跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我會o係仁安生, 但 plan 住 4 人房. 以我所知, 2 人房有 internet service 可以上網 ga. 有冇人知 4 人房有冇 ga ? 我想帶部 note book 入院冇咁悶丫麻 ! Thanks.

複式洋房

yes,because I, m on line now in hospital.
原帖由 doughnut 於 09-1-22 20:44 發表
我會o係仁安生, 但 plan 住 4 人房. 以我所知, 2 人房有 internet service 可以上網 ga. 有冇人知 4 人房有冇 ga ? 我想帶部 note book 入院冇咁悶丫麻 ! Thanks.

複式洋房

原帖由 goldiema 於 09-1-24 21:29 發表
yes,because I, m on line now in hospital.

Thank you 你話我知 ar, i must bring my notebook there lu, hehe !

你生左勒 ??? Why you are in hospital now ??

複式洋房

我自從29周已因為胎盤前置四級。開始流血,不斷進出QEH,13号進入33周便再轉入來仁安,現在35周了!希望可頂多兩星期,在37周開刀,因為B女得四磅左右,医生話盡量多留在肚一天,比出來一星期好!這两天好辛苦,子宮收縮又不停流血,在床上搏鬥了兩日,差點要開刀了,今日終於停止宮縮了!精神好些便回BK了!唔可以落床,BK便是我精神枝柱了!
原帖由 doughnut 於 09-1-26 23:41 發表

Thank you 你話我知 ar, i must bring my notebook there lu, hehe !

你生左勒 ??? Why you are in hospital now ??

複式洋房

原帖由 goldiema 於 09-1-27 13:50 發表
我自從29周已因為胎盤前置四級。開始流血,不斷進出QEH,13号進入33周便再轉入來仁安,現在35周了!希望可頂多兩星期,在37周開刀,因為B女得四磅左右,医生話盡量多留在肚一天,比出來一星期好!這两天好辛苦,子宮收縮又不停流血,在床 ...

aiya, 你要頂住呀 !! 我兩星期後都會o係仁安開刀呀, 到時可能會見到你架.

努力、加油 !! 祝你一切順利, 生個健康既牛 B 女 !

複式洋房

Hello doughnut,多謝你鼓勵呀!我都希望頂到12号,期望到時會見到你,不過姑娘話好奇怪,每次晚上有BB出世,我都會突然又留血,好似昨晚02:30又一次同時發生,次次都同B女講,你依家出來,我打你Pat Pat!好彩重頂倒咋!但我就好辛苦,次次都打定黃豆吊水準備,又要接上Monitor,抽血,做好多工夫,唔止辛苦,醫院張單同我辛苦程度一樣越辛苦越金!
原帖由 doughnut 於 09-1-28 22:05 發表

aiya, 你要頂住呀 !! 我兩星期後都會o係仁安開刀呀, 到時可能會見到你架.

努力、加油 !! 祝你一切順利, 生個健康既牛 B 女 !

複式洋房

原帖由 goldiema 於 09-1-29 12:42 發表
Hello doughnut,多謝你鼓勵呀!我都希望頂到12号,期望到時會見到你,不過姑娘話好奇怪,每次晚上有BB出世,我都會突然又留血,好似昨晚02:30又一次同時發生,次次都同B女講,你依家出來,我打你Pat Pat!好彩重頂倒咋!但我就 ...

你多 d 叫 BB 乖, 唔好咁快出黎 ar, BB 識聽架, 真架 !

傻豬, 我都唔係 rich ga, but $ 財身外物 ar. 我 2 胎都揀o係 C+ 生你估我唔肉痛 ga 咩, 但命仔緊要 ar, 因我有好多 friends o係 Govn't 生都出意外 ar ! 係呢, 你搵邊個 doctor 生 ga ? my doctor is 余啓文 ar.

辛苦既日子好快總會過, 我地要頂住 ar, 堅強 d, 一齊接受挑戰做第 2 任 mama !

li 2 日我都 running nose, 好辛苦, 仲要返工, 但冇計 la, 總之 mama 真係唔易做 la !

All the best to you !

