跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身有個大既五歲,第一胎開刀自己冇經驗,冇準備,以為返到屋企自己一個可以煮飯做家務同湊B,當然做唔倒....我記得自己第一餐喺屋企係食蛋治....之後後即食面,之後奶奶老公幫我買外賣。

所以經過上一胎既經驗,希望今次準備得好少少。想知道有咩餸生前可以預備放冰箱,如果煲湯(我自己只識湯包加肉同水),有冇邊度可以買d湯包係適合坐月開刀飲?我睇過坐月餐$170一日我地負擔唔倒。

我老公通常九點放工,所以應該今胎幫唔倒手。

大宅

薑醋可以早整定(其實亦應該生之前就要整),華人超市有八珍醋賣,綱上好易搵到做法。

抄米茶,薑皮都可以整定,我記得我坐月時咩都加薑,所以整定薑容,抄個薑容蛋飯好過食蛋治杯面啦陰公豬!整定一份份肉係冰格(肉餅呀,蒸雞呀咁)要煮時放入飯㷛蒸,咁又快好多,又有啲喛胃嘢食。我都無補,夠營養,唔太操勞都ok.

你大嗰個五歲返學但老公咁夜放工,有無人幫你出街接放學呀?問下同學仔媽媽可否坐月個月幫你接,咁減少出街吹風。

男爵府

mrschui 發表於 17-6-26 14:37
薑醋可以早整定(其實亦應該生之前就要整),華人超市有八珍醋賣,綱上好易搵到做法。

抄米茶,薑皮都可以 ...

唔該唒你呀。想問如果肉餅,雞嗰d係咪可以marinate 埋入冰箱?

如果煲湯可以煲d乜,同有咩可以準備?我第二胎會開刀。

因為我生時係一月尾二月頭,我女女都係啱啱開學kIndy,或者到時侯我同學校問下有冇家長可以幫手湊返我屋企。

伯爵府

scmtse 發表於 17-6-25 18:45
我本身有個大既五歲,第一胎開刀自己冇經驗,冇準備,以為返到屋企自己一個可以煮飯做家務同湊B,當然做唔 ...

咁其實d西人係點做的?

大宅

scmtse 發表於 17-6-26 17:06
唔該唒你呀。想問如果肉餅,雞嗰d係咪可以marinate 埋入冰箱?

如果煲湯可以煲d乜,同有咩可以準備?我第 ...

我個時都好似咩無煲湯,邊有咁多時間!有都快啲去瞓下

其實我第二胎有人介紹咗位老人家話肯幫我坐月,但佢實在太似一個咩都要佢話事嘅奶奶,攪到我仲stress,所以一星期後我都無叫佢再泥...佢好似㷛過當參,但我唔記得點煲,因為我驚自己唔受得,自己無再㷛。佢仲有話要食黑木耳去瘀血。你開刀我都唔清楚煲咩好,或者去公海問下。

啲肉可以marinate好,一盒盒放冰格,其實平時我都會咁整定一星期嘅肉。坐月就預備啲清淡啲嘅餸。

你老公可否請假幫你?剛剛開學,未必咁快識到其他媽媽喎。

大宅

1mocha 發表於 17-6-26 20:26
咁其實d西人係點做的?

佢地一生完就帶埋bb出街啦!不過我buy中國人坐月呢樣嘢。

子爵府

回覆 1mocha 的帖子

新鮮野, 均衡營養

其他

家人 / 朋友

伯爵府

whoami1977 發表於 17-6-27 06:44
回覆 1mocha 的帖子

食新鮮野, 均衡營養

重要煮?叫老公買外賣算。湊住個nb重煮到飯。

伯爵府

mrschui 發表於 17-6-26 21:43

咁其實可能真係唔洗坐。

子爵府

1mocha 發表於 17-6-27 13:28

對! 家人 / 朋友 /

外賣油膩

男爵府

mrschui 發表於 17-6-26 21:39
我個時都好似咩無煲湯,邊有咁多時間!有都快啲去瞓下

其實我第二胎有人介紹咗位老人家話肯幫我 ...

我老公係工作狂,上一胎我開完刀之後佢第二日就返左工 今次我會嘗試叫佢放兩星期產假,起碼都有個人幫下手。我上胎就好快好返,可能後生,今胎已經變左高齡產婦,驗血驗尿都可以唔pass...我真係怕自己冇上次咁好精神。

話唒有個細,自己唔食細都要食,咁就一齊食steam chicken。marinate 左可以冰就好d,咁一解凍開火好快有得食,我可以煮埋意粉汁。

男爵府

mrschui 發表於 17-6-26 21:43

Yes..佢地生完已經可以出去,有時候我真心偑服西人比我地強。我生完一胎,知道要面對d乜,自己知自己事,我起碼兩星期先出倒街。

大宅

whoami1977 發表於 17-6-27 13:09
對! 家人 / 朋友 / 老公 煮

外賣太油膩

係咯,外賣又油又咸,平時就無所謂,坐月最多食得簡單啲,自家煮點都好啲,而且樓下主都話小朋友都要食

男爵府

1mocha 發表於 17-6-27 11:28

我食得多街外野會屙不過我老公大約九點放街,等佢大同細已經餓死。好在依家有uber eat, foodora, 我一兩餐可以靠佢地。

大宅

1mocha 發表於 17-6-27 11:29
咁其實可能真係唔洗坐。

咁佢地體側唔同,唔坐又唔會死嘅。不過我覺得生仔始終對個身體都係幾大嘅工程,休息,保營養,少食刺激嘢,避免病冷親呀咁,其實好make sense.

嗰啲唔沖涼冼頭就見人見智啦。點坐都係睇下自己咩最舒服囉!

大宅

scmtse 發表於 17-6-27 15:46
我老公係工作狂,上一胎我開完刀之後佢第二日就返左工 今次我會嘗試叫佢放兩星期產假,起碼都有 ...

唔好嘗試叫佢放假!直頭一定要放啦

男爵府

whoami1977 發表於 17-6-27 13:09
對! 家人 / 朋友 / 老公 煮

外賣太油膩

我屋企同99上胎冇乜幫手,所以今胎真係得我同老公,我地朋友住得遠,同埋有小朋友好難叫人幫。我已經唸緊三日叫cleaner 黎幫下手洗衫同打掃。

男爵府

mrschui 發表於 17-6-27 16:08

咁佢地體側唔同,唔坐又唔會死嘅。不過我覺得生仔始終對個 ...

我真係生完兩星期冇沖涼洗頭,不過係因為冇時間

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個人經驗,而家整定炒米茶,黑豆水(如果打算餵人奶)果d,跟著肉可以買定整好一份份放入freezer,到坐月果陣就連飯一齊蒸。如果唔想冰咁耐d肉可以叫你老公放假一次過買一星期既肉同菜。

我果陣係一早起身蒸飯加肉,自己炒個菜,大女跟我一齊食飯,個飯整多d,可以食到一日。

雖然99有黎幫手但佢唔識湊小朋友唔識煮飯,所以都係自己一腳踢
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

首頁

尾頁

跳至