醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爸爸住開東華三院的安老院
有腦退化
高血壓糖尿柏金遜
要長期卧床
要綁手腳要餵食。
因刚要出院;住院了十天。系尿道炎
治療期間E生多次要求要幫爸插胃喉
我們反對。因未病前 爸爸食得很好 食很多 食糊餐。
現在將要出院
突然問家人轉不轉護養院
系咪有特別用意?

大宅

瑪利2006 發表於 17-6-27 11:48
有腦退化
高血壓糖尿柏金遜

意思應該明顯: 他們提供不到你爸需要的照顧! 不過,他現在住的是叫"安老院",有冇類似你爸的住客?又或問,他們的牌是否只是"老人院"? 如果是,他們實在冇能力/資源、儀器,照顧你爸爸。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

照理如果申請人一開始就長期卧床,
政府係安排排護養院的,
設備人手更切合佢需要
花花真美好!

子爵府

知不知慈氏護理院好嗎?
有無人俾到資料我?

大宅

瑪利2006 發表於 17-6-27 12:50
知不知慈氏護理院好嗎?
有無人俾到資料我?

慈氏護養院,是名牌! 應該好好。

子爵府

最初入住的時候,系好人好姐,
住下住下
才變成這樣的。

大宅

瑪利2006 發表於 17-6-27 11:48
有腦退化
高血壓糖尿柏金遜

係住緊安老院,定護理安老院?
妳問得慈氏,轉院係東華問,定醫院問

大宅

請問醫生係咩原因建議插胃喉? 係有證據顯示長者吞唔到,抑或長者唔肯食?
咁妳們反對插胃喉,係咪已十分了解長者會吸收唔到,會脫水,會有吸入性肺炎?
長者返到安老院後,妳們打算自己家人去餵食? 抑或都係叫職員餵? 如長者有哽塞有發燒妳們接受到嗎? 有無自己試過餵? 難唔難餵? 要幾耐?
好人好姐入去住,住左幾耐?
妳們明白認知障礙症加埋柏金遜症去到晚期會點嗎?

我唔係要批判人,只係字裡行間睇得出妳同間院的信任度好低,妳覺得佢地跣妳。

老人院分3級,安老院(HE) 護理安老院(C&AH) 護養院(NH),3者的人手比例都好唔同。
一貫做法,當長者情況轉差,會為佢地申請高一級程度的院舍,講緊的人手比例唔止護理員,係連登記護士、註冊護士、治療師等等的人手比例都高好多。
妳講的慈氏,屬於NH/ infirm unit (IU) 的一部份,IU 係醫管局轄下的護養院,有部份復康醫院都有少數床位。當要輪候更高度照顧的時候,都係好似安老院咁,可以揀區,但只可以揀香港島/九龍/新界,三選一。

由於土地問題,要轉高一級院舍,都係鬥長命,但如果一間有70個位的HE,有超過10個去到NH level,唔講果D去到C&AH level好了。長者未輪到間院都好大鑊。
所以政府推出療養補助金(ICS),為HE或C&AH 入面,達到NH程度的長者,按人頭比返津貼間院,以增加人手,在輪候期間去照顧呢堆人。

咁下一個問題應該到,排到咁係咪要走?
唔一定,我間院有D排到但reject的,好多原因,我唔會諗佢地覺得我間院好唔好,可能長者住左十幾年費事轉,或者派到的地方唔方便探之類掛。

咁點解可以唔轉的,又話間院照顧唔到?
部份HE同C&AH 亦都申請左轉型為COC ,提供持續照顧的安老院舍,妳家人果間係唔係,東華網一定有。 COC 即係,長者即使去到NH 程度,但間院的配套在有津助下已經可以照顧到長者終老。

