自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我同我屋企人關係好好,4姊妹,我媽係有偏心其中兩個(無我分),當然唔係無風浪

最唔開心果次係因為家姐個工人完約走,但因為我姐夫同家姐一直無特意安排大假或新工人(簡單來說,有上心實唔會有問題),叫我媽兩星期幫手睇小朋友。媽本身答應幫我坐月,但當家姐全家食飯一講果時,問都唔問我就當住我面答應,我果時都3x週找唔到好陪月,果下真好難受,差d拍台唔食飯走。(最後佢新工人搞得切visa無事發生,我家姐話其實佢無心,只是想俾壓力姐夫)
不過果時第二日已無事,積極找陪月同問奶奶方唔方便幫幾日。

我妹都是我媽偏心對象,雖然細個成日爭同口頭禪係「要讓下d細妹」佢早兩日話結婚了,男家屋企本身我都識,係好人,奶奶好錫佢,full pay買咗層樓(寫佢地名)加俾6位數俾佢地搞婚禮,我無羨慕,只是覺得好開心佢有好人家有人錫佢

C6同佢兄弟真是無聯絡,無錢銀問題無偏心問題年紀相距唔算多,奶奶雖然煩但我知佢係好媽媽,我問c6佢話無嘢講無嘢想知

有時都會諗父母做咗d咩會影響到關係

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

父母偏心,係偏心我,所以我家姐同妹都唔鐘意我。係憎我果種。

所以我會緊記對自己細路公平,唔好傷到佢地感情

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

因為阿媽極偏心我哥
最鐘意比較我同我哥
覺得我咩都唔及阿哥
所以係我媽做成既

KK20010609    發表於 17-6-27 16:17
wcpcelia    發表於 17-6-27 15:17
rainszesze    發表於 17-6-27 10:07

望咩呀望

子爵府

開心吸收勳章

我同娘家少來往因大家價值觀太唔同,細個時我媽勁偏心哥哥,我一直都好唔開心,到我嫁咗,我媽覺得我嫁得好就成日踩我哥(因佢唔鍾意阿嫂),我哥嫂其實都錫我,好關心我,反而係我媽咪成日兩邊都講是非,無中生有,食餐飯都好煩,對我哥呻我難服侍,對我呻又話係哥嫂麻煩,講到兩邊都好麻煩又懶係為我哋好咁叫我哋唔好聯絡對方,其實只係佢自己唔想食嗰間餐廳都要講一堆大話出嚟,好在我同阿哥都知佢性格,好多嘢聽完就算,我覺得好多時兄弟姊妹會有不和,好大部份原因都係父母造成。

珍珠宮

回覆樓主

c9同姑9反左面都係6299偏心啦,我自己同細佬妹感情就好close

伯爵府

回覆樓主

我得我同我細佬
擺明偏心佢
不過我無野
我習慣靠自己
講野都大聲啲

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我弟老婆一開始就唔鍾意我弟所有姊妹,成日同我弟講唔好俾我地拎父母d嘢。
事實係我地幾姊妹有養過父母,佢地從來無,宜家父母養弟一家,成日防我哋

翡翠宮

回覆樓主

唔好意思離左題
但你細妹好正
有外家Full Pay 層樓

珍珠宮

回覆樓主

由細到大父母都偏心細佬⋯

子爵府

回覆樓主

因為我父母嘅偏心,我時刻提醒自己要對對仔女公平,同埋最重要,點都唔可以寵,由小就要迫佢有責任心

珍珠宮

jacobkit 發表於 17-6-26 18:27
我同我屋企人關係好好,4姊妹,我媽係有偏心其中兩個(無我分),當然唔係無風浪

最唔開心果次係因為家姐 ...
我地幾經妹感情好好, 當然成日有聯絡, 不過就同其中一個細佬無咩聯絡, 只系每年見一次面, 最大問題系佢老婆不太喜歡我地(可能她是國內人, 跟我地格格不入掛) 甘細佬就跟左佢同我地小接觸啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我同家姐阿媽仲有來往, 但唔close, 幾個月先講幾分鐘電話。我爸媽極偏心家姐, 佢乜都叻過我, 又成日在親戚面前話我讀書差乜乜乜, 攪到連新年都俾親戚叫我學下我家姐。

所以我依家有小朋友, 都好努力一視同仁, 希望佢地大個唔會好似我咁成世唔開心

子爵府

Smallraindrop 發表於 17-6-26 19:28
唔好意思離左題
但你細妹好正
有外家Full Pay 層樓

仲包埋婚宴支出

wcpcelia    發表於 17-6-27 15:17

子爵府

回覆樓主:

我有一姐一弟...同家姐感情一般,佢成日覺得阿爸阿媽鍚我同細佬,其實就係佢自己計較。我同細佬本身感情都幾好,但自從結左婚後,大家思想有分歧,嘈過兩次之後,面阻過一輪,宜家無野,我都學習接納佢老婆,感情似返以前。

我媽都話佢偏心係因為我比較顧家,屋企有事會願意承擔,反而家姐一講錢就無左影。

大宅

回覆樓主

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

99個女 自私自利 只識利用人
做錯嘢又唔認 攪事攪非 仲話人哋唔體量佢......
呢啲咪62 99縱成咁囉

伯爵府

兄弟姊妹無親情,多數都源于父母種出來嘅禍根

knifesheep    發表於 17-8-15 11:22
sklui    發表於 17-6-26 23:44
mariefish    發表於 17-6-26 22:28
芝麻街    發表於 17-6-26 21:45
BB你來咗啦?

珍珠宮

爸同姑姐互相仇視,爸話因為麻以前錫曬姑姐吳錫佢

男爵府

我6299沒有偏心,健康正常家庭,純粹我老公性格問題,見親都好似搭枱一樣,可以唔講嘢,平時要父母主動搵佢

首頁
12345...9

尾頁

跳至