母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實已經試過, 不過今日已經有dd進步, 可以係訓著時用CHUCHU乳膠咀吮左半安.
但係一發現就勁喊...

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-2-5 14:33 發表
mithybobo,

我想問你要試幾耐BB先肯食樽樽呀?
NUK teat 係咪會好過ChuChu 既咀? 另外, 想問NUK Latext teat個氣孔係咪向上呀?

試咗個幾兩個禮拜佢就肯喺差唔多要瞓嘅時候食啦. 一般佢都會俾 signal 我哋, 例如用個頭係咁"囡"啊, 咬我哋啲衫啊咁, 等我哋知道佢想瞓同食. 咁嫲嫲就會喺嗰陣塞俾佢食架啦.

Sorry, 我冇試過用 ChuChu, only NUK Latext Teat 咋. 冇錯, 個氣孔係向上嘅.

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-2-5 18:29 發表
其實已經試過, 不過今日已經有dd進步, 可以係訓著時用CHUCHU乳膠咀吮左半安.
但係一發現就勁喊...

It takes time. And every kid is different. Be patient lar. Try and see which teat fits better for your B.

複式洋房

我已經試過暖過樽咀再俾BB食, 不過BB都係唔肯食!
同埋我用過NUK咀, 因為NUK咀唔啜都會滴入咀, BB就好唔鍾意, 完全唔肯; 所以都係要用番CHUCHU咀, 佢訓住都肯啜少少, 但係食得超慢, 20分鐘先食到2oz!! (想問下有經驗媽媽, 可以點做??)
但係一醒或發現就勁喊...

複式洋房

any advice for me....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔係嚇大家,有d頑固嘅bb可以係幾個月先投降架,我個女就係啦,之前睇過有媽咪話佢個仔成45日先肯用樽,仲諗唔係啩?點知到我個寶貝女,我已經唔記得清楚係用咗幾多日,但起碼都有兩三個月,期間佢一個月可以只係重幾安士,次次檢查醫生都叫我要下個月再返去磅,因為好似太輕,一歲果陣都係得19磅,但佢樣樣都ok,只係食奶就真係....

講返轉頭,囡囡果陣成4個月我先返工,返工前一個月訓練佢,由婆婆湊日頭,佢可以只係喊,死都唔ma大個張,喊耐咗就瞓,瞓唔夠一陣因為餓就起身,餵樽又唔食,閒閒地3安奶可以要成個鐘先餵完,人奶放耐咗又要倒,初初d奶係倒多過食,我住我媽樓下,聽到囡囡喊到死都唔食,真係好心痛,我直情有諗過不如辭工唔做,費事囡囡咁可憐 最後婆婆話唔駛太擔心,bb慢慢知道唔食樽要餓就會食,咁後來發現我個女其實係細食b,佢每次唔可以食太多,反而要食得好密

初初返工最經典係由我返工到放工,囡囡只係食咗兩安,慢慢情況好咗,有時一日有食到6安8安,但如果我喺屋企,佢打死都唔食樽 後來囡囡7個月開始食固體,我唔再擔心佢淨食奶太少唔飽,到而家囡囡就嚟18個月大啦,佢都係鍾意埋身餵多d,每日都起碼食兩餐埋身餵

千萬唔好覺得最衰初初唔餵樽,要泵要洗樽都唔係好好玩架咋 要訓練bb食樽,最關鍵都係要搵一個有耐性同有愛心嘅人照顧bb,我好好彩,我媽咪唔介意一樽奶要餵成個鐘,仲要分3次餵,佢只係關心bb健唔健康,雖然佢都有講過叫我轉全泵戒埋身,但佢都係希望bb可以食多d

