自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人已有一間與先生聯名FP的已補地價的自主樓(舊年低位買),另有一間供緊嘅收租樓 ,收15K租 。現無業,原本打算出年才打返工(因仔升小六,我想幫他考好呈分试),有收入,才買第三間屋(已有超过五成首期在手)俾我妈住,佢現在與我同住,但與我先生有相處問題多年,所以我好想買一間同座的细单位给她住,她行動不便,方便我照顧。怎知最近得知同層對面單位放盤,真係啱哂我要求,我真係好想買,但單位未補地價,個業主冇乜議價空間,要收4.7m,绿表收3.3m。宜家買好似好吾抵,我又做吾到按楬,無能力買,難道真的眼白白睇住機會溜走? 住對面真的很方面,宜家亞媽住,佢百年歸老後可留比阿仔结緍住。如果呢個单位出年放盤就好。。。
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

侯爵府

你有租收咪即係有收入啦,
攞物業稅單比銀行做按揭
又或者揾你老公做担保人。 

伯爵府

wongsiuchu 發表於 17-7-5 01:09
本人已有一間與先生聯名FP的已補地價的自主樓(舊年低位買),另有一間供緊嘅收租樓 ,收15K租 。現無業,原 ...

有無問過銀行可否按層fp樓/加按收租樓,fp這層新樓?

大宅

wongsiuchu 發表於 17-7-5 01:09
本人已有一間與先生聯名FP的已補地價的自主樓(舊年低位買),另有一間供緊嘅收租樓 ,收15K租 。現無業,原 ...

請問點解出年放就好?

伯爵府

babyf 發表於 17-7-5 02:04
有無問過銀行可否按層fp樓/加按收租樓,fp這層新樓?

又或者賣了層出租樓來換新單位。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有時你以為呢個係完美,但過一排你買左另一間後,睇番轉頭,原來好彩當日無買呢個單位

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Cloudddd 發表於 17-7-5 02:10
請問點解出年放就好?

出年返工有收入,可以apply mortgage

首頁

尾頁

跳至