論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人知道, 被炒bun bun再搵新老"親", 要比好多錢agent fee.
我劇肥野想我寫終止合约原因: 財政問題, 我有d心軟. 但c6對我話:我唔會虛報, 會坐監嫁.
好煩呀. 劇肥野話佢無咁多錢比agent. 重有兩個細路, 跟住眼濕濕.

別墅

你唔可以寫你財政問題, 如果你再請工人, 你會有問題. 就算唔再請, 咁樣會害左下一個僱主.我就試過比舊僱主騙話工人無問題,其實係佢應承工人搵到新僱主先幫佢寫termination letter, 等佢可以係香港多啲時間搵新僱主. 黎左我到之後唔做嘢又搏炒, 我想佢係使晒錢(連機票錢都無),所以要搵水魚俾一個月+機票佢返老家. 我嗰時真係比佢同個舊僱主害得好慘, 兩個細路無人睇, 又俾左錢agent,又要賠錢送騙子. 所以千期唔好心軟.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-22 21:53 發表
有無人知道, 被炒bun bun再搵新老"親", 要比好多錢agent fee.
我劇肥野想我寫終止合约原因: 財政問題, 我有d心軟. 但c6對我話:我唔會虛報, 會坐監嫁.
好煩呀. 劇肥野話佢無咁多錢比agent. 重有兩個細路, 跟住眼濕濕 ...

Simple....Juz write according to the fact. No need to be wishy-washy to consider her side since it's her own business.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好煩呀. 劇肥野話佢無咁多錢比agent. 重有兩個細路, 跟住眼濕濕 ...

哈哈,我當日口講是經濟問題,給姣菲的一個月通知當然完全不寫,姣菲又蠢ng 嘥,問我爲什麽不寫原因,我馬上就答:“您阿mum 還要出來行,寫下去豈不是全世界知我銀根緊?您叫阿mum點見人??“就是以這個理由玩了她。

結論:只要寫她worked from when to when and when will be no longer being your maid, 這樣就夠有餘了。

大宅

NO, 實情係如果你用經濟理由唔要個工人, 工人係唔需要回家鄉就可以返新工, 另佢又可以大條道理同新僱主講唔係佢工作表現唔好, 只係舊僱主無能力再請佢.

另作為僱主的你在半年內都唔可以再請工人.

男爵府

送你20個大字,小心:
狼心當狗肺 好心無好報 幫人終害己 幫人變害人

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

Actually your ex-maid should know that using financial reason for firing a maid hinders your application in future, but still she asks you to write it. She's very bitchy judging from this! don't give a damn to her requests!

別墅

其實依家斷約工人真係唔優搵工嫁, 劇肥野話佢可以番教會睇下有無朋友介紹, 搵工佢話應該無問題, 但斷約要比6000-8000agent fee, 如果完約/經濟問題/死亡/移民等, 係僱主問題斷約只需$500, 兼唔需回老家.
不過我唔考慮幚佢寫啦, 因為c6唔比, 而且上星期係cam見到佢用吸塵機, 係咁拉條電線, 條電線盡曬, 重要拉, 又用腳踢部機(我再上一個星期先remind佢條電線拉到黃色記號的位置, 表示不可再拉, 會壞嫁), 林起佢成日整壞我d野, 佢都唔理我, 依家我都唔理佢law.

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 idy926 於 09-1-23 10:57 發表
送你20個大字,小心:
狼心當狗肺 好心無好報 幫人終害己 幫人變害人

是日佳句!!!!

首頁

尾頁

跳至