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag,
多謝你既分享同鼓勵!!!
宜家呢段時間(由初生到宜家3個半月)係由我媽媽日頭黎照顧我同宜家開始試用樽餵BB, 不過下個月到返工就會由99湊BB, 因為99比較住得近D; 如你所講有耐性係好緊要, 我媽媽係呢方便好好, 通常都係由我見BB唔想食, 叫佢唔好再餵(果餐), 媽媽都會堅持繼續試! 相反, 99就唔係咁有耐性亦怕煩, 所以宜家要好努力訓練BB食樽先得!!
其實見到你分享真係有D驚, 要成2-3月先肯食樽... 我返左工真係怕BB餓親, 而且佢唔飽會好扭計, 99到時會怕煩可能唔想湊BB!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 mamiDOR 於 09-2-9 14:16 發表
rose-mag,
多謝你既分享同鼓勵!!!
宜家呢段時間(由初生到宜家3個半月)係由我媽媽日頭黎照顧我同宜家開始試用樽餵BB, 不過下個月到返工就會由99湊BB, 因為99比較住得近D; 如你所講有耐性係好緊要, 我媽媽係呢方便好 ...

mamiDOR,
你可以同你99講定bb初初可能會好扭計,等佢有心理準備,最好係而家99可以同你媽咪一齊試下湊,起碼佢可以同bb熟絡d先,就算bb冇唔肯食樽嘅問題,對於唔熟嘅人,bb最初都會大喊架 我99一早話明唔湊bb,因為佢話最怕bb喊,咁邊有bb唔喊假,不過我都唔放心俾99湊,因為一來佢年紀太大,手腳成日話痛,又成日鍾意去街,加上新抱同女始終差一層,佢唔會聽我枝笛 不過,我隻寶貝女好似知道麻麻唔係真心錫佢咁,每次去99屋企都會抓實我,而家成18個月大先肯俾6299抱,以前係一定大喊,好似我唔要佢咁,所以我99都怕咗佢

複式洋房

rose-mag

我本來有左既時侯一心打算俾我媽媽湊, 但係媽媽住得遠, 要一星期先帶BB返屋企, 到BB出世之后就覺得好唔捨得, 所以先改為比99湊. 99由我懷孕到生出黎都無提過要湊, 不過99住得近好多, 每晚都可以帶BB返屋企, 所以決定由99湊! 相信99都一定唔聽我講, 亦唔敢要佢點樣跟我既方法, 到時再睇下點! 事關我地住得咁近(隔離屋苑), 佢都唔上黎睇BB! 若我唔帶BB上去食飯, 佢可以一個月都唔睇BB亦無問起!

今日我試過自己用樽餵BB, 佢都肯啜一安, 都已經好有進步!!

大宅

我賺過書,如果一心諗住返工時餵奶樽,一開始時已經比bb試用奶樽,最少每日一次,我個b而家廿幾日,初初個個星期半夜個餐都係用奶樽,老公餵,阿b冇混淆到!而家一半半囉!

王國長老

原帖由 mamiDOR 於 09-2-10 22:28 發表
rose-mag
我本來有左既時侯一心打算俾我媽媽湊, 但係媽媽住得遠, 要一星期先帶BB返屋企, 到BB出世之后就覺得好唔捨得, 所以先改為比99湊. 99由我懷孕到生出黎都無提過要湊, 不過99住得近好多, 每晚都可以帶BB返屋 ...

mamiDOR,
住隔離屋苑咁近, 都唔上去睇BB? 一個月都唔睇BB亦無問起? 你個b係唔係佢第一個孫? 如果唔係就唔出奇,因為已經冇咗咁多驚喜,不過有時有d6299係咁嫁,好似我6299咁,佢地唔鍾意嚟我度,一來細啦,二來佢地有d怪,明明62個個星期都嚟屋企附近,佢都唔多上去睇我個女,99就成日去朋友度打牌可以自己轉兩程車,我地住喺佢d朋友同一區,仲要交通方便d,佢同人講話嚟我地屋企太遠,如果耐唔同兩個b去佢地度,99就同人講話我地唔俾bb佢見,搞到個個親戚打俾我老公話佢好咁對佢父母,真係唔識點形容佢好,真係唯恐天下不亂

你睇定先啦,到時如果你唔鍾意99湊先睇吓可唔可以搬近d你媽媽,等佢幫你湊啦,始終新抱同女係兩回事,不過可能到時係你99話唔湊都唔定

既然你試過自己用樽餵BB都肯啜吓,都已經唔錯,bb仲細,唔好要求佢太多,亦唔好俾自已太大壓力,你開始儲奶未呀?到時返工會點安排泵奶呀?買晒返工要用嘅嘢未呀?

