婆媳關係

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:09
回覆 Karly123 的帖子

哈哈你同我媽媽講ge野一樣,話佢阿媽不知所謂。最弊係我男朋友由小到大都係比佢阿媽 ...

你如果選擇繼續,就要默默承受e種苦。最麻煩係你男朋友不會站在你那邊。可能你還年紀小,而家e個年代其實還有不少夫妻因為婆媳問題而離婚....

複式洋房

多謝大家回應,無lum過第一次post會有人覆

update下:男朋友屋企經濟好好,唔知係唔係越有錢越小家。。我地拍拖2年anniversary, 個陣係外國,男朋友買左條1000$鏈送比我, 我好開心架。因為我無要求過佢送野。點知,佢阿媽check佢bank account 問佢點解要送鏈比我,facetime鬧左佢半個鐘。。誇張到。。

複式洋房

回覆 hanbb 的帖子

如果真係結左,我點都會stand firm...最弊男朋友lee d mommy boy性格係佢阿媽搞到咁。。

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:07
回覆 @Ting@ 的帖子

我成日lum, 我地拍得好地地,為左佢阿媽分手會唔會好唔值得 ...

咁樣已經睇到男友根本都唔會為你護航,唔通拍一世拖唔結婚?你都識講而家已經咁樣,如果婚後你覺得會有180度轉變嗎?

伯爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:03

我都有同媽媽講,佢話可能我男朋友唔敢反佢阿媽

有時唔係反唔反阿媽的問題,係佢要主動幫口出手,好仔兩頭暪,如話你條裙好妖,只要佢講句:我覺得好靚/我好鍾意/我揀的/我送俾佢架…………佢阿媽就會收聲,而唔係佢阿媽不斷評批你,而佢仲可以答阿媽無嬲,即係以後佢阿媽可以繼續批評你

複式洋房

Karly123 發表於 17-7-9 16:15
你如果選擇繼續,就要默默承受e種苦。最麻煩係你男朋友不會站在你那邊。可能你還年紀小,而家e個年代其實 ...
男朋友真係對我好好,只係唔識點同佢阿媽講。。。佢阿媽武則天黎。。

大宅

jasonchi123 發表於 17-7-9 15:57
回覆 dinner1314 的帖子

我同男朋友一早講過+同意結婚會自己2個住,佢係驚佢阿媽唔比 ...

講清楚好,否則結婚後無得講

大宅

hanbb 發表於 17-7-9 16:23

有時唔係反唔反阿媽的問題,係佢要主動幫口出手,好仔兩頭暪, ...

認同!男朋友個啊媽咁放肆,完全係個仔(樓主男朋友)縱出來

伯爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:20

如果真係結左,我點都會stand firm...最弊男朋友lee d mommy boy性格係佢阿媽搞到咁。 ...

咪得你一個stand firm囉,你男友stand by his mom, 其實你都說他是momboy , 除非佢之後有成長,否則你永遠都係一個人stand 下去。

複式洋房

hanbb 發表於 17-7-9 16:23

有時唔係反唔反阿媽的問題,係佢要主動幫口出手,好仔兩頭暪, ...
佢係覺得佢阿媽點lum 佢唔care, 佢覺得我靚就得。佢阿媽問佢覺得我著成點,佢答幾好。然後佢阿媽就無應佢。。

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:18
多謝大家回應,無lum過第一次post會有人覆

update下:男朋友屋企經濟好好,唔知係唔係越有錢越 ...
傻妹,佢唔係為左呢一千蚊嘈
而係為左往後千千萬萬個一千蚊嘈

佢要鬧到個仔唔敢用錢響你身上

複式洋房

hanbb 發表於 17-7-9 16:28
咪得你一個stand firm囉,你男友stand by his mom, 其實你都說他是momboy , 除非佢之後有成長,否則你永 ...
真係唯有同佢傾下。。。

複式洋房

nita2012 發表於 17-7-9 16:31
傻妹,佢唔係為左呢一千蚊嘈
而係為左往後千千萬萬個一千蚊嘈
我自問無點用過男朋友d錢。。咁拍拖就係要用到錢。。佢驚我食左佢d錢咁。。。

伯爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:30
佢係覺得佢阿媽點lum 佢唔care, 佢覺得我靚就得。佢阿媽問佢覺得我著成點,佢答幾好。然後佢阿媽就無應佢。 ...

所以係你男友立場的問題,點可以唔care佢阿媽點諗點對你,根本佢一句:幾好,佢阿媽就收聲,咁佢應該一早講就唔駛佢阿媽不停批評你啦?任由自己女友/老婆隨便批評?佢之後聽得多以為係真架

仲有,你男友叫你block 佢媽fb, 似乎係佢怕煩,唔想處理,唔係真係唔care佢媽諗咩。看來,你男友都係打算避得就避,但婚後都好難避啊!

jasonchi123    發表於 17-7-9 17:06

男爵府

jasonchi123 發表於 17-7-9 16:33
真係唯有同佢傾下。。。

你仲咁天真去諗可以同你男友傾到嘢出嚟?
話你知,呢類人叫做媽寶
阿媽話一佢唔敢話二
阿媽話行佢唔敢話企
老婆永遠都係要聽佢老母話

jasonchi123    發表於 17-7-9 17:05

侯爵府

回覆樓主:

同你個case都差唔多,不過我唔好彩係決定對方係結婚對象 收埋求婚戒,先見呢位99。但,好彩佢阿媽想管束c6財政時,我們已定婚。

條路一定唔好行,你都不用諗討好佢或咩破鏡重圓。

先要 focus的問題,
1) 你男友有冇財政獨立?
2) 你們有冇自己搵錢能力不用同住?
3) 你男友 識唔識分 孝順和 愚孝 的定義?

唔係媽寶/巨嬰都好多問題,需要面對解決99製造的問題和壓力。
妳自己有冇信心十足佢能夠陪妳共同面對?

答案是冇,或意見分歧。妳最好找另一個適合妳!
我有朋友係甘都照嫁,一個住九龍塘,一個住清水灣,除非佢家係好有錢到,用錢了解決到問題,住唔埋買埋格離間屋。

伯爵府

Huuu 發表於 17-7-9 17:04
同你個case都差唔多,不過我係決定對方係結婚對象 收埋求婚戒,先見呢位99。

條路一定唔好行,你都不用諗 ...

咁大個人都仲可以俾阿媽check 到bank ac, 財政可以有幾獨立?

jasonchi123    發表於 17-7-9 17:34

侯爵府

hanbb 發表於 17-7-9 17:11
咁大個人都仲可以俾阿媽check 到bank ac, 財政可以有幾獨立?

要睇個男友會唔會覺得自己是一個成熟男人,決議去爭取返自己的權力
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

hanbb 發表於 17-7-9 17:11

公爵府

回覆樓主:

你男朋友是否邦家族打工?(如果是打家族工就必須要忍氣吞聲)

首頁
12345...10

尾頁

跳至