念留咁多張嘛.根本趕收工.(註我地係冇遲到,就算係最多係幾分鐘)

地方:123好大,好乾淨,mybaby,真係感覺有dirty,又細,得一個位影相,影完係拉另一個佈景板落黎,去到係想即刻走,當日我阿媽即刻叫我走.(終於知點解佢成日sell一個鐘一個客喇,因為根本就冇地方可以俾多一個family,咁都係型成佢唔細心,趕喉趕命咁)

造型:123好多,而且造型的配件好多好靚好得意,另一家,少配件玩具.123可以同埋公公婆婆影,mybabyfaxx,只可以四個人,唔通叫其中一個唔影咩,所以最後兩個都冇影.

衣服:123好乾淨,衛生,著之前再噴下d消毒劑.另一家冇,但又唔係話好dirty.

造型:123有5個,另一家得4個.同bb影光豬相佢攞d波黎,叫佢俾多頂冷帽都話唔得.123光豬相有波,有好大隻毛公仔一齊影.

細心:123好細心,有姐姐專門引bb,仲唱埋歌.另一家,冇人引,淨係識得叫bb,如果你叫bb就合作,你不如叫bb你合作d好喎!仲好啦!另陫.有少少穿崩佢地一路都冇提,影完相我一睇就見到,好唔想收貨.

影相角度:123角度好好,雖然每個造型有成三十幾幅,但唔係好覺相似,重覆.但另一間頭先都講過張張差唔多.

捕捉:123攝影師好識捕捉,所以就算我個仔成程唔係好笑,但都有d好得意的鏡頭.另一間,攝影師反應太慢,我個仔當日已經好開心(第一個造型),我諗住一定好正,但係就捕捉唔到佢個神緒.仲要影完一張睇下個screen再影,唉,我個仔都笑完啦!

姿勢:影家庭照時,123有好多不同姿勢,叫你坐呀,扒呀,拋bb等.坐得唔係好好,佢地都會提你.但mybabyfaxx只叫你坐係度,大佬點坐都俾d意見吖,影完出黎好呆板,好似係屋企自己影相咁.咁我夠有靚機囉,使鬼你影呀!

由於真係好激氣,所以不得不係度呻下.

(p.s.我一定唔係123d人,我只是一個影完兩家相作比較,供其他媽媽參考下)

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有d感想,事先聲明,我亦唔係123嘅人,我岩岩上星期六影完,開頭我上bk睇過一d媽咪嘅意見,有d話唔好,佢哋d衫好dirty,所以我都預先帶定底衫,同埋有哂心理準備價錢咁平未必會影到我想要嘅效果,但個日我好開心,成班哥哥姐姐都好專業,有愛心同耐性,攪到我兩個囡好happy,出嚟效果都好好,雖然我大囡到最尾影到好攰,但個姐姐會細細聲同佢傾計,影佢靜態一面,就唔會好高音好大聲咁叫佢,呢樣亦都係我欣賞studio123嘅另一方面。

大宅

我同你一樣又係開頭123影左幾開心,想再影多輯留念,再去babyxxx又係bb勁喊,同你真係遭遇一樣,慘慘慘....
有朋友係babyxxx影話幾好,可能佢地影千幾既package會有心機同時間好些,但比123真係貴好多.

男爵府

我只係影過123,的確係幾靚~~
d姐姐哥哥都好好..只係其中一個肥肥地既哥哥定唔知係姐姐攝影師態度惡劣左少少....
一路影一路"o接"我bb唔合作.....
好彩只有一個造型係佢付責影即.....

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Which plan did you join? How much final pay? My baby would like to take the photo too.

大宅

Hi AE,

原來你同我的情況一樣呀!唉,我就係上網見到d人話babyxxxx好好,我仲諗住好過123,所以影完123咁好咪諗著影呢間冇死啦!

我最欣賞123係佢地d姐姐真係好識氹bb.

其實bb喊唔緊要,你咪俾我地氹下佢先影囉,停都唔停下就咁猛影,離晒普.

我post這條link出黎,希望唔好再有媽咪好似我地咁有咁大期望.

原帖由 AE 於 09-1-20 11:57 發表
我同你一樣又係開頭123影左幾開心,想再影多輯留念,再去babyxxx又係bb勁喊,同你真係遭遇一樣,慘慘慘....
有朋友係babyxxx影話幾好,可能佢地影千幾既package會有心機同時間好些,但比123真係貴好多. ...

大宅

agree.babyxxxx真係比預期失望,真係時間太趕及地方太細了......,我老公仲同話我好選間比之前仲差既studio影相,浪費時間,真係比佢激死我鬼知咩,見人地話都幾好家嗎?

