在職全職

跳至

首頁
12345...32

尾頁

大宅

希望志同道合的媽咪入黎傾下傾,但千萬唔好人身攻擊.
在此多謝今日支持我的媽咪

洋房

支持支持!

大宅

咁你諗住幾時生?湊B真係好辛苦架,責任都好大,咁你宜家米好悶?
原帖由 TurnmeOn 於 09-1-22 20:10 發表

支持支持!

洋房

回覆 # 的文章

我家姐啱啱生完個 女, 7個月 好得意...攪到我都好想生呀

另一方面又想享受多幾年先wo, 搵多幾年錢, 換大d 間屋先..

心大心細...

我雖然依家無返工, 但係都唔會悶o既~ 好多野做 讀緊part time degree同埋睇好多書, 咩都睇一餐ga

我想自己叻d 先生小朋友呀

大宅

享受多幾年至生啦,多左個小朋友就唔會再咁自由,咩2人世界都無,我老公每個月都要去上海或北京開會,去兩三日,佢一唔响到我就覺得好feel好正 ,因為佢係一個超煩的人,好似一個婆仔咁,咩都要管.我同個女都怕左佢:;pppp:

原帖由 TurnmeOn 於 09-1-22 20:20 發表
我家姐啱啱生完個 女, 7個月 好得意...攪到我都好想生呀

另一方面又想享受多幾年先wo, 搵多幾年錢, 換大d 間屋先..

心大心細...

我雖然依家無返工, 但係都唔會悶o既~ 好多野做 讀緊part time d ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

B仔, 我黎咗啦! 睇你地係度講緊幾時生仔, 但係我要講幾時湊孫仔喎, 咁算唔算你志同道合先

大宅

你又話要剪肥,新年la wo,你一定停唔到口啦,你個仔重好細咋喎,咁快湊孫??!!

原帖由 諺諺mum 於 09-1-22 20:52 發表
B仔, 我黎咗啦! 睇你地係度講緊幾時生仔, 但係我要講幾時湊孫仔喎, 咁算唔算你志同道合先

侯爵府

聖誕去完北京返黎肥咗幾磅落唔番, 新年又係肥人節, 睇怕一年一度的剪肥又要開始啦
我大仔細你冇多咋! 好命老豆都做咗

原帖由 BBR 於 09-1-22 20:56 發表
你又話要剪肥,新年la wo,你一定停唔到口啦,你個仔重好細咋喎,咁快湊孫??!!

大宅

我見到你北京D相啦,好正喎,我上次去無氣上長城,你上到好勁喎 ,我宜家一路都係100磅,想95都唔得

原帖由 諺諺mum 於 09-1-22 21:01 發表
聖誕去完北京返黎肥咗幾磅落唔番, 新年又係肥人節, 睇怕一年一度的剪肥又要開始啦
我大仔細你冇多咋! 好命老豆都做咗

侯爵府

平時有去做gym嘛! 好在個日膝頭哥生性, 如果唔係落返去就辛苦啦!

你囡囡係K2定係K3呀?

原帖由 BBR 於 09-1-22 21:09 發表
我見到你北京D相啦,好正喎,我上次去無氣上長城,你上到好勁喎 ,我宜家一路都係100磅,想95都唔得

大宅

K3 la, 9月小一la, 我叫左阿火同死魚過黎.

原帖由 諺諺mum 於 09-1-22 21:23 發表
平時有去做gym嘛! 好在個日膝頭哥生性, 如果唔係落返去就辛苦啦!

你囡囡係K2定係K3呀?

大宅

我上星期同老公個阿媽食飯比佢激死,佢阿媽把口勁唔收,又成日要人關心佢,碗飯放响佢面前都要人同佢拎,一路話想食飯,想食飯......講到你拎比佢為止 ,佢個女同佢無計傾好耐,我用左好多方法至令佢個女出返黎一齊食飯,點知每次出黎佢就單打話個女唔出聲係啞,唔係一家人,無禮貌......次次攪到鬧架收場.又借我個女過橋,成日拎佢黎做磨心,話我個女係米啞,唔好學D人無禮貌,佢大聲答佢野又話佢大聲無禮貌,細聲又話佢啞左,真係怕左佢,所以我去親食飯飲茶都唔會出聲,費事得罪佢唔知,點知上星期食飯佢突然問我點解入親去都唔出聲,成日都唔講野? 我隻佬又坐响到唔出聲,我米話係呀,我好累,坐咁耐車,又早起身,我唔識同人溝通,我阿媽死得早. 跟住佢就無出聲,我上車後鬧我老公做咩唔出聲,佢話我有幫你架,我平時都有同佢講你唔鍾意講野,如果我無講你重慘 . 我真係服左佢. 我唔想隻佬難做,但下次佢再係咁我一定話鬼佢,我屋企人由細到大都未比過氣我受, 佢重試過响我面前掉野發我脾氣為的只係我無比個女坐佢隔離 ,我根本就唔知. 我老公曾經問過如果同佢阿媽一齊住....佢未講完我已經stop左佢,我話冇可能,你米玩. 真係唔好同老公個阿媽一齊住.
你地老公的阿媽難唔難頂?

