母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教大家:

BB宜家差不多三個月, 一路都係埋身餵人奶, 但係將要返工; 已試過幾日由我媽媽用奶樽餵, 不過BB唔肯食! 已餓BB日頭兩餐, 但BB堅持唔肯食!? 咁可以點做?

我已試過用CHUCHU(透明原裝咀及仿人奶咀) & NUK既奶樽...

大宅

好媽媽勳章

係比較難轉d架喇. 有d bb好有性格, 換極d奶咀都唔肯飲.
最後辦法用奶杯餵, 可以steam嗰d

複式洋房

BB真係有自己既性格... 唔通要再餓佢先得??

宜家有D後悔當初唔比奶樽佢食...攪到宜家佢唔肯用. 事關我返工后由99湊,佢就會覺得BB好煩,BB唔肯食,一定會超級鈕計!!

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 mamiDOR 於 09-1-22 17:08 發表
BB真係有自己既性格... 唔通要再餓佢先得??

宜家有D後悔當初唔比奶樽佢食...攪到宜家佢唔肯用. 事關我返工后由99湊,佢就會覺得BB好煩,BB唔肯食,一定會超級鈕計!! ...

你有冇試過比其他人餵佢? 我而家用樽餵我b佢都唔制0架, 係要埋身食

我返工時工人餵佢就ok

別墅

I experienced this before. My son wouldn't use bottle since he's 2 months old, 'cause he got too used to eat on me. We also tried changing teats but it barely worked.

After I went back to work (my son was about 4 months old), my mother in law helped us to take care of my son. She would hold my son and made he fall into sleep. Right before he's asleep, she gave him the bottle and he took it. Of course, it happened after several days' attempt. We don't mind my son is drinking milk while sleeping, 'cause his prediatrician said it's okay and some kids love doing that.

And btw, my son finally accepted NUK Latex Teats and he's still using it now. You may check these links:
http://www.nuk.de/nuk2003/html/m ... 120_002&lang=en or http://www.nuk.de/nuk2003/html/m ... uheiten&lang=en

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我個囝囝都係咁,唔很飲樽,
餓佢7-8鐘,被其他人餵都唔很飲,
我都想要點攪法..

複式洋房

多謝各位既意見~

我只係買左CHUCHU既SUPERCROSS(SOFT)既咀, 試試佢肯唔肯食! 不過都要等新年之后再先可以繼續試!

複式洋房

我都係會俾99湊, 所以先要BB識食奶樽, 驚99攪唔掂佢!!
希望參考你既意見試下等佢訓緊俾佢食啦! (不過先前試過,俾BB發現,都係唔得, 唯有再努力試下)

原帖由 mithybobo 於 09-1-23 02:38 發表
I experienced this before. My son wouldn't use bottle since he's 2 months old, 'cause he got too used to eat on me. We also tried changing teats but it barely worked.

After I went back to work (my so ...

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-1-29 18:46 發表
我都係會俾99湊, 所以先要BB識食奶樽, 驚99攪唔掂佢!!
希望參考你既意見試下等佢訓緊俾佢食啦! (不過先前試過,俾BB發現,都係唔得, 唯有再努力試下)

...

我仔仔都係試咗幾日後至 work, 加油啊!

大宅

我用 NUK既仿人奶咀 (黃色咀), 醫院都係用呢隻,
吉x島都有賣

但用chu chu的普通奶咀, bb 唔食
另外用b free 的, bb 都食

加上搵其他人餵比bb 食, 唔好自己餵

大宅

原帖由 mithybobo 於 09-1-23 02:38 發表

After I went back to work (my so ...

我仔仔都係用NUK Latex Teats

別墅

原帖由 kerrielam 於 09-1-30 09:20 發表
我用 NUK既仿人奶咀 (黃色咀), 醫院都係用呢隻,
吉x島都有賣

但用chu chu的普通奶咀, bb 唔食
另外用b free 的, bb 都食

加上搵其他人餵比bb 食, 唔好自己餵 ...

我都係奶奶餵, 佢至肯食; 我餵, 佢唔肯食架...

複式洋房

宜家都試左2日由我媽媽餵佢, DAYTIME 12個鍾試餵奶樽, BB都係唔係吮... 喊左成日都唔肯吮, 喊到累就訓一陣(半個鍾內)起身又喊!!

真令到我好心痛....
咁要餓到幾時先得呢??

複式洋房

回覆 # 的文章

我買左nuk 奶樽但BB一樣唔肯飲

大宅

我個囡都係唔用樽, 每次要等到差不多睡著才食, 同時不可以我自己餵/

別墅

開頭我用匙更餵,bb接受倒,但係由於媽咪唔識用匙更餵奶,結果bb濕哂 最後買左chuchu母乳奶咀(粉紅色盒果隻),我唔o係到既時候bb會ok接受,我o係度既時候就死都唔肯飲

別墅

我 bb 最初都係唔肯飲架. 我初初返番工嘅嗰個幾禮拜, 佢就好似成10個鐘都可以唔使食咁, 頂多啜2-3 oz, 係要等我返屋企埋身食. 嫲嫲塞佢食, 佢就喊; otherwise, 就好似冇事一様. 我嗰陣都好心痛, 哭咗兩日, 同埋有啲後悔之前埋身太多 & 冇 train 好佢用奶樽. 好彩佢嫲嫲好有 patience, 每日教佢點用奶樽食, 同埋帮佢揾啱佢用嘅 teat. 最後發現仔仔 ok 用 NUK Latex Teats.

我老公同奶奶嗰陣其實唔係太擔心仔仔唔肯用奶樽食, 因爲佢哋覺得小朋友係唔會俾自己餓親嘅, 佢哋衹不過係需要啲時間去適應啫. 俾啲耐性帮佢哋度過呢個階段啦! 如果係喺差唔多瞓著嘅時候肯食, 咁就喺嗰陣塞俾佢啦!

侯爵府

我姐姐又係趁我個細仔合埋眼好眼瞓要瞓時餵佢. 佢先會肯食, 如果佢好清醒佢會大喊唔肯食架! 除非細佬好肚餓, 不過會食食下又大喊. mouth: mouth:

複式洋房

mithybobo,

我想問你要試幾耐BB先肯食樽樽呀?
NUK teat 係咪會好過ChuChu 既咀? 另外, 想問
NUK Latext teat個氣孔係咪向上呀?

原帖由 mithybobo 於 09-2-4 08:47 發表
我 bb 最初都係唔肯飲架. 我初初返番工嘅嗰個幾禮拜, 佢就好似成10個鐘都可以唔使食咁, 頂多啜2-3 oz, 係要等我返屋企埋身食. 嫲嫲塞佢食, 佢就喊; otherwise, 就好似冇事一様. 我嗰陣都好心痛, 哭咗兩日, 同埋有啲 ...

複式洋房

u can try thius menthod: warm the teat be4 u feed the bb!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