複式洋房

我入QE時佢地成日想同我打直開肚,又話要切子宮,又話要換血,重會有生命危險!日日睇我既醫生都唔同,好多學神,次次流血都唔比食野,黃豆永遠在手上,但又唔會給你吊水,餓到我同BB都瘦哂,一直都冇增磅!如果一直留在那裡,34weeks巳安排BB出世了!唔知會比佢地當實驗品!好彩梁国齡醫生肯收我咋!因為他已經不接生了,但我捻佢見我case咁麻煩,同時大B都係佢接生,先肯接手,重幫我找多個經驗豐富既外科医生盧医生幫忙開刀,同洗醫生幫我照B,看住她的情况,和有營養師照顧我的糖尿病.留医咁耐,姑娘個個都好關心我,真係好多謝佢地,日日大B來探我,都同姑娘們玩,但係QE大B就好唔開心,我只可勉強行到病房外看他5分鍾,日日都擔心到咸!後來約見到梁医生,當他叫我要再入院時,大B竟然用手指住他大叫唔好,跟住便哭了,我從未見過他那樣子,雖然他只有15個月,原來已聽懂我們的對話了,看他這樣子令我更難過呢!因為從來他都好乖好聽話!
原帖由 doughnut 於 09-1-29 22:14 發表

你多 d 叫 BB 乖, 唔好咁快出黎 ar, BB 識聽架, 真架 !

傻豬, 我都唔係 rich ga, but $ 財身外物 ar. 我 2 胎都揀o係 C+ 生你估我唔肉痛 ga 咩, 但命仔緊要 ar, 因我有好多 friends o係 Govn't 生都出意外 ar ! ...

洋房

加油呀, 我下星期一都會入仁安生

男爵府

醒目開學勳章

goldiema,
加油呀~
多啲同bb傾計啦,佢識聽o架。我2weeks前產檢醫生話bb都到位出世,我就同bb講叫佢乖d住耐d,mami仲未攪掂工作上嘅事放產假,仲有想過年一齊去街,到今日產檢bb居然仲住得好好(同上次一樣),因為醫生聽日開始放4日假不在港,佢都叫bb乖乖地唔好出嚟住
我陀大女時又成日同佢講唔好喺dadimami結婚週年紀念日出世,結果佢真係遲一日出世 ,不過結婚週年紀念日就喺醫院待產。

男爵府

醒目開學勳章

錢財身外物,最緊要妳同bb健康無事。
我上胎喺政府生就係出咗事,喺產房開始要我食抗生素,bb一出嚟就要洗胃,出院後我又不知何故發高燒住院(成week),bb滿月時我仲喺醫院,之後出院1week又入c+住咗2weeks,c+話我生bb入菌處理唔好變腹腔炎,使嘅$仲多過去c+生bb,最大鑊係食咗4個月抗生素(打針、吊針,食藥乜都齊 ),身都無補過,攪到身體差晒,所以呢胎屋企人一定要我去c+,寜願其他再慳返再儲過。

複式洋房

BB真係識聽!上次陀大B都係前置胎盤,我日日同佢講不要出來呀,媽媽幫你擇咗日開刀,還是預產期前十天咋!而今日好開心哦!洗医生幫我照超聲波,話B女有5.5lb啦!出來都應該不用養氣箱了,重有好多頭髮添呀!依家只須擔心開刀時既止血情况,離開刀日子還要捱两星期,希望到時順利啦!好想見吓B女呀!
原帖由 BABY520 於 09-1-30 19:23 發表
goldiema,
加油呀~
多啲同bb傾計啦,佢識聽o架。我2weeks前產檢醫生話bb都到位出世,我就同bb講叫佢乖d住耐d,mami仲未攪掂工作上嘅事放產假,仲有想過年一齊去街,到今日產檢bb居然仲住得好好(同上次一樣),因為醫生聽日開始放4 ...

複式洋房

嘩!你既經歷好恐佈呀!好彩我堅持出院咋!不過都在家中博咗條命等,(其間也不停出血)家人都好擔心,等到33周才可入私家咋!因為仁安不能過早收症,要34周才可在這裡開刀呢!其實我地两公婆都比银行kill 哂D錢,所以每三天結數時都見到老公面有難色啦!不過他說最擔心是我和B女,在這裡得到多位醫生照顧,也放心多了,我知道出院張單重金呀!因為全都未計医生費,而家知道BB足磅,應該可以慳番少少額外照顧她的費用呢!出院都唔知夠不夠錢比呢!梁醫生重笑我個女是真正千金小姐來!我都唔識笑了!
原帖由 BABY520 於 09-1-30 19:34 發表
我上胎喺政府生就係出咗事,喺產房開始要我食抗生素,bb一出嚟就要洗胃,出院後我又不知何故發高燒住院(成week),bb滿月時我仲喺醫院,之後出院1week又入c+住咗2weeks,c+話我生bb入菌處理唔好 ...

