自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

zone 發表於 17-7-8 13:55
你應該定時比少少自由時間自已休息,全職媽媽係好辛苦,休息後情緒應該好d.
...

我已經唔係全職媽媽,只不過而家係産假中。
之前要返工,一日對住個女既時間唔多所以好d。

禁止訪問

侯爵府

LoveFamily 發表於 17-7-8 14:57
好多時佢係妒忌妹妹特登引人注意,我2個小朋友相距年數和你一樣,你試下比佢負責幫手照顧妹妹,例如換片時請佢 ...

佢好抗拒個妹,唔肯掂個妹既任何嘢。

男爵府

回覆樓主:

你應該有D產後抑鬱,打去健康院見姑娘先!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都會發癲 破口大罵
有時會忍吾住傷害佢
阿女而家大個左 會問返我 癲夠未

每日都學習 提自己火爆就離開現場
同意樓上講 攬下佢小朋友就會冷靜

男爵府

Ytfc 發表於 17-7-8 09:02

冇錯,做阿媽嘅都唔好死忍,好易忍出病,有人同我講過,父母係 ...

咁你係食抗抑鬱藥定做左咩treatmenr呢?

禁止訪問

伯爵府

天山雪蓮 發表於 17-7-8 16:18
咁你係食抗抑鬱藥定做左咩treatmenr呢?

....

禁止訪問

伯爵府

菇兒 發表於 17-7-8 12:59
其實佢曳,點解你就要嬲?佢所謂曳,係因為你覺得佢明知唔做得都專登做。但其實小朋友唔識,講完亦轉個頭 ...

因為已經教左13年都冇改善, 乜方法都試過, 社工都搞唔掂

用戶要求終止服務

樓主,其實你和女兒都未適應新的生活,多了個小bb,生活節奏、規律一切都改變了,不能期望3歲的女兒能夠好快適應。

妹妹未出世前,你跟她的關係如何?當時如她扭計,你會如何處理?如果以前跟現在的處理方式很不同,那麼,她對妹妹的出現更加不能理解和接納,為何有妹妹後媽媽會這樣對我呢?

你控制不到情緒大概是受產後的荷爾蒙影響,應該要盡快正視,免得有產後抑鬱。你也要立即學習一下如何處理3歲小孩的情緒,如何與她溝通。

這是我曾經寫給朋友的,給你參考一下。

"Connect, redirect"

遊戲治療師介紹爸爸看「教孩子跟情緒做朋友」(英文版The whole brain child),跟正向管教(Reference book 'How to talk so your kids will listen') 是同一類的管教方式。不過「The whole brain child」以一個更科學的方法去表達,適合爸爸們閱讀。(媽媽們可看how to talk,較生活化)

簡單講講甚麼是「connect, redirect」,當妹妹情緒爆發時,任由你跟她講甚麼道理,她也不會聽到的,因為她的腦袋已不受控,此時,我們需要的是「connect」,跟她的情緒接軌,她大吵大鬧的背後原因是甚麼?當我們解讀到她的情緒來源,我們才可以「redirect」她去正確的方向,不論是發洩還是解決問題。

舉些例子:
一個星期日的早上,兩姊妹睡醒就吵架,妹妹往往是動手的那一個,我抱著妹妹問她發生甚麼事,她含含糊糊地說了不喜歡家姐乜乜乜(忘記了⋯),我表達明白她的感受,知道她不喜歡家姐乜乜乜(請注意,明白她的感受不等於認同她的行為,好多爸媽會糾纏在這點想不通),她聽到媽媽知她發生甚麼事,稍稍冷靜下來(不再追著家姐打),然後,我再說一遍明白的說話,但⋯她不可以打人!她可以打枕頭去發洩,但不可以打人。結果,她把我的床當彈床,跳完就把仇恨跳掉了。

有一晚,她搶了家姐一個盒,裡面放著一堆由宣傳單張剪成的「書籤」,那個盒兩姊妹各有一個。以成人一向的思維模式去回應她的行為,你會怎樣?我家有兩個典型示範:
爸爸:妹妹,爸爸明明一人俾一個盒㗎?你做咩搶家姐那個?快點俾番家姐啦!
另一個典型示範稍後講。

Connect:
我:「妹妹,你好鍾意家姐盒內的書籤呀?但媽媽見到你都有喎!」
妹:「我個d都唔靚,家姐個d靚好多!」(Connect 到先肯講,爸爸的回應是永遠都不會得到答案的)
我:「原來妹妹好羨慕家姐個d剪得靚,你都好想有!」
妹:「我都剪唔到」
我:「你好鍾意家姐剪得咁靚,你都好想做到?」
她點頭。搶野背後的原因不是個盒,不是書籤,而是信心,覺得自己做不到。

Redirect:
我:「妹妹你好想有一盒剪得好靚嘅書籤,你好想自己都剪到,咁呢盒係家姐嘅,都唔係你想要㗎!我地唔搶野嘅,你搶家姐嘅她都會唔開心,我見你仲有個d紙,不如媽咪教你點剪先剪得靚,好嗎?」她放低家姐個盒,然後跟我去再剪,剪得成功,才有信心自己繼續剪。

另一個典型示範:覆述呢件事給婆婆聽,婆:「佢自己要剪咗d紅色咋嘛⋯(因為剪了紅色部分所以阿妹覺得自己的不漂亮)」

無疑,要用這種方法去解決孩子的問題需要好多時間和耐性,但長遠來說,幫助她發展腦部,讓她建立自信,現在的付出一定值得的。

希望幫到你!

