論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係未在香港做過的好d?
我自己只請過菲,現在想請印在娘家只照顧一個老人家...
印是否通常手腳不乾淨..

珊瑚宮

Thief. 菲印無分別。只分大偷與小偷

吾偷的都有。睇你好吾好采
玩具萬歲!

子爵府

wincat 發表於 17-7-2 22:00
係未在香港做過的好d?
我自己只請過菲,現在想請印在娘家只照顧一個老人家...
印是否通常手腳不乾淨..:qui ..
老人家一個人,財物更要小心

老人家冇記性,更是大水魚!肥豬肉!

別墅

我都請左印印照顧屋企老人家, 但我一齊住的, 好ok ar, 有裝 ip cam 睇住
我工人有6年台灣照顧老人家經驗, 覺得有經驗好d~

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

細姐姐 發表於 17-7-3 17:52
老人家一個人,財物更要小心

老人家冇記性,更是大水魚!肥豬肉!
yes, 我媽D朋友個個都話俾工人偷錢, 好幾個炒完仔女又要再請, 請完又炒.
當然你可以話係老人家冇記性, 但事實上佢地真係大水魚. 而且仔女如唔同住, 傾向相信工人多, 因為信工人=唔使炒=唔使煩.

如無一定需要, 不如搵鐘點

子爵府

Jnam 發表於 17-7-4 17:32
yes, 我媽D朋友個個都話俾工人偷錢, 好幾個炒完仔女又要再請, 請完又炒.
當然你可以話係老人家冇記性, 但事 ...
我agent 講我知,佢有個亞婆僱主,將d 錢扎埋一舊,左塞右塞,床邊,枱邊,咪俾個印姐摷晒十幾萬走佬
另一case, 工人偷配婆婆家鍞匙,偷走前一晚结婚之金器,人情,30幾萬,到發現工人失聯,報警,但查到工人已出境!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

細姐姐 發表於 17-7-4 17:58
我agent 講我知,佢有個亞婆僱主,將d 錢扎埋一舊,左塞右塞,床邊,枱邊,咪俾個印姐摷晒十幾萬走佬
另一c ...
有時候老人家成日俾工人偷錢, 同佢地習慣好有關係, 唔識拑提款機, 次次去銀行排隊攞錢, 咁每一次實會攞多D以備不時之需, 之後又左塞右塞, 耳環首飾等帶完又唔鍾意收好, 或以為自己收得好埋, 但其實間屋豆潤咁大,工人一早摸熟哂佢地放貴重嘢地方, 睇啱時機就落手, 到發現唔見時,件贜物早就去咗押舖

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我媽到而家都仲會將房間,櫃筒鎖匙放响鞋盒度, 又會將錢放係堆衫度, 有夾萬又話太細好難放, 唔記得密碼, 難開唔方便, 櫃筒鎖雖然流流地, 但好過冇都唔放, 每次俾工人偷嘢就大發脾氣, 明知請個賊返嚟, 唔該就放好D嘢啦.

唔係有需要, 我絕對唔會請工人. 樓主你不如同問問被照顧者意願, 可能你覺得係請人服待老人家, 但好多老人家寧願冇

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我就係唔到最後呢步都唔想請工人,前排我爸仲行得走得我請鐘點,都ok. 但近排我爸話自己唔太行到,所以冇辦法,唉
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至