論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

統計一下,自BB出世以來,已經換了幾多個工人?

別墅

4年用左4個,1個完約,2個斷約,1個用緊

水晶宮

2個...一個完約...一個用緊...
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

仔仔08年1月份出世,工人07年11月初到港.佢08年8月份走佬.(借錢,偷嘢...)

新姐姐09年1月6日到港.係台灣做左六年.不知係不係台灣的太太衛生要求不高...總之,做嘢不幹淨,博嘴(後來發覺,原來佢性格係咁樣架,直率.有些時候還有點可愛.

文化水平好低,連最日常的英文都不識...

所以,我都調整自已的心態.盡量不讓自已生氣.因為不值得.教下先,俾滴耐心吧.

第二個星期開始有改善.但我都開始做準備.找番以前的Agency叫佢幫我揾工人.如果有好的工人,我都會見下.做好準備,不想再令到自已好辛苦.工人走左,新工人都要等好耐...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my cases:

4 maids (Filippina) since Apr 2005 till early Jan, 2009.

1st - 3 months (表面死因:駁嘴,其實又:無記性、超多電話、、副“gai”殘、不懂煮食,走後才發現原來借了財務和欠交電話費)

2nd - 1 year and 9 months (表面死因:借了財務,其實又:街數,超黑臉,無禮貌,多電話,午睡,欠交電話費)

3rd - 8 months (死因:性變態!!其實又:低能,不懂煮食,駁嘴)

4th - 1 year (表面死因:借了財務,其實又:姣,符符fit fit,囂張、駁嘴、計較、不老實,有錯一定不認,dum波鐘,蛇王,破壞王,不讓少主)

Now the 5th one is coming, let's see how long she can hang on!

大宅

性變態????咁恐怖???? 講黎聽下啦!

我就2年3個, 都係印.

大宅

畀面勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-21 02:54 發表
my cases:

4 maids (Filippina) since Apr 2005 till early Jan, 2009.

1st - 3 months (表面死因:駁嘴,其實又:無記性、超多電話、、副“gai”殘、不懂煮食,走後才發現原來借了財務和欠交電話費)

2nd - 1 year and 9 mo ...

我同你差唔多.....

1st (1.5yr)- 好好, 好smart, 湊new born 好叻, 一年後我懷第二胎, 佢resign, 話ar 媽死左要返去照顧屋企, 但半年後佢已係香港工作....

2st(1yr)- 好唔醒目, 好污糟, 屋企成日都超亂, 兩個囡都分別肚疴, 大囡仲入埋e院....

3rd (2mth)-衰偷野, 鎖住係櫃桶的財物都偷, 報警拉埋

4th (1yr) - e+用緊, 借財仔唔還, 不停電話, 對老人家黑面, 對我d 囡又黑面, 冷言冷語....

now waiting for the 5th......

不過原來都咁多媽咪同我一樣......sigh.....請工人真係荷包同心靈都受傷害......

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Around 12. (my elder son is 11 now). In between there were 2 maids working together at the same time, this lasted for 2 years. Some worked for days, some for months, and 2 of them finished one contract and 1of them finished 2 contracts.

Based on this population (I mean my data), it can be adequate to perform a statistics on contrasts between Yans and Buns, young and old, beauty and the beast, TB and non-TB, married, single and widowed, and in particular,, the general performances of maids 10 years ago and now, etc.

別墅

回覆 # 的文章

過去3年半, 3個,
賓1: 3個月比我炒
賓2:6日比我炒
印3: 到而家做左3年

所以我對賓賓有恐懼症...

男爵府

原帖由 hehamom 於 09-1-21 08:04 發表
性變態????咁恐怖???? 講黎聽下啦!

我就2年3個, 都係印.

往事不堪回首。。。。

男爵府

原帖由 Laling 於 09-1-21 09:26 發表

我同你差唔多.....

1st (1.5yr)- 好好, 好smart, 湊new born 好叻, 一年後我懷第二胎, 佢resign, 話ar 媽死左要返去照顧屋企, 但半年後佢已係香港工作....

2st(1yr)- 好唔醒目, 好污糟, 屋企成日都超亂, 兩個囡 ...

hello!

條友可以連鎖在抽屜中的物品都能偷?是不是您的鎖不合規格?還是掉了keys?還是條友是職業扒手?

後來能告得入嗎?要不要您還送一個月$?

公爵府

睇大家的case, 咁我又比較好彩。

我仔05年5月出世到現在都只是同一bun bun, 雖然佢有借財務但個個月有還, 最差都係借街數, 上年啲債bun打電話去我屋企 (後來比我鬧鬼走哂), 其他清潔買餸煮飯湊仔一腳踢, 星期日出街8:30pm回家仲會同我洗哂啲碗, 5月完2個約, 唔知仲續唔續, 比著大家, 大家又續唔續呢?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但係炒一炒起碼5K+
真係好似俾人搵笨咁

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

原帖由 Arosa 於 09-1-21 09:34 發表
過去3年半, 3個,
賓1: 3個月比我炒
賓2:6日比我炒
印3: 到而家做左3年

所以我對賓賓有恐懼症...

嘩, 咁似我既.......
賓1 : 3個月比我炒
賓2 : 6日比我炒
印3: 到而家5年幾.........但今年年尾應完約回鄉, 我可能又要回到換來換去既日子

複式洋房

原帖由 feeble2009 於 09-1-20 17:42 發表
統計一下,自BB出世以來,已經換了幾多個工人?

我個仔10歲,現在第五個Bun。

1st - 4 years (2 contracts,佢英文麻麻,所以換,唔關Long service money事。)
2nd - 6 months (佢homesick,自己唔撈。)
3rd - 2 years & 7 months (佢要放大假stay out,我唔agree,佢resign。)
4th - 2 years & 8 months (佢揾到去Canada,偷走。)
5th - 2 months (現在用緊,自己上網找,暫時都ok。)

大宅

畀面勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-21 09:48 發表

hello!

條友可以連鎖在抽屜中的物品都能偷?是不是您的鎖不合規格?還是掉了keys?還是條友是職業扒手?

後來能告得入嗎?要不要您還送一個月$? ...

我都唔g 佢點開, 但個key bag 梗有d 時候唔係跟身 (例如沖涼時).....
d 金器係細囡滿月時親友送未放入保險箱, 放係床頭櫃d 櫃桶. 佢拎左去"當", 有"當"票, 我報警, 警察話check 番佢"當"野d record, 係我度做g 前都有10樣8樣, 包括鑽戒, 手錶, 電話, 金器等......最後判左2week

我冇比一個月, 佢亦冇番黎攞佢d 人工機票, 唔g 係慚愧定係比入境押走la....

伯爵府

用左印4年, 冇個完到約, 先後換左4個,
而家第5個, 不過都準備炒, 等新個個到左就走...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

第一個做左 1 年就比我炒左
第二個做左 2 年半﹝我仲等緊佢返黎﹞
第三個做左 4 個月比我炒
第四個現在做緊,如果我第二個工人返黎我就會立即炒佢

以上全部都係印,4 個得 1 個係好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

1st maid做咗6個月比我炒咗
2nd maid黎咗一個月仲做緊, 佢都好好, 冇諗住炒, 如果經濟好, 可能會同佢續約tim

首頁

尾頁

跳至