跳至

首頁

尾頁

大宅

大隻妹由17/1(星期六)晚開始發燒,時高時低,食左退燒藥會退燒,但轉個頭(2~3小時後)又再起燒.初時以為"藕"玫瑰疹,但燒左4日都仲未見到有疹~~ 睇左醫生,開晒高,低退燒藥俾佢食,食左就好d咁~~ 佢好精神,胃口同平時一樣,睇落去唔似有病~~~ 各位媽咪你地阿b有無試過類似咁既情況? 如有,究竟點解會咁?

複式洋房

都有可能係玫瑰疹, 因為可以燒幾日先出疹, 但一出疹就好快好.

大宅

大隻妹燒左4日,前日開始有輕微拉肚子既情況出現,呢d都係"藕"玫瑰疹既病徵,right?

大宅

有可能係玫瑰疹, 有啲b會燒4-5日先出疹...臭豬妹出玫瑰疹o個時冇燒就好精神, 胃口就差少少, 唔似有病咁, 一發燒就淨係要我抱, 醫生都話佢好大機會出玫瑰疹, 仲俾埋抗疹藥~
如果過多一日再係咁, 您最好帶大隻妹去醫院check一check, 因為上次出玫瑰疹臭豬妹係突然發高燒(夜晚), 我o地去咗急症室 (之後第三日再去睇上面個兒科), 個醫生都有開藥, 但係話過食晒藥冇好轉, 就要再帶佢去醫院, 因為佢話發燒只係一個警號, 有好多上呼吸道o既病都有類似病徵, 要檢查清楚~
您留意吓大隻妹身上有冇d紅點? 有o既話就開始出疹...如果出疹就買d莞茜煲水俾佢沖涼...

大宅

原帖由 pingapinpin 於 09-1-21 11:24 發表

如果過多一日再係咁, 您最好帶大隻妹去醫院 ...

莞茜煲水沖涼? 可以令d 疹快散d架?

醫生都有開另一支唔係退燒既藥水俾大隻妹食,因為唔係我帶佢去睇醫生(要返工),唔知係唔係你話既抗疹藥呢~~

大宅

佢出疹先煲, 話沖完會舒服d...(因為我個醫生講出玫瑰疹會有少少痕, 有d人話唔痕 )

您可以打電話去問醫生o個支係咩藥, 如果係抗疹藥, 佢應該會同您講出疹後有需要時服~

原帖由 sharkcaca 於 09-1-21 11:39 發表

莞茜煲水沖涼? 可以令d 疹快散d架?

醫生都有開另一支唔係退燒既藥水俾大隻妹食,因為唔係我帶佢去睇醫生(要返工),唔知係唔係你話既抗疹藥呢~~

別墅

我個仔之前都有三日燒..一到半夜就燒!之後就開始出疹...奶奶聽日講用夏枯草煲水沖涼...好快謝d疹..我個仔都試過!ok..前後三四日退晒疹

伯爵府

醒目開學勳章

似係出疹,佢1停燒D疹就會出架啦

複式洋房

我個件都有肚痾, 水狀.

複式洋房

旦旦12月頭出左玫瑰疹,又係發左4日燒!!又係好精神同好食得~~
之後我朋友同埋d親戚教我煲竹庶矛根,谷d疹出來.飲完第2日就出到啦! 之後出左就煲莞茜水同佢沖涼(唔好加開水)...
出左3日就退晒啦!

希望可以幫到大隻妹..
http://hk.myblog.yahoo.com/sing-club

大宅

超級謝謝你!!! 我岩岩打左電話返屋企叫奶奶落街買竹庶茅根煲俾大隻妹飲! 佢燒左5日,到左今日真係無再發燒,但又未見有疹~~ 我都懷疑d疹係谷住谷住!!! 希望飲完即刻見效啦!!!

原帖由 YINPAK 於 09-1-22 02:11 發表
旦旦12月頭出左玫瑰疹,又係發左4日燒!!又係好精神同好食得~~
之後我朋友同埋d親戚教我煲竹庶矛根,谷d疹出來.飲完第2日就出到啦! 之後出左就煲莞茜水同佢沖涼(唔好加開水)...
出左3日就退晒啦!

希望可以幫到大隻妹. ...

大宅

I recalled when my elder son got 玫瑰疹, I also gave him 竹庶矛根soup. If I remembered it correctly, besides 竹庶 & 矛根, also put red carrots & water chestnuts in the soup.

首頁

尾頁

跳至