嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

瞓咗最好...EXACTLY!...
我知其實係唔好, 係壞習慣, 但真係冇法...如果唔係, 佢好多時飲少少就唔飲...由其是細D嘅時候呀...

依家唔知佢係轉咗大細奶粉, 比較LIKE OR WHY, 真係好咗DD, 不過有時佢唔飲奶, 我都會用返D奶開糊仔比佢....依家佢開始大個咗, 有時佢唔飲我就由得佢, 冇佢咁好耐性, 飲一支奶用個幾鐘呀...

呀, 仲有呀, 比開奶茶佢飲, 都會好D. 我依家兩星期一次, 早幾個月就一星期一次. 以前LAST MILK我會用米水開, 近日先STOP咗.

原帖由 camperkc 於 09-12-3 15:53 發表
係咪都係要訓住先飲到奶?

禁止訪問

大宅

我個女由佢兩個月開始厭奶到宜家5個半月,從來未試過開眼飲到奶,每一次都係要暗佢訓左覺先可以飲到5-6安奶
每次喂奶都好似同佢搏鬥咁
我地以前都係用chuchu,食左一個鐘都係飲得果一安,之後都係聽人地講換左pigeon,打多一個hole,出奶情況係好左好多,如果佢自已肯飲,二十分鐘都可以飲得晒6安(都係要訓著左先飲到)
因為同時期姑奶都生左個女,佢個女又食得又訓得,10分鐘就可以飲晒5安奶,又唔喊,而我個女又唔食得又唔訓得(每次要訓覺都要扭一輪)又喊,奶奶佢地就成日都將佢地兩個bb比較
有時聽到都真係好唔開心
不過,每次聽完之後我都會更加鍚我個女
只要佢每次飲到5安奶我就已經好心滿意足啦

上次去健康院打針,姑娘話如果bb唔鍾意飲奶,唔好比佢咁早開始食糊仔喎,話如果佢開始左食糊仔,就更加唔鍾意飲奶,攪到我宜家都唔知點好....
有無有經驗既媽咪可以畀到意見?

首頁

尾頁

跳至