別墅

我在元朗123影,ok,雖然個攝影師唔係好識氹bb,另一個男人都唔係好掂,影到一半,個男人都叫左另一組氹小朋友的姐姐來氹bb,我個仔即時笑哂,但因一半相都無乜笑容,所以我地都冇要哂d相,只比套餐多一兩張,佢地都冇比面色我地睇!
我冇見過佢噴消毒藥水,但佢地d衫我都覺得ok!

大宅

我只是試過係babyxxxx影過一次
個時阿囡9個月大 價錢大約$4xx
但效果ok 股務亦ok架
可能真是彩數啦...
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

我冇o係123影過, 但去mybabyface真係好失望....
真係撞彩數, 我有朋友都影得幾好...
但我呢...
1. 佢冇引我個仔笑
2. 好趕時間咁, total只係影左25分鐘 >.<
3. 我個仔流口水, d衫"wear"哂都唔理, 照影

子爵府

請問你123你join果個package几錢?有几多張相?額外既相几錢一張呀?

原帖由 CMB 於 09-1-20 09:45 發表
我十二月去左studio123影,雖然我個仔當日唔笑但d相都唔係好差.
咁我見d相咁得意咪想影多輯囉,今次係book 左mybabyfaxx.
結果,好好好失望.

講下兩者比較:
價錢: studio123 平d,仲要多成40幾張相,多一個造型.

影相時 ...

大宅

123係$388個package,好似係38張相,5個造型,之後要晒d相加$300.
我打去book時候,佢同我講bb唔夠一歲最平的plan就得喇!

原帖由 littlecook 於 09-1-20 22:39 發表
請問你123你join果個package几錢?有几多張相?額外既相几錢一張呀?

男爵府

我想問.你地講緊BABYXXXX..係咪劉X娟一定三口...同..曹永X一家三口做Q旁封面果間呀??

大宅

唔係個間,劉x娟個間high 好多.

原帖由 PINK0717 於 09-1-21 09:41 發表
我想問.你地講緊BABYXXXX..係咪劉X娟一定三口...同..曹永X一家三口做Q旁封面果間呀??

男爵府

我想問你係紅磡or 元朗既studio? 有些bk媽咪話紅磡嗰間地方好dirty, 地方又細, 但元朗對於我黎講太遠啦....

原帖由 CMB 於 09-1-20 09:45 發表
結果,好好好失望.

講下兩者比較:

影相時 ...

大宅

我係紅磡蕪湖街個間影喎,唔覺細及dirty.覺得好clean及好大tim.

未去之前都有擔心架,去到放心晒.

可能bk媽咪係話另一間紅磡分店嘛?因為紅磡有兩間架,一係你拍明要蕪湖街個間啦!

原帖由 KimB 於 09-1-21 14:45 發表
我想問你係紅磡or 元朗既studio? 有些bk媽咪話紅磡嗰間地方好dirty, 地方又細, 但元朗對於我黎講太遠啦....

男爵府

我同係其中一個受害者係baby-face, 真係好唔開心呀, 我個仔又係哭, 他們完全唔理照影呀~

等待驗證會員

我上星期都0岩0岩去完mybabyXXXX度影相. 個感覺都唔係太好, 因為佢地真係好似好趕時間咁, 同埋bb d 衫亂左, 佢地都唔會整好先影, 總之亂都照影 .
但就有個姐姐幫手引bb lor, 個姐姐都幾好既.
最後, d相影出黎都OK . 所以c6加$全部都要晒.

大宅

好媽媽勳章

我同囝囝去123影既.
當時囝囝得9個月大. 因為陌生地方影果陣都成日喊....
不過我覺得我地好好彩, 個攝影師同姐姐都好用心令BB唔喊.
當然, 有幾張喊既相. 不過SO FAR好多唔係喊緊既.

我仲記得個攝影師為左"乙水"我囝囝笑. 佢抓地上.又突然彈起身. 再影相. 我囝囝後來笑到哈哈聲....
我老公都話呢幾百蚊真係唔易賺..

子爵府

好媽媽勳章

我個仔都在幾個月時在123影過, 都是紅磡那間,不過我唔是好記得是邊個位置. 都ok, 我個仔都是陌生,所以哭, 不過影出來的效果,又幾自然,反而又幾張佢哭的相,我要左tim~我又是最平那一個package, 都無加300要全部,加左幾張相咋, 都無話什麼黑面, 還要中午影,好似即日到就可以拿相. 至於噴消毒劑,我又唔覺有. 不過我都覺佢地的哥哥姐姐幾用心幫阿b影,因為都不斷引佢笑.

首頁

尾頁

跳至