跳至

首頁

尾頁

別墅

o尋日我表嫂問我, 小吉出世後會帶佢去邊度打預防疫苗. 我本來諗住帶小吉去健康院度打, 但問下朋友佢地話c+果度打可以打少幾針, 仲有d藥會好d. 但係c+就算join package 都要成6千幾 (包埋肺炎鏈球菌). 值唔值呢?

仲有, 政府咪話今年會開始幫bb打埋肺炎鏈球菌針o既? 唔知我地d bb可唔可以受惠呢?

子爵府

我果時都係帶阿仔去私家打針,因為打六合一可以打少幾針,同埋好似話冇咁易有反應,之後再打埋肺炎鏈球菌同水痘針,計埋計埋真係好貴呀........

大宅

係呀…我果日問過私家醫生…
肺炎鏈球菌 - $700/支, 一個B要打四支.
輪狀病毒 - $650/支, 一個B要打兩支.

加埋, 一個B打晒呢兩支針要 $4100.
我兩個B就要$8200...

政府免費打肺炎鏈球菌針係2010年年中先實行…無我地份…

男爵府

上次聽完講座覺得打疫苗真係唔慳得!如能力許可去私家度打好D!針又打少D,藥又好D. 雖然係就貴少少 (我聽都係要6千幾打全套package),不過點都平過到時有事要去醫嘅費用!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我大仔係c+打既
不過唔係6合1
係打5合1
因為滿月針去健康院打左
咁打6合1都係打少滿月果支
差冇幾
5合1($480/支)又6合1平少少所以咁打
但我仔都有打4支肺鏈($680/支)
同食兩劑輪狀($600/支)
我記得頭兩次去打都係同一日打晒
係$1700幾埋單

大宅

我同老公都打算 join 打針個 package, 雖然要 6千幾, 但始終亞 b 健康緊要 d.

我地仲會幫佢買醫療保險, touchwood 要入院都可以簡間好d...

大宅

vivienne,咩package黎架?可以pm d資料比我嗎?唔該!

原帖由 vivienne019 於 09-1-24 11:06 發表
我同老公都打算 join 打針個 package, 雖然要 6千幾, 但始終亞 b 健康緊要 d.

我地仲會幫佢買醫療保險, touchwood 要入院都可以簡間好d...

大宅

no problem. :)

原帖由 yyyokehk 於 09-1-24 21:44 發表
vivienne,咩package黎架?可以pm d資料比我嗎?唔該!

大宅

Vivienne, send埋比我丫唔該!

我都問左bb保驗呀, $300/bb/month, 有晒住院呀咁.

民房

vivienne, can you please also pm to me as well...thank you so much

大宅

send 咗 e-mail 俾你啦.
我都問過做保險既朋友, 佢話我地要幫bb買住院同危疾.
住院保險由bb至五歲既價錢都會貴過五歲以上既小朋友, 大約 二千幾蚊一年.
危疾又係二千幾蚊一年.

所以你要 check 吓$300/bb/month係咪包咗住院同危疾.

至於教學基金, 就你地自己決定. :)

原帖由 李露媚 於 09-1-25 00:25 發表

我都問左bb保驗呀, $300/bb/month, 有晒住院呀咁.

複式洋房

Hi Vivienne

我都知有關打針 package既資料丫~ 麻煩你email比我呀~ 唔該晒~~~

[email protected]

原帖由 vivienne019 於 09-1-24 11:06 發表

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都睇過d打針pkg....有兩間....價錢都差唔多....大家睇下比較下呀
1.http://www.bbcare.hk/vaccine/bb_v.php
2.http://www.kinetics.hk/download/paedi%20vaccine_back1.pdf

大宅

SEND 咗啦, 你 CHECK 吓.

原帖由 clarinlau 於 09-1-25 15:18 發表
Hi Vivienne

我都知有關打針 package既資料丫~ 麻煩你email比我呀~ 唔該晒~~~

[email protected]

別墅

vivienne, 可唔可以pm打針package同保險的資料給我? thanks!!

別墅

Vivienne, could you email the detail to me too.

原帖由 李露媚 於 09-1-25 00:25 發表

大宅

bobg, 你 PM 我你既 e-mail address, 因為 pm send 唔到疫苗資料.
保險建議你先搵番你自己個 agent, 我朋友係 AIA.

原帖由 bobg 於 09-2-4 10:25 發表
vivienne, 可唔可以pm打針package同保險的資料給我? thanks!!

大宅

kuromi, 你 PM 我你既 e-mail address, 因為 pm send 唔到疫苗資料.
保險建議你先搵番你自己個 agent, 我朋友係 AIA.

原帖由 kuromi726 於 09-2-4 13:30 發表
Vivienne, could you email the detail to me too.

首頁

尾頁

跳至