水晶宮

回覆樓主

其實有可能係你產後賀爾蒙影響,加上要處理兩個小朋友,休息時間會唔會唔夠?
加加埋埋都會有影響。
我以前教女時都好惡,依家睇返佢細個啲相,都唔明自己點解可以咁忍心。最近有單虐兒案,見個爸爸係咁打個無反抗能力嘅小朋友,我覺得啲小朋友真係奶可憐,真係唔應該咁樣打駡。

男爵府

小艾美 發表於 17-7-8 15:00
佢好抗拒個妹,唔肯掂個妹既任何嘢。

咁已經擺明呷醋啦!咁應該再愛佢多D,甚至做乜買乜都家姐行先,比佢感覺無比人忽略,小朋友感受到的!(用水淋呢樣嘢,已經失曬控)如果覺得自己唔多妥,快求醫吧!

子爵府

areyouangry 發表於 17-7-7 22:30
好可能係你嘅情緒影響到個女,為咗孩子好,媽媽一定要努力控制情緒,千萬不要發泄在小朋友身上。加油,努力 ...

我都係禁, 都唔敢同太多人呻怕話我痴線, 不過我無你禁嚴重, 都係好惡禁罵佢同打下手仔唔紅唔腫的, 我個女又係成日喊, 一係大叫⋯ 好小自己一人玩,不過佢才就快1 歲炸

有時候佢喊真係有衝動想練死佢, 生完情緒好像比之前高脹

子爵府

Ytfc 發表於 17-7-8 00:03

冇錯,睇醫生係最快見效,睇完醫生再慢慢上課程未遲,樓主忍到3 ...

禁應該點? 上咩堂幫到? 我女又係成日喊,摟
試過由10:00 去到22:00, 仲要0 幫手, 真係身心俱疲, 初生時聽到有聲叫我攝佢落街, 我即刻車左幾巴自己臉

我性格最衰係無耐性, 同埋生完真係好燥底

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 17-7-9 02:01
禁應該點? 上咩堂幫到? 我女又係成日喊,摟
試過由10:00 去到22:00, 仲要0 幫手, 真係身心俱疲, 初生 ...

我冇上堂,不過樓上有jm介紹咗啲課程嘅

我又係生完之後冇耐性同燥底,個仔又由早喊到晚,我有類似樓主咁嘅行為,但呢方面冇佢咁嚴重,不過另一方面我係試過比個仔喊到我入咗急症,透唔到氣,行唔到以為心臟病發 ,暈低咁滯,所以我最後睇醫生食藥

如果你未去到我同樓主嘅程度,可以上下堂先嘅,但一唔對路就好即刻睇醫生

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢度既jm相信都會明白樓主
有時對住小朋友真係激到火起
有時我直頭會諗如果冇生你就好咁
冇左你我就唔洗咁激氣
當然過左就好後悔咁諗。。。
又會講啲傷害左佢既說話例如你真係好乞人憎,好冇用等等。。。
但我好少會打or體罰佢
因為真係冇用,佢只會情緒再差啲
最好係唔理佢,行開,等佢自己收聲
小朋友自然冇癮唔會再發脾氣
死死氣揾返媽咪

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 17-7-9 01:47
我都係禁, 都唔敢同太多人呻怕話我痴線, 不過我無你禁嚴重, 都係好惡禁罵佢同打下手仔唔紅唔腫的, 我 ...

我好明,真係好明,唔可以自己玩,屋企又扭,出街食飯又扭,一日9成時間係度扭......同人講有啲覺得你唔識湊啫,99又死都話佢一定唔舒服,我心諗我日日對住佢,佢幾時病我唔知,阿仔根本要你全日不離手咁抱住,唔舒服會一抱即刻kaka笑嘅,根本日日試底線,我只可以講,我仔啲耐性強過我

大宅

小艾美 發表於 17-7-7 22:24
我對於工作,朋友都好好脾氣。
但對住自己小朋友,就成日控制不到自己。

不如打佢之前,先同樣打你自己,你可能會冷靜d.

大宅

回覆樓主

樓主,你真係好過份,你個女咁細過,點可以暴力襲擊你果囡。

我親眼見一個例子,小朋友在四歲時遭佢老豆一腳由廚房踢出去,連工人都要抱住小朋友向向老豆求情,叫佢唔好打過。小朋友在成長過程不信愛,只要不順眼,用仇視目光望人,結果中三佢因爲不滿意一名英文老師,逃學,而家連中三都未畢業,只做便利店收收銀員。

今日你可以因爲你果女任何行為打佢,但日後的後果都係自己受翻。出手前深呼吸,無論由得你果女點嘈,繼續呼吸,安靜自己情緒,再決定下一步行動。若唔識如何深呼吸,介紹你睇一本書:一行禪師,教用呼吸停止家庭暴力,在香港誠品有得買。

小朋友固然有自己天生性格,但佢扭計,好多時係需要安慰、認同,三歲仍未知對錯,可以說我明白你仍想玩,唔想沖涼,但你已玩左一個鐘,而家要洗澡,我會俾多5分鐘時間安靜佢情緒,夠鐘都要佢沖,唔肯沖,我會收玩具,叫佢去naught spot, 企三分鐘,三分鐘後要佢同我道歉,再嘈再企。

其實三歲仍活在自己世界入面,佢只需要父母的關心,平時多一些向子女表達對佢的愛和關心,多讚美,可以減少好多行為沖突。

首頁
34567...9

尾頁

跳至