自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

結左婚幾年,仔都就5歲,雖然唔駛同6299一齊住,但就要日日接觸佢地。6299的弟妹又住附近,有時成班人到我6299屋企聚,佢地好親密,得我一個外人,好討厭呢種感覺

男家人其實個個ok, 但以前佢地唔好的地方我真係記在心裡,如6299鬧過我,c6的姨媽話我係衰人,叔仔又鬧過我等等。講真,我都有同我爸媽哥哥鬧交,但唔會放在心上。但男家人,我真係無法忘記,心裡暗暗討厭佢起,即使佢地而家對我唔錯都好。

好想好想擺脫佢地。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

人與人之間,討厭或喜歡對方都唔一定有原因

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

既然咁,就唔係冇原因啦。

我對男家人個個都會打招呼,但我同大部份都係君子之交淡如水,表面客客氣氣就算,我心目中,同我最親嘅只有我小朋友、老公、父母、妹、我媽嗰邊親戚。

wcpcelia    發表於 17-6-26 14:08
InkCartridge    發表於 17-6-26 11:17

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 17-6-26 03:06
結左婚幾年,仔都就5歲,雖然唔駛同6299一齊住,但就要日日接觸佢地。6299的弟妹又住附近,有時成班人到我6 ...
你現在呢個情況是,佢地對你己經唔錯,問題係你自己放唔低過去。當然冇人可以迫你去放低,被迫是很辛苦的。但唔開心的人,似乎只是你自己一個,而令你唔開心的,卻不是別人,正正是自己。好好和自己對話,開解下自己,若心結可解,就可放慢慢放低過去了,你會發現,原來自己都可以開心起來,一定可以開心起來。

facialchung    發表於 17-6-26 16:21
InkCartridge    發表於 17-6-26 11:17

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

衰d講句,除非離婚,否則你都唔會擺脫到老公家人,與其成日諗返佢哋過去曾經對你唔好,不如自己大方d 忘記左佢啦,你都識講你原諒到自己家人,老公家人都係你家人,你自己唔選擇融入盞痛苦幾十年

侯爵府

6299,叔仔,姨媽都鬧過你,好明顯根本你自己本身有問題啦,你聲稱佢哋依家對你唔錯,而你仲話唔鐘意男家,好明顯係你問題

珍珠宮

結左婚幾年,仔都就5歲,雖然唔駛同6299一齊住,但就要日日接觸佢地。6299的弟妹又住附近,有時成班人到我6 ...

小心眼。
在家自視為公主,以為原諒家人對你不夠好,是多麼大方的恩賜。
所以對隔肚皮的男家小小事梗梗於懷,對你再好也配不上你賞賜“放下”,攞苦嚟辛的是你自己。弄得家庭酸溜溜的,怪不得人。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

樓主,
你呢啲呻post喺公海隨時變箭豬del post,
勸你去返婆媳版⋯⋯

InkCartridge    發表於 17-6-26 11:18
lingfu    發表於 17-6-26 07:25

公爵府

michelin888 發表於 17-6-26 06:31
6299,叔仔,姨媽都鬧過你,好明顯根本你自己本身有問題啦,你聲稱佢哋依家對你唔錯,而你仲話唔鐘意男家, ...

對唔住。。。點解人地話過我,就一定係我有問題?

出街無啦啦,有隻狗撲埋黎咬你都係自己錯?

公爵府

babyhoi 發表於 17-6-26 07:21
樓主,
你呢啲呻post喺公海隨時變箭豬del post,
勸你去返婆媳版⋯⋯

我知,預左,俾人插過好多次。

我只係講吓感受,又冇做傷天害理的事,要插極應該有個譜。

公爵府

rayrayus 發表於 17-6-26 06:17
衰d講句,除非離婚,否則你都唔會擺脫到老公家人,與其成日諗返佢哋過去曾經對你唔好,不如自己大方d 忘記 ...

又好難當佢地係家人,正如佢地之前的說話唔當我係家人。

水晶宮

回覆樓主

點解佢哋會鬧你嘅?

珍珠宮

依你咁講唔係無原因啦

侯爵府

sunnymama2 發表於 17-6-26 07:43
對唔住。。。點解人地話過我,就一定係我有問題?

出街無啦啦,有隻狗撲埋黎咬你都係自己錯?
如果淨係一兩個人話你,可能都未必係你問題,但四個人都話過你,都唔係你有問題?假如你比四隻狗咬過,你都應該檢討下你乜原因成日比狗咬啦

mini1204    發表於 17-6-26 15:13
blackberry    發表於 17-6-26 15:01
1314625    發表於 17-6-26 09:20

珍珠宮

減齡達人勳章

你係好明顯有原因地唔鍾意男家。
原因:你小器丶記仇。

珍珠宮

2024年龍年勳章

家家有本難念的經

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咪又係自己拎黎辛苦,我又好少咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

michelin888 發表於 17-6-26 06:31
6299,叔仔,姨媽都鬧過你,好明顯根本你自己本身有問題啦,你聲稱佢哋依家對你唔錯,而你仲話唔鐘意男家, ...

去到姨媽咁遠都話,又似乎應該有d問題..正如去到話人地個新抱就好少嘅

公爵府

michelin888 發表於 17-6-26 08:00
如果淨係一兩個人話你,可能都未必係你問題,但四個人都話過你,都唔係你有問題?假如你比四隻狗咬過,你都 ...

如果6299 係鬧你唔識做人老婆,又唔識做人阿媽會點? 我認我做得唔好,每日都學習聚緊,做得唔好可以“話”,駛唔駛鬧? 嗰時佢的寶貝仔,寶貝孫病左,我唔想的。調轉,我嗰時都有抑鬱症,我阿爸阿媽都冇問佢地點解佢地的女有情緒病啦!

6299有3個仔,二仔有弱智,句句都死豬腦,死蠢咁鬧二仔,嗰時我仔仔一歲到成日聽到,我好好語氣咁同62講,唔好咁話二叔啦,三叔即刻拍枱鬧我憑乜鬧佢老豆。我當時係講,冇鬧,一直對佢地恭恭敬敬啦,都唔明點解佢會話鬧。最好笑我同三叔鬧的時候,話二叔蠢都唔想,成日鬧佢,二叔會唔開心。三叔就話由細到大二叔都慣,就問二叔感覺。二叔最後話佢真係唔開心。

呢兩件事發生時c6唔喺度,我嗰期抑鬱,一心帶埋個仔做空中飛人比佢地男家後悔一世。好彩我又唔係嚴重嗰隻,最後當然冇。

水晶宮

回覆樓主:

自己放唔低係自己辛苦,除非你諗住以後對立。
對男家感情一定無女家果種親近,有少少距離但相敬如賓。無須將呢種距離感放大呀,搵一個適合位置俾自己。

首頁

尾頁

跳至