懷孕前後

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

王紹宏醫務所 安排照結構時間離曬譜...
明明約11點 已經10:45上去登記
去到11:20見仲未叫到我 去了解一下
請問幾時到我?
登記姐姐話仲有一個要再照 仲有一個係10:30先到我
我就問點解唔係約 11:00就呢個時間睇
究竟點安排人去睇?從來無講11點係登記時間
你10:30那個唔問你 唔嘈你 我唔理
點解要我約11點既 去等你咁耐
一個起碼睇20mins 兩個40mins
我11:20問 起碼都要等到12點睇
最後結論係醫生等一個 只有等
先生去了解一下人流問題
那個經理最後搵醫生出黎話滿足唔到我要求
所以唔照
我等咁耐 我唔滿意你出面安排相信你醫生專業
醫生最後聽完經理講
出黎話:我有客人等三個鐘都無咁嘈法
我做唔到你要求呀⋯⋯就走左
我火都黎呀!等左你一個鐘 人地等3個鐘唔嘈你就叫正常。係咪痴左線呀⋯⋯
我去相信你專業等你
我去了解係你出面登記服務既安排
我去了解你安排程序
我都要知咩原因要等你咁耐醫生
我去了解權益既結果係診所拒絕服務

醫生一d都唔專業
結構有限期 你又對我bb叫有保障?
你叫我再去搵另一間照又咁易book?
醫生同經理夾計
一句滿足唔到你要求 就唔做我生意
離曬譜 有人話我都等左3個鐘...
大佬呀!合理先等呀!
醫生夾埋出面那位客務經理而拒絕提供服務
醫德何在?專業如在?
唔係醫生睇得耐 就叫細心
照唔到再番係醫生最基本的做法
從醫生一句說話同決定反映出佢不專業

醫生外表呆頭呆腦 老一輩
朋友介紹下諗點試下
點知中曬伏 勁多大陸人去抽血驗bb性別
診所一點服務都無...
建議比貴d 買好服務質素
好過去呢間不知所謂的醫務所

安排得好既診所係咪可以再有改善?
反應意見既結論係被拒絕服務
有媽媽反映 姑娘就可以安排服務
我反映就被拒絕提供服務
公義何在?你有權選擇拒絕爲我提供服務
我有權分享自身經歷

複式洋房

嗯...點講呢, 只能夠講通常都要等咖啦...
上一個未搞掂咁都無辦法咖喔...我平時果個閒閒地都等成2個鐘...
人地出名啊嘛, 就算有d唔太出名嘅都要等...
依家香港地邊間診所唔使等啊講真...

伯爵府

我上兩個禮拜book左5點半..當日下午3點幾姑娘打黎話因為上午啲case唔理想到而家到未照晒..醫生都仲未有時間食飯..問我可唔可以改晚飯後去..我話ok..講真我當晚去到都坐左一個鍾先有得照..我之後都仲有一個媽媽等緊..我照完已經9點幾..講真有邊個醫生會唔食飯同到夜晚9點幾10點都仲係度幫緊媽媽照?佢大可以照去食飯由你等..每個bb情況都唔同..唔係個個都咁聽話比你好快咁照完..要等都冇辦法..醫生都唔想..佢大可以hea照之後趕你走..佢聽到我之前照唐氏bb頸皮厚..都好細心咁幫我照左bb個心兩次..如果冇醫德..我諗佢唔會咁做

別墅

樓主請冷靜

其實產檢真係預左要等,政府唔洗多講啦但私家醫生佢地又接順產又接開刀,開刀就話產婦一早book好左時間,醫生有晒schedule,但順產就好難講,有人早產、有人過期居留、有人等幾十個鐘都未生到、有人快到上的士已經生得……呢d情況婦產科醫生好難預時間,我都試過明明約左11am產檢,出左門口之後姑娘打黎問我可唔可以改期,因為醫生出左去接生……我明白預好左時間睇醫生,有d媽媽仲特登攞假,但又遲遲都未輪到你睇/被改期係好無奈,但有時真係冇辦法,唯有諗下自己都係照超聲波做產檢,但另一邊廂就有媽媽情況緊急生b,都要體諒一下

樓主你盡快book過另一位醫生照結構啦,祝好孕

大宅

fibimama 發表於 17-7-5 14:24
嗯...點講呢, 只能夠講通常都要等咖啦...
上一個未搞掂咁都無辦法咖喔...我平時果個閒閒地都等成2個鐘...
...

要等都要等得合理
唔係間間都係咁 香港人就要接受
等兩個鐘叫做基本....我真係接受唔到
有時明知有機會有媽媽要反照
就唔好安排到d客咁密
你都做唔切 只要叫客人去等

大宅

豕者女且 發表於 17-7-5 14:46
樓主請冷靜

其實產檢真係預左要等,政府唔洗多講啦但私家醫生佢地又接順產又接開刀,開 ...

醫生一句我客人等三個鐘都無嘈...
人地選擇啞忍 唔代表我都要咁等
咩叫公義 咩叫合理 我有比錢去購買服務
好難接受服務質素係咁...
最後我再搵到那一間
但醫生一句咁既回應 好難證明佢有醫德
佢拒絕唔照我 四圍照紹構都要早book
佢又有同我肚中小孩有交待?
佢又叫保障到我呢個孕婦?
醫德何在?

