婆媳關係

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

Hello 第一次開post 為左唔好太公開 我是但改個account名 廢事有人知啦
(未得本人批准,不能轉發這帖,謝謝。)

事情如下:我同男朋友一齊左三年,大家都係外國讀書。男朋友由小到大,屋企人都幫佢plan曬所有野,得一粒仔。我哋一開始拍拖,佢阿媽都好先入為主,未認識我已經話我唔好點點點。。。約過我出黎食1次飯,審犯咁審。返到屋企,佢同我男朋友講我著衫又點,明明我著得好respect個場合。我聽完,好唔開心,有邊個女朋友唔想對方媽咪鍾意自己。我同左我媽咪講,佢聽完都幾 ”男女男“,話佢都未咁講自己個女,外人憑meh? (p.s 我媽咪好鍾意我男朋友 當佢仔咁) 但係我男朋友from the very beginning都無同過佢阿媽講下,傾下。佢阿媽又叫我地唔好公開,話唔想見到我出現係我男朋友個facebook到。。。

我一直都好唔開心,亦都有嘗試討好佢阿媽。去trip會買野比佢,寫野比佢。佢都有whatsapp我講多謝,不過你係會體得出佢係扮野個d messages. 我過時過節都有send message比佢咁。到聖誕節,佢送左禮物比我,我以為佢對我無野啦。 如事者,until我畢業ball(我著長裙,化左妝), 我用左我ball d相做whatsapp picture, 佢體到,然後whatsapp我男朋友講話我好核突,好妖。佢再問我男朋友係唔係男女男佢咁講,我男朋友話無,佢阿媽有佢自己看法。我知道之後,我立刻打左電話比我爸爸,因為我覺得好委屈,無啦啦比人話。我自問唔係核突,五官正常。我爸爸叫我唔好理,由得佢阿媽講。

我係唔明點解我男朋友唔幫我講幾句,同佢阿媽傾下都好。。。

男爵府

算吧啦
佢最想佢個仔唔好搵女朋友
就算唔係你係第二個佢都會係咁
所以就算你做乜都好
佢都會有嘢講,覺得你唔好架啦

大宅

jasonchi123 發表於 17-7-9 13:55
Hello 第一次開post 為左唔好太公開 我是但改個account名 廢事有人知啦
(未得本人批准,不能轉發這帖,謝 ...

婚後是否要一齊住,如要,樓主想想是否可相處到,不能早走早著

複式洋房

你要話比你男友知佢媽甘做你係會唔開心,睇下你男友咩反應!甘樣就算結婚,你既日子都好難過

男爵府

dinner1314 發表於 17-7-9 14:04
婚後是否要一齊住,如要,樓主想想是否可相處到,不能早走早著
唔一齊住都可以殺上佢地屋企仲多野挑剔
呢個呀媽唔會識得放手,控制慾太強,個仔fb都要管

伯爵府

回覆樓主:

其實要看男朋友的態度,如果你男友永遠置身事外,唔幫手,唔幫口,你預左婚後都一樣,有咩事都係你一個受哂。

婆媳相處永遠看男人的處理,佢做得唔好,婆媳關係永遠唔會好。

珍珠宮

唔好同呢D女人爭佢個仔。
永遠冇人配得上佢個仔。

男爵府

xavierma215 發表於 17-7-9 14:00
算吧啦
佢最想佢個仔唔好搵女朋友
就算唔係你係第二個佢都會係咁

你都唔係人地阿媽“plan”既一部份,你做咩都無用架,趁後生放生自己啦!

大宅

回覆樓主

我覺得妳男朋友啊媽超級不知所謂加無禮貌。
最弔詭係你被人咁話,你男朋友都可以話ok、唔嬲,比著係我c6已經鏟爆左話我果個人(不論是否我99),所以你都係好好考慮是否應該早走早著。

男爵府

你唔使理佢阿媽,你要考慮嘅係你男友,好冇用,佢絶不會保護你。拍拖就話啫,想到結婚,你要嘅係一個保護你嘅男人,而唔係受阿媽擺怖嘅男孩子。前景不樂觀。
仲有,呢d咁嘅戀子狂女人,根本唔希望個仔長大,拍拖,你再討好佢,簡直係慚對自己父母!

複式洋房

回覆 xavierma215 的帖子

其實都唔開心左好耐,我爸爸就話佢阿媽驚我搶左佢個仔,又唔係同佢阿媽結婚。。。

複式洋房

回覆 dinner1314 的帖子

我同男朋友一早講過+同意結婚會自己2個住,佢係驚佢阿媽唔比

複式洋房

回覆 BBQ_ma 的帖子

唉講過架啦,佢話佢阿媽唔係咁ge意思。。。唔係想攻擊我

複式洋房

回覆 nita2012 的帖子

我post 旅行啲vlog上fb, 男朋友叫我block佢阿媽fb, 廢事見到我tag佢個仔 show到係fb。。。(佢阿媽唔知我地去旅行)

複式洋房

回覆 hanbb 的帖子

我都有同媽媽講,佢話可能我男朋友唔敢反佢阿媽

複式洋房

回覆 Nino 的帖子

男朋友daddy就對我無野,幾好咁。不過。。都係佢阿媽管曬。。

複式洋房

回覆 @Ting@ 的帖子

我成日lum, 我地拍得好地地,為左佢阿媽分手會唔會好唔值得

複式洋房

回覆 Karly123 的帖子

哈哈你同我媽媽講ge野一樣,話佢阿媽不知所謂。最弊係我男朋友由小到大都係比佢阿媽灌輸lee d野。。

複式洋房

回覆 fairyfloss 的帖子

所以我已經無再嘗試令佢阿媽鍾意我,做來都無用。。

伯爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 15:57
回覆 dinner1314 的帖子

我同男朋友一早講過+同意結婚會自己2個住,佢係驚佢阿媽唔比 ...

咁佢阿媽唔俾,你男友會聽阿媽話定可以自己做決定先?

如果咩都話阿媽唔俾,咁老婆的位置在那裏?

首頁
12345...10

尾頁

跳至