自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

good idea wor.....包個島俾佢地住...入面全包...包d農地過佢種瓜種米種菜重生果.....養下豬牛...有個魚塘養魚....咩都自給自足....wakakaka....等佢地唔做野/話搵唔到野做丫拿.......
原帖由 CYT0408 於 09-1-21 12:19 發表
算吧...索性政府起一幢綜援大樓...
或者比個島佢地住...
入面全包宴..唔好再話要包咩啦...
所有工作都係佢地自己做番,
清潔丫,執垃圾,維修

唔想再見到佢地咁慘..下下要遊行爭取野..
我見到都想死.. ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 臭八婆 於 09-1-21 12:32 發表
食清呢個島又走去第二個島食
又係遲早無

蝗蟲

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 ardnas65 於 09-1-21 14:38 發表
呢d 野都有得遊.... 咁我地又搞番個 "爭取mpf 自由化", 又或者"爭取政府補貼我d mpf!!!!"仲有...
爭取政府提供免費上網俾全港市民
爭取市民有權話事, 自己納左d 稅俾d 咩人用!!!!

(我諗到再加...) ...

我都唔明, 既然綜援咁好, 老咗我直接問政府攞咪得law, 做咩仲要每個月供$1000 "老強"?????????

等待驗證會員

原帖由 Pulmma 於 09-1-21 18:04 發表

我都唔明, 既然綜援咁好, 老咗我直接問政府攞咪得law, 做咩仲要每個月供$1000 "老強"?????????

係ga... 正苦無條件咁養呢班人.. 我做咩要靠自己, 捱生捱c, 仲要供mpf, 仲要條件多多... 自己賺番來ge 反而唔可以靈活運用... 正苦俾個d 就任你用.

子爵府

政府就係預計將來食呀公條數係天文數字,而家要响班納稅人身上揹番部份數,鬼知老強回報咁差咩!

同埋強医金,來年會假咨詢,之後每月又要白供老強、又要強医金,將來免費医療福利,淨養班有手有脚既食綜緩廢柴!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

不如直接打劫我吧啦~~~~~~

子爵府

2024年龍年勳章

原帖由 CYT0408 於 09-1-21 12:19 發表
或者比個島佢地住...
清潔丫,執垃圾,維修

清潔丫,執垃圾,維修呢d梗係d納稅人放假入輪住入去做啦, 呢d粗重野佢地邊識(願)做丫, 佢地不嬲都係奉旨使(打劫)納稅人o架啦

珍珠宮

畀面勳章

呢個島.....係咪叫 執島
搬入去就永世唔洗做, 正苦包"含家"費用, 福利可以世襲福延後代, 永世其搶
xyz%#$$! 下省萬字粗言

伯爵府

其實係好呀
因為普遍綜援戶家庭小朋友會認為不勞而獲係正常, 大人唔做o野係正常呀, 久而久之會影響小朋友價值觀, 當小朋友返學後繼而影響同學朋輩, 係好深遠關係
咁不如等呢 d 人物以類聚衰埋一堆算喇, 唔好影響到正常人...

男爵府

或者比個島佢地住...
清潔丫,執垃圾,維修

送完個島比佢地 , 之後政府要將個島變成"睇唔到"
等佢地班野自生先滅...

伯爵府

好媽媽勳章

好提議

大宅

你係本地人, 要查祖宗...GA, 到死嗰日都唔駛諗會批比你.

男爵府

有個女家長..佢老公突然要離婚, 一個女人帶住對仔, 細仔仲有過度活躍, 無人湊得掂, 又請唔起工人, 唔離婚都唔知個死佬爭人周身債, 仲好人到用僅餘私己幫佢還清債, 又要比屋租, 又無得返工, 又要同個仔睇醫生, 無辦法之下申請綜援, 社署唔受理, 佢話佢有錢, 但戶口既錢只捱到2個月, 又問佢畢公積金用左去邊, 食飯睇醫生買油盬還錢唔計, 無理到淨計收入, 唸住搵議員都幫手都申請唔到, 左滕右滕幾個月, 唉...卒之自己寫封投訴信, 投訴o個位職員諸多留難, 態度無禮, 無心協助, 支出已列明有憑有據一清二楚.....最後好'支力'之下先成功, 但已經9個月後...

原帖由 anita0725 於 09-1-21 21:12 發表
你係本地人, 要查祖宗...GA, 到死嗰日都唔駛諗會批比你.

伯爵府

都係o個句, 真正有需要o既人係好難先申請到呀

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

次次講呢個問題,我都覺得最衰係o個個批准大陸女人o係香港生既小朋友有香港身分證!!

每次講親都xy#%$&@($*!*%$@佢
佢係千古罪人,就算死左一百年都會不停俾人咒罵

別墅

有重慶挑煤工表示, 其妻子03年到港產子, 花費2000多元, 其子是香港永久居民,留港由老鄉代為照顧, 04年起每月領取3000港元兒童福利金, 並每月寄300-500元到自己的銀行戶口, (他笑言自己每月挑煤所得也就500多元, 兒子才一歲就已經可以開始養家了).

他說05年當地公安局批准其年邁父母赴港投靠香港親屬,3爺孫現在已經獲1間公共房屋,並每月領取約4500港元補助, 7年後2老成為永久居民後會拿到更多錢, 而他夫妻倆也正跟公安局申請赴港家庭團聚, 相信很快就會成行.

被問到是否擔心到港後沒有生活費, 他說並不擔心, 反而自己正在聯繫更多老鄉, 希望幫助他們到香港產子. 他認為農村人若不能進入城市取得戶口,還不如去香港呢. 他建議當地政府和公安局組織更多的准父母去香港產子, 既可以解決當地的貧困人口和社會問題, 還可以賺取外匯, 一舉兩得.

不好意思,打擾了大家, 本人是一位小市民一直以來不問政事, 但這次不同了. 政府極度無能, 香港已變綜援港. 內地孕婦問題香港人絕不能輕視 !
(copied from http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1)

男爵府

唔好再執迷不悟, 政府請正視綜援港問題, 奧巴馬係一個真正體恤民情, 肯用腦既好總統, 所以贏盡掌聲!

原帖由 Ashley0605 於 09-1-22 00:03 發表
被問到是否擔心到港後沒有生活費, 他說並不擔心, 反而自己正在聯繫更多老鄉, 希望幫助他們到香港產子. 他認為農村人若不能進入城市取得戶口,還不如去香港呢. 他建議當地政府和公安局組織更多的准父母去香港產子, 既可以解決當地的貧困人口和社會問題, 還可以賺取外匯, 一舉兩得.

不好意思,打擾了大家, 本人是一位小市民一直以來不問政事, 但這次不同了. 政府極度無能, 香港已變綜援港. 內地孕婦問題香港人絕不能輕視 !

男爵府

唔該比番D國寶阿爺啦, 以前無國寶都無咁慘, 而家....周街都係國寶, 死未!

翡翠宮

what a creative idea!!!

首頁

尾頁

跳至