複式洋房

原帖由 goldiema 於 09-1-30 07:54 發表
我入QE時佢地成日想同我打直開肚,又話要切子宮,又話要換血,重會有生命危險!日日睇我既醫生都唔同,好多學神,次次流血都唔比食野,黃豆永遠在手上,但又唔會給你吊水,餓到我同BB都瘦哂,一直都冇增磅!如果一直留在那裡,34 ...

i have few nurse friends working in Govnt' hospital, 佢地話 Govn't d E 生最 like 打直開肚 ga, 因為容易 ar ma, 開到 d 傷口好似狗啞咁 ga, 超恐怖 !

short ga, 駛唔駛切子宮咁大件事 ar ?? Govn't 當我地係實驗品 ga ja, 得助產士 g ma, 唔臨死o個刻 d 大 e 生都唔會出黎 ga la !!

我都知 dr. leung 唔再接生 ga 勒 !! 佢真係好 nice, 幫埋你 li 一胎. 你可以放心 la, dr. leung 係仁安大 e 生, 有佢住, 肯定好好多.

複式洋房

原帖由 BABY520 於 09-1-30 19:34 發表
我上胎喺政府生就係出咗事,喺產房開始要我食抗生素,bb一出嚟就要洗胃,出院後我又不知何故發高燒住院(成week),bb滿月時我仲喺醫院,之後出院1week又入c+住咗2weeks,c+話我生bb入菌處理唔好 ...

我聽到你個 case 真係好心痛 & 火都黎埋 ar !!

複式洋房

原帖由 goldiema 於 09-1-30 21:05 發表
BB真係識聽!上次陀大B都係前置胎盤,我日日同佢講不要出來呀,媽媽幫你擇咗日開刀,還是預產期前十天咋!而今日好開心哦!洗医生幫我照超聲波,話B女有5.5lb啦!出來都應該不用養氣箱了,重有好多頭髮添呀!依家只須擔心開 ...

b 女有 5.5 lbs. 實在太好 la !!

好羡慕你有 1 boy 1 girl ar

複式洋房

goldiema,

o個日我 call 仁安, 問佢地 d 病房有冇上網服務, 因我想 bring notebook 入院冇咁悶. 但佢地竟然答我 2 人 rooms and 4 人 rooms 都冇 internet service 喎 !

我真係 R 晒頭, 我個 friend arm arm 先住 2 人 room 生完, 佢話有 internet service ga ma, but 我個 friend 就唔 sure 4 人 rooms 有冇 lor, that's Y 我開個 post 問問你地 lor !!

佢地既 internet service 係咪 wireless 用 wi-fi ga ? 唔該晒 !

複式洋房

答你個都亂講既!都唔知上得幾穩定,重好過我家裡.是wi-fi無線的,唔係我點上到BK,我都冇得落床!
原帖由 doughnut 於 09-1-30 23:22 發表
goldiema,

o個日我 call 仁安, 問佢地 d 病房有冇上網服務, 因我想 bring notebook 入院冇咁悶. 但佢地竟然答我 2 人 rooms and 4 人 rooms 都冇 internet service 喎 !

我真係 R 晒頭, 我個 friend arm arm 先住 ...

複式洋房

Hello doughnut,其實陀呢兩個B前,在05,06年流產過两次,冇咗3個小B,所以刮宮多變成前置胎盤,07年為咗保住大仔,日日飲中藥,又嘔又日日咭手指控制住糖尿,好辛苦才保住他.點知陀呢個唔止糖尿,重变成胎盤前置四級,還盍在舊傷口,29周已不停出血,醫生也無辨法,只望自已停止,QE話要直開和為了止血,所以若胎盤剝落了便要切子宮保命,連梁醫生都話對這次手術無把握,幫我找來盧永傑医生一起開刀,他會為我祈禱,希望過到呢關!現在什麼都不想,我好想見到哥哥拖妹妹一起返學的情境呢!
原帖由 doughnut 於 09-1-30 22:19 發表

i have few nurse friends working in Govnt' hospital, 佢地話 Govn't d E 生最 like 打直開肚 ga, 因為容易 ar ma, 開到 d 傷口好似狗啞咁 ga, 超恐怖 !

short ga, 駛唔駛切子宮咁大件事 ar ?? Govn't 當我地 ...

大宅

你加油呀。我第一胎都係梁醫生接生架﹐今胎佢真係唔接啦﹐我只好搵佢診所既葉承楷醫生。我上次又係有d trouble野﹐所以出院張bill都幾"金"。

原帖由 goldiema 於 09-1-30 07:54 發表
我入QE時佢地成日想同我打直開肚,又話要切子宮,又話要換血,重會有生命危險!日日睇我既醫生都唔同,好多學神,次次流血都唔比食野,黃豆永遠在手上,但又唔會給你吊水,餓到我同BB都瘦哂,一直都冇增磅!如果一直留在那裡,34 ...

首頁

尾頁

跳至