親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家好!
2 for 1好似好抵,但實際操作繁複嗎?
買火車飛可以用2 for1,咁搭地鐵可以嗎?
我打算一日去Chester Zoo, 一日去London Eye及附近著名景點,一日Legoland,一日Edinburgh ,有時間也會去大英博物館。

如果太複雜,就不考慮(2 for 1)了。

謝謝!

男爵府

回覆樓主

火車才可用

子爵府

our_naughty_bb 發表於 17-7-2 22:27
火車才可用

請問high street Kensington 是火車站還是地鐵站?我上2for 1網,呢個站係可以當起點(我去legoland),一路以為是地鐵站來的。

wcpcelia    發表於 17-7-3 09:31

伯爵府

hachaimami 發表於 17-7-2 21:05
大家好!
建議你先GOOGLE MAP吓要去的地方在那裡,得四日時間,有些地方跟本沒有可能去得到.英國話細唔細,而且沒有新幹線,ICE或TGV這些速度的快車,要想清楚車程時間和車費才去決定去那裡.

伯爵府

hachaimami 發表於 17-7-2 22:31
請問high street Kensington 是火車站還是地鐵站?我上2for 1網,呢個站係可以當起點(我去legoland),一 ...
你住在這個地鐵站附近嗎? 否則和你去WINDSOR LEGOLAND有什麼關係? 要搭火車請先裝NATIONAL RAIL的APPS,就可以查到去WINDSOR應在那一個火車站上車和在那一個火車站轉車,車程多久,車費多少等.

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-4 00:40
你住在這個地鐵站附近嗎? 否則和你去WINDSOR LEGOLAND有什麼關係? 要搭火車請先裝NATIONAL RAIL的APPS,就可 ...

是呀,住在這個站附近。
等我馬上裝先
謝謝!

伯爵府

hachaimami 發表於 17-7-4 07:24
是呀,住在這個站附近。
等我馬上裝先
謝謝!
住這個站去WINDSOR都好方便,搭TUBE三個站到PADDINDTON轉火車就可以了.

子爵府

jcctiu 發表於 17-7-4 21:54
住這個站去WINDSOR都好方便,搭TUBE三個站到PADDINDTON轉火車就可以了.

你見多識廣,非常佩服!

子爵府

大家好!

唔評論你去的行程。
2for1 coupon 唔複雜
只要有火車飛
我系買7day travel card (要在火車站買才印有national rail logo) 加埋你想去既景點紙張coupon 一齊買飛 就可以享用到2 for 1 了。

travel card 可用來坐巴士 地鐵 火車。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

如果真係要去scotland建議搭廉航

子爵府

petepete24 發表於 17-7-10 15:19
如果真係要去scotland建議搭廉航

買左easyjet

大宅

複式洋房

大家好!

我5月尾去完用了2 for 1, 要show印有national rail 火車飛(即日)先得。但好多景點火車唔太方便,有網友教買最平的火車飛(好似~hkd30-40),連2for1,都十分優惠。

男爵府

Betty媽咪 發表於 17-7-6 16:22
唔評論你去的行程。
2for1 coupon 唔複雜
只要有火車飛
我想請教7 days travel card 可到達London 才買或是要於香港上網訂購?

男爵府

unisou 發表於 17-7-13 23:55
我想請教7 days travel card 可到達London 才買或是要於香港上網訂購?

網上買唔到,如果想用2 for 1優惠,一定要火車站買。 如果你來回希思路,我記得有隻入落 oyster 的係包 Heathrow express/connent, 好抵的,不過我無買過, 你上網再search下。

子爵府

unisou 發表於 17-7-13 23:55

我在倫敦火車站買
留意左下角有rail logo

大宅

Betty媽咪 發表於 17-7-14 13:35

係咪用有相那款火車証先有2 for 1優惠?
Betty 媽咪那款不能

子爵府

Wnnieng 發表於 17-7-14 16:28
係咪用有相那款火車証先有2 for 1優惠?
Betty 媽咪那款不能

現在唔駛提供相片 (我有準備定)
只要在火車站售票機買飛時輸入出生日期識別就可。
我就是用這張票去左西敏寺同聖保羅教堂 好抵
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

男爵府

Betty媽咪 發表於 17-7-14 18:12
現在唔駛提供相片 (我有準備定)
只要在火車站售票機買飛時輸入出生日期識別就可。
我就是用這張票去左西敏 ...

我係watweloo 想用機買,佢要入photo Id, 我為免有閃失,無繼續買,去返counter 買。用相做多張證,佢仲比左個卡套我地套住張卡同車飛。都幾好,當有個紀念品。

子爵府

missvivi 發表於 17-7-14 18:24
我係watweloo 想用機買,佢要入photo Id, 我為免有閃失,無繼續買,去返counter 買。用相做多張證,佢仲比 ...

反而我先去counter 條友點我去售票機 我入時都唔識 行返去問 佢話入出生日期
可能佢唔肯做野 點我
anyway 用到 同買飛時根本唔查 只收打印coupon 就買到。

首頁

尾頁

跳至