建議妳同間院溝通下,人地唔係要趕妳走,只係行政上係人都想自己間院人手充裕少少。

講返晚期柏金遜加認知障礙症,我見到的個案都係會個人變到好僵硬,郁唔到,失去進食能力及溝通能力,手腳縮埋一舊,係每日拉筋都無用。佢地的倒退唔係緩慢咁走下坡的,係好似好平穩的時間突然跌一大級咁差落去。
都有唔少家人會拒絕插喉的,但我話妳知,妳要有好充足的心理準備。我試過喊住餵一個以前好frd的長者的時候,係每餐數住餵到幾多啖,每一次佢choking,係噴射式咁噴出黎,隔一陣再餵幾啖,再噴。她好爭氣,一直無發燒,果時佢仲識講我要食,但每餐我地餵十零啖係講緊9個字食十零啖。但過左一星期,她連咳同噴出黎都無力做。好老實,我好想她可以走。

yumui61    發表於 17-6-30 23:35

大宅

ET19 發表於 17-6-28 09:19
請問醫生係咩原因建議插胃喉? 係有證據顯示長者吞唔到,抑或長者唔肯食?
咁妳們反對插胃喉,係咪已十分了 ...

最後個老人食唔到野,要點處理? 現在患腦退化症的媽媽都食好少。好似唔識食野咁,只顧著睡。

大宅

puilam1234 發表於 17-6-29 12:05
最後個老人食唔到野,要點處理? 現在患腦退化症的媽媽都食好少。好似唔識食野咁,只顧著睡。
...
先講清楚一件事,我未見過長者死於認知障礙症或柏金遜症的。都係器官衰竭,心臟病、中風爆血管之類咁走的。
我會建議妳先搞掂渴睡呢樣野,睇下長者用緊的藥物,有無精神科類的藥物,有無收鼻水或止敏感會令佢眼瞓的藥物? D藥係邊科覆診醫生開的?有無精神科的覆診? 妳們有無一齊見醫生講下長者的情況? 長者食好少,唯持左幾耐,呢段期間有無每個星期磅一次重紀錄返她食得少引致的體重變化? 長者食得少,有無紀錄I/O (出入量)。

藥物之外就係生活習慣了,無論住院舍定屋企,有無每日日間坐出黎,去下窗邊晒下太陽? 日間有無活動比佢? 定就咁望住個電視?

好了,搞掂藥物同生活習慣後,除非dementia到有D可以瞓足3日醒足3日不停輪迴果D之外(但果D先係最食到野),就到機能問題,有無肺炎紀錄? 有無曾見過ST 評估過進食情況?

果個老人家之後入左院,呢段時間社工同屋企人傾睇下咩原因唔插喉,但原來係家人驚買奶買喉之類的會使錢,佢講到明長者份綜援要每個月有剩佢會拎,同埋講明佢唔會黎餵,出事佢會告院舍,之後有同事講比佢知長期落奶的會減返餐膳費,大概每盒奶幾錢每條喉幾錢,有D咩佢可以叫醫生簽比佢申請claim。好快個長者就插左喉回來。

大宅

做人仔女見親人走到盡頭、見她受苦又幫佢唔到、真係好難受及無奈、人生老病死係必然、但願他/她們一路好走、到晚年唔駛受痛苦及節磨就好喇!因我最身同感受、中風兩年長期臥床的媽媽、到最後一星期已食唔到野、e生問我同唔同意她插喉嗎?但年紀大都有風險及拼發症、見她咁辛苦、我都唔同意、等她安詳走埋最後一程、兩日後我媽走了、係好唔舍得、希望她去到一個開心快樂的天國。

男爵府

回覆樓主:

我媽媽也是因柏金遜這病而走了,我記得後期因吞嚥困難,想食也食不下的慘況。插喉餵食,是可延長些時間,但對佢來說是痛苦的。

大宅

Elainelllam 發表於 17-7-2 02:03
我媽媽也是因柏金遜這病而走了,我記得後期因吞嚥困難,想食也食不下的慘況。插喉餵食,是可延長些時間,但 ...
所以有時都係兩難,插唔插喉,真係好難既決定,插又辛苦,唔插又死...

男爵府

pylau 發表於 17-7-2 10:36
所以有時都係兩難,插唔插喉,真係好難既決定,插又辛苦,唔插又死...

我相信他們令願選擇死,因我媽媽後期因抽痰而惡化,未抽之前還好好地,這也是我的心結。

侯爵府

插喉只是延長病人的生命,長者及家人都痛苦,可以的話,長者安祥及不受痛苦離世,是一種福份。

男爵府

sunev 發表於 17-7-3 13:34
插喉只是延長病人的生命,長者及家人都痛苦,可以的話,長者安祥及不受痛苦離世,是一種福份。 ...

同意!

首頁

尾頁

跳至