複式洋房

Hello!
我可以加入嗎?
我大女都K3啦, 2女就快2歲, 細仔就2個半月.
Welcome to visit my blog.
http://yukinhoifamily.blogspot.com/

洋房

回覆 # 的文章

咁真係幾難相處下~
佢有自己個世界wor!!

我阿媽最煩, 最難相處, 佢d 性格真係煩...一樣野重覆幾十次...仲要次次見到都要重覆講..........

我同家姐一有能力, 都個個出晒去住...

可能有個咁煩的向屋企比較下, 我覺得奶奶對我都算幾好, 唔會煩我地

得閒我會爆老公近況比佢知
奶奶就好開心ga la!

因為男人好少主動同阿媽講呢d 野ga ma

我都計劃緊 叫老爺奶奶住返近d, 幫我地湊bb , 等我可以出返去做野, 發展我的事業

大宅

我個女都係K3呀,佢考左小學未?你湊3個會唔會好辛苦呀?我一個都攪到我死死下

原帖由 yukitsui 於 09-1-22 23:14 發表
Hello!
我可以加入嗎?
我大女都K3啦, 2女就快2歲, 細仔就2個半月.

複式洋房

原帖由 BBR 於 09-1-22 20:04 發表
希望志同道合的媽咪入黎傾下傾,但千萬唔好人身攻擊.
在此多謝今日支持我的媽咪

唔係全職媽媽(但係好想!), 得一個囡, 家陣k3, 今年9月小一, 可以加入嗎?

大宅

通常有左BB後我見好多媽咪就會開始同奶奶關係唔好,因為佢地唔認同D老式湊B法,你要小心考慮清楚. 我有個friend上年生左,之前同奶奶關係幾好,又係比奶奶湊,點知就出事.
我奶奶好難頂,最好笑我老公初初提醒我記住叫人,咁我返親去入門除左鞋放低手袋米開始叫,點知咁就出事,佢係要你一開門咩都唔好做就大聲叫人先,如果佢聽唔到你入到去咩都唔好做再叫一次 ,叫遲D都發脾氣.
我都好想出黎做野,不過老公唔比,佢好攪笑,我一話出黎做野佢就話不如開甜品店,因為佢成日見到人地細細碗野都賣20幾30蚊佢就好好搵喎 ,我話都要你整得好味至得架.

原帖由 TurnmeOn 於 09-1-23 09:11 發表
咁真係幾難相處下~
佢有自己個世界wor!!

我阿媽最煩, 最難相處, 佢d 性格真係煩...一樣野重覆幾十次...仲要次次見到都要重覆講..........

我同家姐一有能力, 都個個出晒去住...

可能有個咁煩的向屋企 ...

大宅

當然可以 ,早晨呀,點解唔參加抽獎?因為第一round已經入左?所以唔參加第2 round?

原帖由 AhMe 於 09-1-23 10:09 發表

唔係全職媽媽(但係好想!), 得一個囡, 家陣k3, 今年9月小一, 可以加入嗎?

複式洋房

唉! 咪我同你講咁.. "死蠢"兩個字囉! 初初以為自己可以handle到..諗住年頭開始搵料實無死, 點知 .. 份工就由年頭一真忙到年尾, 跟本都未做好準備功夫 (隻公又係咁忙, 加上隻死野超懶), 所以攪到咁!
我地住係18區, 真正好ge學校唔多, 但係我地又唔想個囡讀官校, 好ge又唔同宗教, 所以揀左間不過不失ge天主教學校作第一輪自行申報ge目標! 點解唔諗誇區? 因為我地真係驚誇區又唔得, 呀囡又完全考唔到私校 (佢依家都仲會係見到人就轉係你後面企攬住你隻大脾個隻!)
點知, 知到有人15分到入到spcc 同marymont, 真係想喊3聲 - 不過3聲好啦喎, 因為已經過左!
到最後, 自行個間ok左, 大坑私小同st. clare's 亦都收左呀囡, 但係.. 我地呢一刻先知 (都係個句 - 準備不足), 我地自行得左個間, 升中派位最叻個d 都係入番大坑私小同st. clare's.. 咁情況底下, 我地放棄左自行個間!
至於點解唔大抽獎, 我初初同隻公講, 抽啦..搏吓丫麻.. 甲部咪照填marymount, 有就有, 無咪算.. 但係.. 隻公話, 算啦, 我地個囡.. 入到marymount呢d咁top ge學校都未必係好事! 因為由始到終.. 佢都係想個囡係個balanced d ge環境(唔係淨係著重成績)過佢ge 六年小學生活!

原帖由 BBR 於 09-1-23 10:18 發表
當然可以 ,早晨呀,點解唔參加抽獎?因為第一round已經入左?所以唔參加第2 round?

複式洋房

你地老公的阿媽難唔難頂?
係..! 因為我仲要同佢一齊住!!!!!

原帖由 BBR 於 09-1-22 21:57 發表

我上星期同老公個阿媽食飯比佢激死,佢阿媽把口勁唔收,又成日要人關心佢,碗飯放响佢面前都要人同佢拎,一路話想食飯,想食飯......講到你拎比佢為止 ,佢個女同佢無計傾好耐,我用左好多方法至令佢個女出返黎一 ...

首頁
12345...32

尾頁

跳至