3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

就上N班,會讀長全日,之前未試過自己上堂。好擔心幾耐先適應到
我同先生要工作打算一開始輪流請假陪小朋友,但主要依靠家人幫手陪同接送。
老師話一開始返好短時間會慢慢拉長,大家可否分享經驗我地點安排人手請假之類?
PS 幼稚園不在住所區要坐MTR
Thanks!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實有時候大人狠心小小,可能小朋友仲快適應。唔好睇小小朋友既適應能力吖。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我大囝果陣,我都有呢個顧慮。但小朋友適應力系好好架,家長唔使擔心。

子爵府

haha748494 發表於 17-7-1 17:49
我大囝果陣,我都有呢個顧慮。但小朋友適應力系好好架,家長唔使擔心。

希望呀多謝大家!

伯爵府

DHA勳章

JNF 發表於 17-6-30 17:11
就上N班,會讀長全日,之前未試過自己上堂。好擔心幾耐先適應到
我同先生要工作打算一開始輪流 ...

我女宜家2yr,最近在圖書館借左書有關上學既故事書.每日都同佢講故仔.返學好開心.有同學仔.一齊唱歌.一齊玩....最重要係放學會來接佢走.比信心佢.

我唸到時佢返學.有心理準備.唔會咁驚

珍珠宮

回覆樓主:

交俾老師,請假無用
實喊,喊幾耐,每个小朋友唔同

如果婆婆湊翻學,最好婆婆湊
如果頭幾日你地湊,突然變翻婆婆
又喊過

公爵府

回覆樓主:

你哋只係湊返學根本就唔需要請假, 老師會安排 ,唔通佢喊你就接佢走咩, 唔使咁擔心可能唔喊呢

男爵府

回覆 JNF 的帖子

老師話一開始返好短時間會慢慢拉長, 呢段間有幾耐? 頭幾日應該要家長陪住上, 之後2個鐘, 半日, OK 先全日, 既然都係屋企人接送, 我會由Day 1 開始俾佢跟, 等佢地清楚吓學校都好D. 始終佢地係之後每日去學校果個.

我果間頭兩個月班主任會每日親自打電話報告情況, 直至返全日學.

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

yoyoxd 發表於 17-7-5 16:46
喊幾耐人人唔同,我女返全日開初完全無喊,而且我地請唔到咁多假湊半日,學校仲有得俾我女縮短適應期
但有 ...

咁最後適應左係咪會鍾意返學呢?
學校會統一一齊試幾個鍾定跟每人放學時間唔同?

珍珠宮

回覆樓主:

no worry, 番學玩姐。
學校有適應期,我仔嗰間有成個月適應期,慢慢加時間至全日,統一的,適應期間老師每日有comment俾家長安心

大宅

回覆 JNF 的帖子

不用太擔心,孩子毎個不同,別人的未必適合你的。

我家的是一個自閉兒,也是上全日班,第一個星期,校方要求家長陪同上課,每日上課半天。

幾乎每一個孩子都是哭的。

第二個星期,部份孩子已經接受,部份家長可以不用陪伴的了。只剩下還在哭的。慢慢地。在老師的協助下,好多都已經接受,我家孩子讀的一班,有一個哭了半個月,她的祖父母認為校內有冤魂攪佢個孫女,最後決定自動退學。可惜。

而我的孩子非常合作,第三天已經不再哭了。但是,以後有幾個月,發現孩子根本不想上課,每天早上,一定大哭,我為了想孩子願意上學,想了很多法子,用BB車接送了幾個月,還可以,但是,見到有許多孩子,早已自己行路上學了,我家的大舊仔還是坐在BB車內,醜死鬼。我又要想法子啦。

有人給我看一毎部短片,一個不到5歲的孩子,表演玩平衡車。我靈機一動,決定教孩子學玩平衡車。我要求孩子父母買一架平衡車,好貴,但係有用,我用了很多方法教孩子玩,起初真係好論盡,因為我自己根本不懂得踩單車。

費了很多功夫,找到很多資料,孩子開始接受,開始願意學習,這當然也要靠孩子呀爸的教導。結果成功。

孩子每日論論盡盡的踩著平衡車上課去,他開始建立上課的信心了。孩子也開始玩花式了。

後來在教師的評審得知,原來孩子確實有問題,要見醫生︰個人自信心不足,自我價值不高,簡單說就是自己也看不起自己。動作論盡又蠢啩。

自從他開始懂得踩平衡車之後,做治療,做訓練,我們也要去學習溝通技巧,孩子整個人改變了,目前他明顯好得多了,愛玩,愛學習,雖然還是有發脾氣架。

而家已經完全接受學校生活了。

珍珠宮

回覆樓主

對,其實有時我地家長比較過慮,其實小朋友適應能力比我地想像強

珍珠宮

回覆樓主

一開始肯定唔適應,做大人一定要狠心D,其實佢地適應能力很強架,只不過唔想離開屋企

大宅

回覆樓主

我仔讀過n 全日
今年升k 1
佢初初返學日日唔肯換衫 唔出門口
我同奶奶 都又拉又扯
為左要佢出門口就俾糖佢食
真係捱過了成年

老師評語 佢唔投入 唔太願 唔參與
人哋做勞作 佢周圍巡 老師唯有俾d小任務佢
佢話返學好悶 成日問聽日可唔可以放假
有時真係唔知點讀果廿幾年
有時都好心痛
有時好後悔 做咩咁早送佢返學
有時又會諗係咪唔應該讀n

今年升k 都問可唔可以唔返學
但都肯返 學校玩具唔同左 話玩到唔捨得走
老師評語開始少左d 唔參與
都開始話有邊個同學成日跟住佢

加油

珍珠宮

回覆樓主

雖然我未經歷過,不過我知道唔可以因為小朋友喊而心軟,真係要狠心一D

公爵府

回覆樓主:

唔洗咁擔心,開始會唔慣,主要你多啲鼓勵下佢,俾佢盡快獨立,係好事嚟嘅,都係一個過程

大宅

回覆樓主:

我仔冇讀過n,但上plaugroup個時都坐唔定,周圍跑,9月上k1,去返學好開心,放學見到我都好開心。但老師話佢坐唔定,冇耐性,例如排隊影相老師要佢等,佢會話唔等,要影要影,跟住大叫同訓地,上堂係會識講識反應,但一陣又周圍睇課室既玩具……第一次知道咁,我返屋企係喊左,攪到阿仔都唔開心,個日佢自己默默食飯,自己默默收碗……其實我覺得好大壓力,因好似見其他 同學都坐係位好定咁……

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我女岩岩K1開學,全班得佢喊,因為佢無返過N班,其他人有返開N班,佢其實肯入學校肯玩下玩具肯去TOILET,我覺得算係咁啦,始終都需要時間適應,我女遲D都返全日

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ch14kwok 的帖子

我女同你仔仔完全相反

首頁

尾頁

跳至