大宅

回覆樓主

樓主你太激動啦!
但我相信你去邊一間診所都絕對要等,我自己做診所姑娘,但我診所唔接受預約,病人問要等幾耐我地都唔可以答實你,因為每一個病人溉case都唔同,要你等得耐唔代表個醫生唔專業,因為因為都係幫每一位病人,如果有D病人有好多擔心有好多問題,而醫生耐心解答!預約某個時間只不過係一定有位比妳去睇,但要準確到你預約溉時間真係要前面病人完全無其它特發事件發生!所以樓主都唔需要太激動,或者你再出去搵另一間照!

別墅

hung129 發表於 17-7-5 14:54
醫生一叫 我客人等三個鐘都無嘈...
人地選擇啞忍 唔代表我都要咁等
咩叫公義 咩叫合理 我有比錢去購買服務 ...

唔好為佢而動氣
王醫生一向都係要等幾個鐘,又勁多大陸人,呢個係事實

當務之急係快快再book結構,樓主搵到未?

大宅

hung129 發表於 17-7-5 14:12

其實樓主為什麼咁嬲?你是消費者,有錢就可以選擇你的醫生,去到照結構應該唔係第一次見醫生,既一開始都知道醫生安排失當,為什麼仍然選擇?除了婦科,睇專科醫生咁多次,冇一次是準時的。
樓主若對此醫生如此不滿,大不了改睇另一個,香港婦科醫生何其多,請好好善待你的選擇權,為什麼要生氣?把醫生的時間分給願意等待的媽媽不是更好嗎?

別墅

回覆 hung129 的帖子

其實呢,我睇左咁多次醫生,無論政府定私家,每一次要等醫生一至兩小時。我都試過約10點半,11點先見醫生返來,12點先見醫生。你可以話原來我白等左個半鍾,但我都會明白醫生都有佢自己個難處,特別係佢突然要出去執仔未返,除非真係返唔到來,唔係都唔會特別同D媽媽講,咪等下當休息下,而加你去睇醫生又唔係BOOK台食飯,醫生就得一個,你想要佢只SERVE你又要求準時見你大可以出去搵過另一間合你心意

所以去見醫生(特別係政府)真係唔好預佢真係會準時見你,係一定要等。

大宅

回覆樓主:

我上次去照結構都等左3個鐘, 因為之前d BB唔合作唔啱位照...

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

好奇一問,樓主之前產檢看什麼醫生?可以完全不用等直入???
---生命無價,請支持領養---

大宅

回覆樓主

我都係搵王醫生照,當日book5:00,佢下午打嚟叫我遲d 去,去到係等咗3個鐘,我自己都係要番照,其實個個都係咁等,照得清楚係唔快得,呀b 唔合作再等都係好正常,我嗰晚仲要食團年飯,返到奶奶全家到變食消夜,我地又無嬲喎,呀b 正常健康就開心值得啦。樓主都不要太勞氣。無人幫襯無人等d 醫生你先驚啦。

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

老實講呀,樓主,真係周圍多人要等下架。唔剩止照結構做檢查,食飯多人都要等位啦!去外國旅行,有啲熱點食飯要等幾個鐘,都要等,除非你話事,自己唔去嗰度食。
我係政府做唐氏檢查,我拎1號籌9:00,但我係最尾中午1:00先收工,姑娘食飯都遲左。因為肚裏面唔合作,隔一鐘返去照一照,都唔合作,再隔一個鐘再照,又唔合作,最後1:00先合作。我都阻住其他媽咪照既時間架,我都唔想架,我自己都用左3個鐘,係旁人眼中仲以為好簡單既檢查添。

大宅

karenwing63 發表於 17-7-5 15:23
我上次去照結構都等左3個鐘, 因為之前d BB唔合作唔啱位照...

你起碼係照左一轉 bb唔合作要再等
我係照都未照 就要白等2個鐘
依家係安排人流出現問題 醫生咁既回應
難道你又會接受同覺得合理?

大宅

pm2.5 發表於 17-7-5 15:02
唔好為佢而動氣
王醫生一向都係要等幾個鐘,又勁多大陸人,呢個係事實

已搵到 謝謝關心
無諗過會被醫生咁既待遇

大宅

cutie_sheep 發表於 17-7-5 15:08
其實樓主為什麼咁嬲?你是消費者,有錢就可以選擇你的醫生,去到照結構應該唔係第一次見醫生,既一開始都 ...

生氣係無諗過醫生一句回應就拒絕為我服務
正正我有選擇 我先提問點解要等
問完令不到合理原因
只想找回應有權利都要被拒絕
唔合作唔等你就可以唔做我生意
成咩世界...咩叫客戶服務...

伯爵府

回覆樓主

認真講,我睇左咁多次醫生,無論政府定私家,每一次都要等醫生一至兩個鐘頭。我試過約4:15,我4點到左診所,都要等到6:15先見醫生啦。
我反而有d想知樓主之前睇邊位醫生,可以唔使等,約左果個時間就可以果個時間見醫生???

大宅

hung129 發表於 17-7-5 16:00
你起碼係照左一轉 bb唔合作要再等
我係照都未照 就要白等2個鐘
依家係安排人流出現問題 醫生咁既回應

唔係呀, 白等3個鐘... 好彩到我照時BB合作, 唔係又要再等。。。

男爵府

hung129 發表於 17-7-5 14:12

「建議比貴d買好d服務質素」..以我所知,王醫生都已經唔平.... ?
林勇行、劉子健果d都應該唔會唔洗等掛。

睇醫生,特別係專科醫生,真係未試過約11:00會可以11:00睇。連睇普通傷風感冒嘅醫生都要等,更何況係婦產科

首頁
12345...13

尾頁

跳至