跳至

首頁

尾頁

大宅

成日聽到d人講, 一線既小學, 自行20分都入唔晒,
咁入唔晒, 就會跌落大抽奬.......
咁係咪同15分既機會一樣架?
有無人15分都入到一線既小學呀??

珍珠宮

回覆樓主:

係一樣機會
15分好彩都可以入一線
只要number夠好

大宅

只要自行入唔到,大抽獎就會機會均等,只要隨機編號靚就會派得好!

大宅

加菲BB 發表於 17-7-7 17:45
咁係咪同15分既機會一樣 ...

71網有好多一線20分都要抽,
70網好啲,有啲一線15分都有機會,但可能只有幾個位

珍珠宮

christyng246565 發表於 17-7-7 22:12
...

何福堂15分有無機會入?

大宅

namnamnamlolo 發表於 17-7-7 23:23
何福堂15分有無機會入?

首先睇吓自己想揀間小學屬放幾線,如果2線的,就算第一階段自行15分入唔到,到第二階段大抽獎時,再揀返佢第一,入既機會都大!
以下有網上資料,以供參考

複式洋房

加菲BB 發表於 17-7-7 17:45
咁係咪同15分既機會一樣 ...

第一轉自行如果入唔到自己心儀個間學校就會跌落去大抽獎,到時機會平等只睇你有冇運氣得到個好既隨機号碼。 呢幾年學位真係好激烈,如果當你第一轉入唔到的話你就要好好準備。

侯爵府

christyng246565 發表於 17-7-7 22:12
...

想問70網邊間1線15分有機會呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

lovececing 發表於 17-7-10 09:25
想問70網邊間1線15分有機會呀

志豪同山景青松聽聞都有15分入左,但可能只有1-2個入到
出年龍年,唔知仲15分有冇機會

子爵府

回覆樓主:

15分,入唔入到好睇當年必收生多唔多,如果必收生用唔晒啲位,就俾自行派位

大宅

cherrieleung722 發表於 17-7-10 10:27
15分,入唔入到好睇當年必收生多唔多,如果必收生用唔晒啲位,就俾自行派位
...
唔好意思, 可唔可以再講多少少, 因為我都有少少唔明,
你意思話要睇必收生多唔多?
咁自行唔係定咗有幾十個學位既咩??!
點解見你哋講多人時, 可能15分都只有幾個位入??

子爵府

假設得30個自行位

案例A : 25分(10人)+20分(15人)+15分(5人) 禁咪得幾個位比15分law

案例B : 25分(15人)+20分(15人) 20分都唔夠入哂要抽, 禁15分一定冇機會

每年幾多25分/20分學生數量都唔同。

大宅

bestwish 發表於 17-7-10 11:46
假設得30個自行位

案例A : 25分(10人)+20分(15人)+15分(5人) 禁咪得幾個位比15分law
案例B : 25分(15人)+20分(15人) 20分都唔夠入哂要抽, 禁15分一定冇機會

唔好意思!!......再問多少少..... 仲有少少唔明....
唔係話大抽奬時大家機會都一樣咩?
咁就算25分, 20分都入唔晒,
到大抽奬時,佢哋都係同15分一齊抽架麻.....
點解會話15分大抽奬時一定無機會??

大宅

加菲BB 發表於 17-7-10 11:54
唔好意思!!......再問多少少..... 仲有少少唔明....
咁就算25分, 20分都 ...

上面案例A 同B 係講緊第一階段自行計分果轉,如果必收已經用晒d 位,15分唔洗諗咁解!

大抽獎就講運,唔計分!

大宅

哦..... 明白喇....
唔好意思呀, 因為唔係太了解~
所以咁多問題問,
謝謝大家~

大宅

正確來說,必收生係唔會影響計分制下的收生

舉倒一間學校有100個學位
自行階段
30%必收生 (30位)
20%計分制 (20位)
大抽獎佔50% (50位)

如果必收生超過30位,就會向大抽獎取位,令大抽獎少左學位供抽籤。

計分制的20個學位,仍然會由25分>20分>15分>10分去分配,當數量超出就會抽籤決定。無保證一定要取錄所有25分/20分人士。

當所有自行階段落空者,都會按隨機編號去大抽獎,所有人機會均等,絕不會再計算有幾多分或者讀邊間幼稚園等等因素。

至於每年有幾多20分/15分可於自行中獎皆無得推測,你問校長都答你唔到今年會有幾多校友子女啦。但據過往數據大部份一線小學手持15分都很難於自行中獎,始終屯門區所有學校都有幾十年歷史,校友數字很多,15分能自行中獎確實要非常有運。

子爵府

加菲BB 發表於 17-7-10 11:54
咁就算25分, 20分都 ...

15冇機會係講緊自行, 唔係大抽獎。

大抽獎唔會再計分, 大家都係變左零分。

子爵府

回覆樓主:

自行階段中,必收生多過必收生學位,即係超收,就要從統一派位中抽出學位填數。

必收生少過必收生學位,即係有位剩,剩下的位會加去自行派位計分制。

即係必收生多,統一派位的學位就會減少。
必收生少,自行計分學位就會多,這樣15分入學便機會增加。

別墅

christyng246565 發表於 17-7-7 23:35
首先睇吓自己想揀間小學屬放幾線,如果2線的,就算第一階段自行15分入唔到,到第二階段大抽獎時,再揀返佢 ...

如果羅陳楚思20分有無機會第一輪抽到呢?

大宅

janicekly 發表於 17-7-11 19:05
如果羅陳楚思20分有無機會第一輪抽到呢?

機會都大,因沒有宗教,而又沒有屬會。

首頁

尾頁

跳至