自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

我對於工作,朋友都好好脾氣。
但對住自己小朋友,就成日控制不到自己。

囡3歲,唔扭計就好乖,但一扭計佢就會大聲狂喊,問佢想點想要咩,都唔會答你。
佢一咁樣我就好忟,試過趕佢出街,困佢黑房,打patpat。頭先又係咁,忍不住好大力打佢,之後打到佢手臂腫咗,之後沖涼佢又扭計,我忍不住拎花灑照頭淋佢幾十秒,事後當然我知道唔可以咁,但個一刻係控制不到。
我媽話我情緒有事,叫我去睇醫生。怕有一次會出事。
我想問有冇人知有咩課程or醫生可以去睇?我都唔想咁樣。
我仲有個細囡2個月,我已經好少湊佢,主力理大囡。
另外小朋友會否有課程可以上?

子爵府

回覆樓主:

好可能係你嘅情緒影響到個女,為咗孩子好,媽媽一定要努力控制情緒,千萬不要發泄在小朋友身上。加油,努力吖。。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

完全明白⋯⋯我都試過係咁
好多書好多講座我都上過,
講真,
理論中什麼應該做什麼唔應該做,
難道我地做呀媽既心入面唔知咩
只係火遮眼時仲邊會應用到⋯⋯
每次事後諗返都覺得好失敗
經驗之談,
真係只有好好提醒自己、
控制自己先係辦法,
加油

伯爵府

小艾美 發表於 17-7-7 22:24

我每天都提醒自己兩次不要用暴力解決問題!
勿忘初衷為什麼要帶佢黎呢個世界

小朋友情緒問題,一個擁抱可能已經可以解決,冷靜下來要慢慢教

加油

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

課程我就幫唔到你

你下次好憫時,如果可以,不如試吓行開一分鐘,同埋,記住佢係小朋友,好多野佢都未識去表達或者控制呀,佢都唔想你咁憫架,俾多dd 耐性佢啦

侯爵府

WoodyDot 發表於 17-7-7 22:36
課程我就幫唔到你

你下次好憫時,如果可以,不如試吓行開一分鐘,同埋,記住佢係小朋友,好多野佢都未識去 ...

但佢一咁樣,就會整到細妹都扭埋。。。所以我好想佢停。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

睇吓條片,我覺得佢都講得幾啱呀
https://www.facebook.com/parentsdaily/videos/911226215678305/

翡翠宮

回覆樓主

我都試過憫到爆炸
係咁用地拖剷佢隻腳,我知唔係好痛既,但行為勁唔岩
又試過打頭幾下,我知唔傷到既,但又係失控表現
仲有其他粗暴行為,唔係好傷害既,但好明顯係發洩
一係勁大聲鬧佢
把聲沙晒

真係果下控制唔到,失左控,癲咁濟
但之後勁後悔,諗番起自己不停流淚好傷心

唯有不斷睇文章,明白小孩內入世界,用其他方法對佢,傾多D

我而家好左好多,係進步左

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

火起時,深呼吸數10聲;之前我一忍住數,就會舉埋食指,真係一個"忍"字係面上,阿仔見到會停一停,因為知再扭,就會俾我打。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

對3歲吾可以用你以上各種方法,越嚇越细胆

男爵府

遊戲治療 劉雪霞女士。

珍珠宮

喊就抱住佢抹眼淚, clam down佢,吾可以咁暴力,又淋水打pat黑房。

我大仔喊包,曰日喊日日扭

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

你C6呢?你試下ingore 佢,自己行開一陣,我細仔刀糸3歲成日扭。我會由佢喊,冇人理佢,佢就會停。以你既情緒,真糸要小心D。佢刀只不過糸3歲炸

男爵府

回覆樓主

我又係明知唔岩,但果下真係好嬲特別係街扭計碌地訓馬路呢d又危險又影響到人既行為我對其他人都細細聲,唔會同人嘈,對住個兩歲囝日日咆哮

水晶宮

回覆樓主:

朋友教游水,一般俾人教,道理也一樣。。。

翡翠宮

不過你用水淋佢真係有D 過火
就算係打都唔好有傷害性
大人D 無情力要小心
不如你睇下情緒醫生,傾下計,了解多D小朋友不同階段既情況,佢未必係特別曳架
同埋你情緒都影響到佢架,佢在不知不覺間已Copy左你
慢慢改啦,有心一定改善到

子爵府

回覆樓主

其實身教好重要,你皮氣差佢會學你一樣,試下放吓,佢嬲時你行開一陣大家冷靜下

男爵府

回覆樓主:

你可以試下主力湊細b,大的俾屋企人湊,我同你一樣,兩個一大一細,細的出世我就主力湊細的,大的爸爸湊,大囡都係未兩歲,佢只要見唔到我,就乖好多,所以頭三個月基本上都係我同細b在房,用椅子堵門,佢同爸爸在廳玩,湊細的輕鬆好多

大宅

回覆樓主:

其實個個小朋友一扭計就會狂喊係好正常,首先要比佢知道喊係唔會得到無想要既野,同埋鼓勵佢多D表達自己既情感,明白有時火起上黎,會忍唔到手,但最後其實你都唔知佢當初想要D咩,而且困黑房其實小朋友會有陰影,你諗下,佢最信任既人都甘對佢,你想佢係驚你多D定愛你多D?

有時我會買D繪本,同阿囡一齊睇,有D講小朋友情感既其實好有用,我小朋友同你囡差唔多大,冇打過佢,佢爆喊時我都會比個角落佢冷靜下,叫佢喊完先好搵我。

珍珠宮

最平去健康院畀姑娘評估下,佢地會有人幫你

首頁
12345...9

尾頁

跳至