跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好擔心...成日講d冇意思既音

男爵府

男仔係慢少少架
唔好咁擔心
同佢講多 d 野都有幫助架 :)

別墅

我豬仔都未識講喎!

我豬仔都未識講喎!

男爵府

我豬豬淨係仔識講媽媽ja!

大宅

我個仔都未, 都係發下音,"唱下歌"咁乍~

肯發音已經ok 勒, 繼續多d同佢講啦~ 當佢d發音係外星話, 都係一種"話", 不過唔明佢講乜者~

子爵府

我BB都未識講 WOR , dont too worry

禁止訪問

別墅

原帖由 pyplai 於 09-1-29 12:33 發表
我bb男仔十月尾出世, 而家15個月大... 而家都未識講野呀.... 只係有時發下d...bb音....如"打打"... "曳曳"... "媽媽"等....

咁都唔錯啦,我阿女除咗個"街"字就乜都未識,平時只係用唔用聲調嘅"唔"嚟表達咋!

男爵府

我阿仔6/10出世都未識講野...如果到歲半都未識講野, 我會好驚....

大宅

我隻豬5/10出世,都係未識講嘢呀!

別墅

原帖由 SiuBay 於 09-2-3 15:09 發表
我阿仔6/10出世都未識講野...如果到歲半都未識講野, 我會好驚....

你個仔同我個女同一日生日啊!
女仔講野快男仔好多GAR, DON'T WORRY~

子爵府

我個女就5多like講單字, 成日都一輪咀lur晒咁...
都5知佢up乜....

想問講單字先係米發音會準d架????

佢架陣一輪咀有排先發得準喎...

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

男爵府

我諗未必geh, as long as 佢肯講/發聲就得ga啦, 佢哋平時聽聽埋埋, 可能儲咗喺佢哋個腦入面geh一個地方, 唔知邊日一click, 咁就好多嘢講ga喇
我個仔好鍾意講嘢, 單字又有, 叠字又有, 2個字geh都有, 一輪咀急口令咁又有, 可能佢練習緊條利呢, 佢哋而家多方面練習緊, 所以我哋未知佢講咩啫
到佢哋ready時, 你想佢靜吓都未必得呀

原帖由 loveyi_ivy2008 於 09-2-4 17:06 發表
我個女就5多like講單字, 成日都一輪咀lur晒咁...
都5知佢up乜....

想問講單字先係米發音會準d架????

佢架陣一輪咀有排先發得準喎...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

前两日睇到 d 資料話...
如果小朋友同時間接觸两種或以上既語言既話
有可能會慢 d 先開始講野
e.g. parents 講 cantonese, 工人講英文

大宅

YES,絕對有呢回事!
我個大女出世係奶奶湊,好早已經講爸爸(7個月),but請左賓賓之後就停左......跟著好少講野,到2-3歲先開始多野講,之後就中英文都會講!
如果俾老人家or自己湊,通常都會快d識講野!
我都預左仔仔都唔會太快識講啦.....

原帖由 MoJoJoJo 於 09-2-4 22:51 發表
e.g. parents 講 cantonese, 工人講英文

男爵府

原帖由 MoJoJoJo 於 09-2-4 22:51 發表

我test過唔同既方法, 等我肺up下先

我大仔時係用呢個方法, e.g.所有人係佢兩歲前只用廣東話同佢講野(佢個姐姐係廣東話人), 因為當時佢既playgroup校長都係buy呢套, 話兩歲前要build up his thinking language, 咁佢諗野會快D, 當然, 有比一D英文既DVD cartoon佢睇啦, 佢就10個月開始講野, 係double word既BB話, 好似: 水水, 鞋鞋, 一歲左右就會link一D字, 好似: 媽媽水水, 佢講野都算快, 到佢兩歲就開始同佢用英文對話, 不過係成句講而唔係中英mix既句子, 佢依家三歲, 番學係全英文, 佢完全冇問題, 中英文佢都係講到唔停口, 總之就係多野講...