複式洋房

當初一心想埋身餵, 好多人話好d, 奶又會多d; 所以唔想用樽; 而且好多人亦話bb用樽易d, 會唔like埋身食......
anyway, 宜家盡量俾bb試食樽, 唯有係咁; 都唔可以返轉頭!

複式洋房

rose-mag,
都有D似你既case......
之所以都唔可以指旨6299佢地點樣, 肯睇實BB就已經好好!! 都唔可以要求D乜野! 到時更加唔可以打咁多電話問佢點點點, 一陣又覺得你要佢點!
我返工前兩星期想去佢地度一齊試下湊bb, 到時唔知佢地點... 真係要想睇下佢地點湊BB

BB宜家雖然肯食,不過食得好少, 最多果次都係3安; 我都知要慢慢黎, 但係我99無咁好耐性, 我一定要train好bb, 如果唔係, 99餵佢食一陣就話BB唔食wor, 咁bb係要用成起碼半句鍾先肯開始啜!

原帖由 rose-mag 於 09-2-11 14:53 發表

mamiDOR,
住隔離屋苑咁近, 都唔上去睇BB? 一個月都唔睇BB亦無問起? 你個b係唔係佢第一個孫? 如果唔係就唔出奇,因為已經冇咗咁多驚喜,不過有時有d6299係咁嫁,好似我6299咁,佢地唔鍾意嚟我度,一來細啦,二來佢地有d怪 ...

王國長老

原帖由 mamiDOR 於 09-2-11 15:00 發表
當初一心想埋身餵, 好多人話好d, 奶又會多d; 所以唔想用樽; 而且好多人亦話bb用樽易d, 會唔like埋身食......
anyway, 宜家盡量俾bb試食樽, 唯有係咁; 都唔可以返轉頭! ...

唔好太死心眼,個個bb都唔同,唔肯食奶樽,因為媽咪個gigi又暖又軟,d奶咀點都冇得俾,仲可以一路食一路望到媽咪,點會有bb唔鍾意? 你講果d我都聽過,亦都經歷過,我大仔就係因為nipple confusion加早產,我要用nipple shield去幫佢先可以埋身食,唔係佢啜唔到,因為stimulation唔夠,我上奶唔夠,一路只可以得一半人奶俾佢食,由出世開始都要補奶粉,之後吸收咗好多bk媽咪嘅經驗,所以到囡囡我好想可以全人奶,加上懶,一直俾囡囡全埋身至6個星期大,之後夜奶都係餵樽,但要同佢搏鬥成粒鐘先食到果兩三安奶,對我同佢都係一種折磨,佢慢慢都叫做可以夜奶食樽,但日頭真係唔肯

作為媽咪我唔係好捨得要咁細個bb喊成個鐘唔理,我相信佢大d會適應到,只係睇下用幾多時間

咁除咗食奶樽之外,我個囡有好多嘢都學得好快,9個月佢已經識講嘢叫人,過咗一歲唔駛兩個星期就學識行仲行得好穩,而家係人都話聽佢講嘢唔似得歲半,佢仲不知幾識lum人

算啦,不竟佢係bb嘅時間都唔長,我暫時可以做到嘅咪做囉,好快佢就會唔痴我,諗起都有d心傷

王國長老

原帖由 mamiDOR 於 09-2-11 15:36 發表
rose-mag,
都有D似你既case......
之所以都唔可以指旨6299佢地點樣, 肯睇實BB就已經好好!! 都唔可以要求D乜野! 到時更加唔可以打咁多電話問佢點點點, 一陣又覺得你要佢點!
我返工前兩星期想去佢地度一齊試下湊bb, 到 ...

