自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

父母偏心造成

伯爵府

回覆樓主

父母其實無偏心,我爸爸最錫我但已經唔係到,我媽係好強勢嘅女人,乜都隻手遮天,坦白講我哋三兄弟姊妹都曾經唔生性攪到父母。

當中以我個 pk 大佬最 pk...全世界都圍住佢轉,佢啲藉口係得我媽信(可能唔係信,你講佢咪聽囉!),連我老公同一向唔講人是非嘅舅父都睇唔過眼佢啲衰格行為,一日到佔屋企人大中小便宜。

我仲好記得爸爸係醫院迴光反照時打俾佢叫佢快啲嚟,正常人一聽到就乜都唔理飛車過嚟喇,佢夠膽死半個鐘後仲係屋企,打去催佢仲鬧我嘈住佢個仔食飯!揸車嚟到醫院仲要搵親戚拎 free parking 先施施然上嚟病房,此情此境我呢世都記得,係俾面我媽先唔係佢老人家在生之年爆條 pk...

我認我小氣,有個咁嘅所謂大佬...仲點會同佢有非官方嘅來往?

水晶宮

畀面勳章

Zelder 發表於 17-6-27 01:49
咁你明知業權冇你份都照供樓比家用父母做愚孝嘢冇得好怨,蝕底左就一定㗎, 你妺嫁莊其實咪又係你比父母家 ...

俾家用幫父母供樓唔係問題,當年供樓唔貴,但個妹無份供卻有業權就偏心到出曬界!父母偏心到咁明顯,絕對係令我同個妹好疏離

伯爵府

978212 發表於 17-6-26 23:08
有時唔可以怪父母,我倆個小朋友,講真我都偏心大嘅,因為聽教,有咩都可以有商有量,有責任心,唔使我點操 ...

jm唔好咁諗
有時細路仔感覺到媽媽偏心會更難教
因為覺得你都唔錫我
我做咩要聽你講
你可能會話自己無偏心出面
但小朋友其實係感覺到架

大宅

回覆樓主

我朋友仲慘,係仔嚟....

家有三老。佢有一個家姐一個妹,家姐兩公婆係專業人仕,但一直無俾家用。阿妹半移民,一年返嚟兩三次,長期不在香港。兩個對三老不聞不問。

佢早幾年工傷,仍未返得工,要長期拎住拐杖行,同靠佢老婆撐住成頭家。佢家姐成日呻窮,唔俾家用,但一年又去幾次旅行,暢遊日本,韓國,個個星期去威。

三老試過有病同意外要入醫院,家姐都唔理,仲叫自己阿媽慢慢睇政府。我朋友睇不過眼,不想老人家辛苦,自己拎錢同佢睇私家。細妹都好得不多, 冷漠對待。

我睇到佢咁都覺得佢好慘,所以有人話,女會顧家多過仔,係佢身上我覺得唔係。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jacobkit 發表於 17-6-26 18:27
我同我屋企人關係好好,4姊妹,我媽係有偏心其中兩個(無我分),當然唔係無風浪

最唔開心果次係因為家姐 ...

我見因財失義嘅多

男爵府

睛靈勳章

哥娶左老婆就無以前甘好關係,直程無乜2句,中港婚姻黎,一結緍已發現有d矛盾,唔知佢有意定無意,係學歷同工作背景同開始見面講唔同,係我地發現再了解,佢無主動講既。 至住埋一齊,日日家嘈屋閉,好似欠左佢咁,好多野佢唔同你商量,搵哥出聲講個要求,好,做左俾佢,一轉頭,佢唔要,又唔出聲同人交代,屋企人成日為佢浪費心機,唉~

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主

伯爵府

我都無來往, 是非多, 好既唔抵得, 衰既踩多兩腳, 佢地D野就神神秘秘, 人地D野就周圍唱, 見哩個講嗰個, 見嗰個講哩個

公爵府

jacobkit 發表於 17-6-26 18:27
我同我屋企人關係好好,4姊妹,我媽係有偏心其中兩個(無我分),當然唔係無風浪

最唔開心果次係因為家姐 ...

所以我坐月從不假手屋企人。
寧願請陪月。
c6哥和嫂當年就係唸縮數,叫99幫坐月,但只俾二千工錢人,薑醋又唔俾錢
99做了一星期頂唔順唔幫了。
最後嫂自作自受,從此多了個頭風

珍珠宮

回覆樓主:

我同我妹關係唔錯,我媽係偏心佢錫佢多過我,但係我從來冇嬲過冇妒忌我妹,反而因為咁我更加錫個妹,但係我對父母既感情就冇囉……

禁止訪問

男爵府

我的育兒心得勳章

Sweetiess 發表於 17-6-26 22:46
JM, 我同你好似, 間中湊一日我小朋友, 就話冇時間, 一係同我講收錢. 成日走去老遠湊我大佬D小朋友, 但佢 ...

啲老人家走去湊有工人又有外家/男家幫手的小朋友係攞彩咋,無工人真係要自己做,我110%肯定呢種老人家係唔會幫手。

所以呢樣未必關偏心事嘅,只不過佢地真係唔會係你有需要時伸出援手。

男爵府

港式奶茶 發表於 17-6-26 19:19
我同娘家少來往因大家價值觀太唔同,細個時我媽勁偏心哥哥,我一直都好唔開心,到我嫁咗,我媽覺得我嫁得好 ...

好贊成!兄弟姊妹不和,好多時都係父母做成

水晶宮

tester5 發表於 17-6-27 00:47
有女會親密d,只有仔會疏d。
因為女=多幾個半邊仔,完全冇問題
因為仔=多幾個新抱,多幾多婆媳糾紛先得架 ...

所以話細時兩兄弟、大時兩房人、本身兩個男人都唔close, 好難叫兩個新抱做咩、冇野爭都算好了。如果本身不和女人就更加唔會理啦、有幾多女人會成日話返男家。反而兩姐妹、嫁左都仲可以維持到感情。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

好多都係因為家長偏心
永遠都係唔錫果個GE錯
我就係人辦

有一句係 冇對比冇傷害
因為有對比先知"家長"對自己幾差

願身邊人皆有所歸

伯爵府

我媽偏心我,因單親,有十幾年時間係得我同我媽相依為命。曾經兩個家姐都唔鐘意我,我有介意過,睇化左,近年關係好左。見呢度成日話生兩個有依靠,兩個感情好就係,唔好既只係為左頭十年兩個有個伴玩。我老公同佢家姐都係節日先見,平時唔會有溝通。

大宅

見過好多都係由細到大父母都偏心細佬

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我有位疏堂親戚,有一個哥哥,但多年嚟父母偏心我呢位親戚,因為佢係女,乖巧,讀書又叻。

十幾年前,哥哥同父母嗌咗場交,父母趕佢走,哥哥亦一怒之下搬走咗,自此再冇來往,不論其他親戚點揾佢,佢都好決絕唔理,直情當冇咗親生父母同細妹。

兩年前,有親戚揾到佢電話號碼,打比佢,一個女人聽,跟住話:“老公! ” 親戚表露身份時,仲聽到有B B喊聲,但阿哥一知係親戚就收線。

我覺得好可惜,大好家庭因一場交散咗,父母明明有個仔仲有個孫,依家都等於無。哥哥如此決絕,佢哋呢一世唔知仲有冇緣再可以見到對方。

首頁
23456...9

尾頁

跳至