依家到阿妹, 我就用左另一個套方法, 因我想試下另一套theory, 就係中英一齊用, 好似姐姐就全英, 我就一句句, 總之講英文時就全句英, 平時grandma就用廣東話, 阿妹都係10個月就講野, 不過就唔講double words, 佢會講: 同姐姐講就叫:water, 同grandma就叫:水, 叫我做mami, 講kitty, monkey呢類字, 我發覺可能佢對姐姐多, 所以佢既thinking language係英文, 不過當同佢講廣東話佢係明既同佢對住唔同既人係會講唔同既話...所以實驗証明, 兩套方法都係work既, 只要唔好一句話用兩種語言就得喇

男爵府

thx sara & chapman ma 分享你地既 experience 呀!!

我一路都 struggle 緊好唔好要 daddy 全講 cantonese, 我就全講英文. 雖則 fluent, 但係都係冇母語 cantonese 咁親切 ma!

chapman ma, 我想問... 你同 chapman 两歲後係全部講英文定係同一個人一句中文一句英文咁呢?

男爵府

jojo,
對阿仔我係一段段講既, 當我用英文阿仔就英文答, 中文就中文答...不過好搞笑係Chapman pa一向都用廣東話同佢講野, 有一日, 老公用英文問佢野, 佢都insist用廣東話答.... similarly, 佢依家同珈珈個姐姐係用英文傾計, 就算姐姐用廣東話, 佢都好自然用英文答....我諗總之唔好一句說話又中又英, 佢地就好易master兩種language架啦
原帖由 MoJoJoJo 於 09-2-5 09:37 發表
thx sara & chapman ma 分享你地既 experience 呀!!

我一路都 struggle 緊好唔好要 daddy 全講 cantonese, 我就全講英文. 雖則 fluent, 但係都係冇母語 cantonese 咁親切 ma!

chapman ma, 我想問... 你同 chapman ...

男爵府

hihi JoJo

我睇書話:如果負責講英文的父/母可以講到native speaker o甘,有好多詞彙,唔係單單simple sentences,要日常生活細節都講到好地道o甘,就讚成父母1人1種lanuage, o甘bb可以bilingual,亦唔會比bb覺得cantonese/english至係mother language.
但要記住負責講英文o個方要堅持全英wor.避免發生語言混淆

相反,佢話如果父母英文能力不太好的話,就建意先全中同bb溝通先,等bb建立o左cantonese係mother language,大d至灌輸英文智識比佢.佢話如果父/母1句英1句中,細bb仲未識分呢句係中,呢句係英,佢o地會以為係同1種language wor.只係發音不同.

你ink文o甘得,可以行bilingual wor

原帖由 MoJoJoJo 於 09-2-5 09:37 發表

chapman ma, 我想問... 你同 chapman ...

大宅

我同意chapman媽既講法, 之前去INTERVIEW N1時, 同個校長傾計, 個校長都有提及咁細個小朋友, 唔好又中又英咁同小朋友講野, 一係全廣東話, 一係全英文, 我自己英文唔係太叻, 所以我地全家都會全廣東話咁同呀女溝通, SO FAR呀女既語言能力都唔錯, 大約係10個月大就講double words嘞! 而家15個月可以連住講4-5個字都無問題, 咬字都算幾清晰, 而且都好肯去用言語表達自己既意願, 問佢叫咩名會識答"驊驊豬", 問佢邊個靚會答"驊驊靚靚"!
我覺得抽多D時間同小朋友溝通係好重要既, 就正如同學行一樣都要練習多D先會行得好啦! 仲有就係工人湊同自己湊OR有老人家幫手湊唔多唔小都會有D分別, 工人好多時會用英文, 中文未必咁叻同埋未必會有咁多野同小朋友傾, 一句起兩句止, 始終都係自己家人落力D既!

首頁

尾頁

跳至