mamiDOR,
你要睇定d,如果你個99好似我果個咁,你真係要諗清楚,我99係可以d較剪周圍放,一屋嘢都係對小朋友有危隧嘅,仔仔而家去佢屋企自然係手多多同圍摸,佢淨係話我個仔頑皮,仲喺仔仔面前當住d親戚面話佢點唔乖點百厭,d親戚又好白痴咁你一句我一句,有d仲走去仔仔面前話佢,我當時唔在場,老公話番俾我聽,老公唔抵得話番99,話佢唔幫手湊冇資格批評,況且仔仔當時兩歲唔夠,你想佢點,所有人即時唔敢出聲

其實bb細個好易湊(我地呢d麻煩bb除外),只要餵飽佢同佢換片拍佢瞓,到遲d又要陪佢玩同佢傾計教佢講嘢行路,真係少d心機都唔得,所以搵一個有愛心有耐性嘅人照顧bb係好重要,不過你而家都係睇定d先啦,你先生又點諗呀?

複式洋房

唉, 其實我地自私想日日見到BB, 所以先至比99湊佢!!不過更唔想工人湊!
我99都係唔執屋果D人, 佢一向都無做野, 不過唔鍾意做家務(係亂D不過就唔會話亂放危險物品), 只係希望佢有個BB係屋企會注意下安全同衛生; 我都會叫老公同佢講清楚, 免得日后相處難!
如果BB係呢個月都未識食奶樽, 都無辦法; 都係要係99度渡日, 睇下到時99頂唔頂得順, 如果唔鍾意就再算!
加上呢排6299有D咬撬, 都唔知有無心情耐性睇住我個曳BB! 如果唔係, 都要轉由我媽媽湊佢, 唯有到時平日放工返多D去, 睇下BB, 星期五先湊返屋企!

原帖由 rose-mag 於 09-2-12 16:21 發表

mamiDOR,
你要睇定d,如果你個99好似我果個咁,你真係要諗清楚,我99係可以d較剪周圍放,一屋嘢都係對小朋友有危隧嘅,仔仔而家去佢屋企自然係手多多同圍摸,佢淨係話我個仔頑皮,仲喺仔仔面前當住d親戚面話佢點唔乖點百厭,d親戚又好白痴 ...

王國長老

我地d bb太有性格,真係苦了媽咪,不過有樣嘢就真係睇你鍾唔鍾意啦,埋身餵嘅人奶b係痴身d架,我個女而家一日痴住我,成日都要霸住媽咪,仔仔以前冇咁痴身,而家因為妹妹痴住我,佢又爭埋一份

咁你99都好d,唔會將d危險嘢周圍放,我個6299就唔係,佢地唔會為bb而childproof間屋,最叻係有個gate喺樓梯口咁大把,不過都係以前整落冇拆,我媽就唔同,大部份嘢都唔會俾仔仔攞到,初初bb細最主要係衛生,bb大d識爬就要留意安全,再大d係講嘢學...真係好多好多,不過,始終間屋係我99嘅,佢唔執我都奈佢唔何,有親戚話我99冇義務要幫我地湊,更冇義務要整好間屋,咁我同老公講咁我都冇義務一定要同bb去99屋企,我老公好注重安全,佢都有時頂佢兩老唔順 點都好啦,始終係兩代人,身份唔好又唔同處理手法,好似我媽咁,我細個時佢好嚴架,而家對我對仔女佢都冇咩火,我都有話點解我細個果陣你冇咁好心機湊我同d細佬妹,佢話因為自己仔同孫係兩回事,grandmom grandfather都一定寵d孫喎,只係有幾離譜嘅分別

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